Πεθαίνοντας στην Ελλάδα: συζήτηση για τις γυναικοκτονίες*, τα σύνορα και το έθνος.

Η τρανσφεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή διοργανώνει συζήτηση για τις γυναικοκτονίες*, τα σύνορα στα σώματα και στους χάρτες και το έθνος, με αφορμή την μπροσούρα της συλλογικότητας και μέσα από εστιασμένες παρουσιάσεις και παρεμβάσεις.

Τη συζήτηση θα ανοίξουμε με τις συλλογικές επεξεργασίες της Καμίας Ανοχής για το ζήτημα των γυναικοκτονιών* και της τρανσφεμινιστικής δικαιοσύνης, που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι τμηματικά στις σελίδες των social media της συλλογικότητας και ύστερα ως έντυπη μπροσούρα. Η μπροσούρα παρουσιάστηκε και στο Βερολίνο, τον Ιούλιο του 2022, στο φεστιβάλ Aus der Nacht heraus Film Festival, μετά από πρόσκληση της κοινότητας μεταναστών/τριών από Ελλάδα του Βερολίνου.

Εφορμώντας από το κείμενο της μπροσούρας, σχολιάζουμε τον όρο γυναικοκτονία*, τους αποκλεισμούς που αυτός παράγει, τη συζήτηση γύρω από την ένταξη του στον Ποινικό Κώδικα και το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα. Θέλουμε να μιλήσουμε για το πώς η εθνοπατριαρχική βία των νεοφιλελεύθερων-καπιταλιστικών κρατών διαιωνίζει και εντείνει τη βία πάνω στα σώματά μας, μετατρέποντάς τα σε διαρκή πεδία πολέμου. Θέλουμε να μιλήσουμε για τον εμφυλοποιημένο, φυλετικοποιημένο και ταξικό πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων, θέλουμε να μιλήσουμε για τον φεμινισμό της κατάργησης και την τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη.

Μαζί μας θα είναι η δικηγόρος Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου, για μία κριτική επισκόπηση του όρου αλλά και των εφαρμογών του στην αστική ποινική δικαιοσύνη.

Έπειτα, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Sarah Souli θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την έρευνά της για την τριπλή γυναικοκτονία της Fahima και των δύο κοριτσιών της, της Rabiya και της Farzana από το Αφγανιστάν, στο Πραγγί του Έβρου το 2018. Η έρευνά της Sarah (δημοσίευση εδώ: https://magazine.atavist.com/a-matter-of-honor-murders-greece-afghanistan-istanbul/) και τα αποτελέσματά της συνομιλούν με την μπροσούρα της Καμίας Ανοχής και αποδίδουν ορατότητα στην τριπλή γυναικοκτονία στον Έβρο το 2018 -γιατί ξέρουμε όλες και όλα το όνομα της Ελένης, αλλά όχι τα ονόματα των Fahima, Rabiya, Farzana;

Τέλος, τον κύκλο ερωτήσεων και συζήτησης θα ανοίξουν με τις παρεμβάσεις τους η Valentina Azarova, νομικός, ερευνήτρια και αγωνίστρια ενάντια στη βία των συνόρων και η Μαρία Σιδηροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, η οποία μόλις επέστρεψε από αποστολή στο Αφγανιστάν.

Σας περιμένουμε στη συζήτηση σχετικά με τις γυναικοκτονίες*, τα σύνορα, το έθνος αλλά και την τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη όλα, όλες, όλους εσάς, ομάδες και άτομα, που επιθυμείτε να έρθετε και να εκφράσετε τις σκέψεις και τις αγωνίες σας, μοιραζόμενα την κοινή ανάγκη για μια τρανσφεμινιστική διεθνιστική αλληλεγγύη και αγώνα.

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134). Στο χώρο θα υπάρχει μπαρ, έκθεση φωτογραφιών και ζεστό τσάι για κουβέντα.

*γυναικοκτονίες, εμφυλοκτονίες, θηλυκοκτονίες, λεσβιοκτονίες, τρανσκτονίες, κουηροκτονίες, όχι ως καινούργιες ταυτοτικές υποδιαιρέσεις αλλά ως απόπειρα ανάσυρσης από τη σιωπή των πιο ευάλωτων και χωρίς σημασία για το κράτος σωμάτων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο