MoriaTrialWatch: Παρατηρητήριο της δίκης για τη φωτιά της Μόριας

Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου 2020, αλλεπάλληλες φωτιές κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Μόρια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης. 

Τους μήνες που ακολούθησαν, έξι νεαροί από το Αφγανιστάν που διέμεναν στο camp κατηγορήθηκαν και τελικά καταδικάστηκαν για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος. 

Οι έξι της Μόριας καταδικάστηκαν σε δύο διαφορετικές δίκες, με τους τέσσερις κατηγορούμενους να δικάζονται ως ενήλικες, παρότι οι τρεις απ’ αυτούς προσκόμισαν επίσημα έγγραφα από τη χώρα τους που αποδείκνυαν ότι ήταν ανήλικοι, τα οποία όμως δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο. Αντίθετα, λήφθηκε υπόψη το πόρισμα μιας διαδικασίας διαπίστωσης ανηλικότητας η οποία πραγματοποιήθηκε από αναρμόδιο πραγματογνώμονα (όχι από γιατρό αλλά κοινωνικό επιστήμονα – ανθρωπολόγο/εγκληματολόγο) χωρίς καν να ακολουθηθούν τα στάδια που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Το πρωτόδικο δικαστήριο αρνήθηκε την παρουσία δημοσιογράφων, παρατηρητών κι εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην ακροαματική διαδικασία υπό το πρόσχημα των υγειονομικών μέτρων κατά της νόσου COVID-19. Αρνήθηκε, ακόμα, την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης που ανέφερε ότι το κατηγορητήριο δεν μεταφράστηκε ποτέ σε γλώσσα που να κατανοούν οι κατηγορούμενοι. Τέλος, η δικογραφία βασίστηκε στην κατάθεση ενός μόνο μάρτυρα, που δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις δύο δίκες, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει εξαφανισμένος. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι που δικάστηκαν ως ενήλικες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, ενώ οι δύο ανήλικοι σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Εν όψει της εκδίκασης της έφεσης στην υπόθεση των τεσσάρων νεαρών στις 6 Μαρτίου 2023 στο ΜΟΔ Μυτιλήνης, το omniatv και το Solomon δημιούργησαν ένα παρατηρητήριο που θα συμβάλει στην κάλυψη της δίκης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και του State of Concept Athens.

Αξιοποιώντας την εμπειρία μας από την ζωντανή κάλυψη πολλών άλλων δικαστικών υποθέσεων με κοινωνικό ενδιαφέρον κατά την τελευταία δεκαετία, θεωρούμε ότι η άμεση, όσο και υπεύθυνη, καταγραφή και μετάδοση όσων συμβαίνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, συμβάλλει με κατάλληλο τρόπο στην εξασφάλιση της δημοσιότητας, που αποτελεί μία από τις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης.

Η στήλη The Case, του omniatv, θα παρέχει ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ροή από την αίθουσα του δικαστηρίου στα ελληνικά (Twitter και Facebook). Παράλληλα, το Solomon θα παρέχει την ίδια μετάδοση μεταφρασμένη στα αγγλικά, για την ενημέρωση και του διεθνούς κοινού (Twitter και Facebook). Θα μπορείτε να την παρακολουθείτε χρησιμοποιώντας το hashtag .

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο