Συνεχίζεται την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η δίκη του αναρχικού Χάρη Μαντζουρίδη

Η δίκη ξεκίνησε την Δευτέρα 9 Γενάρη 2023 στην αίθουσα Δ70Δ του πρώτου ορόφου του Εφετείου της Λουκάρεως, λίγο πριν τις 14:00

Το κατηγορητήριο και το πλαίσιο της δίκης

Ο Χάρης Μαντζουρίδης συνελήφθη στις 13 Οκτώβρη 2021 και κατηγορήθηκε για ληστεία η οποία διαπράχθηκε το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 17:10 στην περιοχή Ζωγράφου δυο άντρες φορώντας κουκούλες, με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας παροχής ασφάλειας G4S κατά την έξοδο των τελευταίων μετά την διαδικασία παραλαβής από τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ το ειδικό κυτίο μεταφοράς χρημάτων το οποίο περιείχε 49.750€.

Μετά την διαφυγή των δραστών και έξω από την είσοδο βρέθηκε μια γεμιστήρας όπλου μάρκας Glock στην οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο εντοπίστηκε μείγμα γενετικού υλικού το οποίο περιέχει στοιχεία του γεννητικού του κώδικα του Χάρη Μαντζουρίδη.

Με απλά λόγια, βασικό στοιχείο για την δίωξη και την επί 14 μήνες προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι για άλλη μια φορά η κορωνίδα της junk science (ψευδοεπιστήμης στα όρια της μαγγανίας) στην ελληνική ποινική δικαιοσύνη.

Οι «παράπλευρες» συνέπειες μιας δίωξης χωρίς στοιχεία

Τόσο η σωματική και ψυχολογική βία που του ασκήθηκε κατά την σύλληψη όσο και η δίωξη του συνολικά, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, είχε ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η ψυχική του υγεία και κατ’ επέκταση την νοσηλεία του για δυο μήνες στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί και κατόπιν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σε όλο αυτό το διάστημα αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει στο πλαίσιο παραληρητικού επεισοδίου, ενώ οι εισαγγελικές αρχές, αντί να τον αποφυλακίσουν λόγω της βεβαρυμμένης ψυχικής του υγείας, του άσκησαν πειθαρχική δίωξη: «για ψευδή αυτοτραυματισμό με σκοπό την απόδραση».

Η πρώτη συνεδρίαση

Η δίκη ξεκίνησε την Δευτέρα 9 Γενάρη 2023 στην αίθουσα Δ70Δ του πρώτου ορόφου του Εφετείου της Λουκάρεως, λίγο πριν τις 14:00.

Οι μάρτυρες αστυνομικοί δεν εισέφεραν κάποιο στοιχείο στην διαδικασία με εξαίρεση τον αξιωματικό της ΥΔΕΖΙ Αθανασιάδη ο οποίος μετά από τις πιεστικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργου Κακαρνιά και Άννης Παπαρρούσου, παραδέχτηκε ότι και στο παρελθόν είχαν εσφαλμένα στοχοποιήσει τον κατηγορούμενο για την γνωστή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης τον Γενάρη του 2013.

Σημαντικό στοιχείο εισέφερε ο μάρτυρας Α.Α. (υπάλληλος φύλαξης του σούπερ μάρκετ) ο οποίος κατέθεσε ότι η γεμιστήρα περισυλλέχθηκε στις δέκα το βράδυ, πέντε ώρες μετά την διάπραξη της ληστείας και ενώ είχε μεσολαβήσει έντονη βροχόπτωση. Μέχρι τότε, διασκεδάζοντας κάθε έννοια επιστημονικού πρωτόκολλου της ΔΕΕ, το εύρημα ήταν «προστατευμένο» με ένα τελάρο από το σούπερ μάρκετ!

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο δράστης ήταν σίγουρα πιο κοντός από τον ίδιο όμως μετά από επιτόπια σύγκριση τους προέκυψε πως ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος έχουν το ίδιο ύψος. Ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον δράστη της ληστείας.  

Στη διαδικασία ξεχώρισε η κατάθεση της συντρόφου του Μαντζουρίδη, η οποία περιέγραψε τα περιστατικά της σύλληψης χαρακτηρίζοντας την ως απαγωγή ενώ εξήγησε ότι εργάζονταν και οι δύο και δεν είχαν οικονομικά προβλήματα.

Η διαδικασία διακόπηκε στις 15:00 λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 9:00 στην αίθουσα Δ2 του Εφετείου της Λουκάρεως.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο