Το εφετείο του Πολύκαρπου Γεωργιάδη αναβλήθηκε για τις 13/12/2023

Παρότι πρόκειται για ακόμα μια υπόθεση-τηλεφωνική φάρσα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η δαμόκλειος σπάθη της επιστροφής του στη φυλακή παραμένει.

Ενημέρωση 7/4/2023: Η δίκη αναβλήθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2023, λόγω κωλύματος συνηγόρου.

Το εφετείο του Πολύκαρπου Γεωργιάδη ξεκινάει στο Εφετείο της Λουκάρεως την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Παρότι πρόκειται για ακόμα μια υπόθεση-τηλεφωνική φάρσα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η δαμόκλειος σπάθη της επιστροφής του στη φυλακή παραμένει.

Η υπόθεση εν συντομία 

Αναλυτικότερα για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Εν συντομία, η ιστορία ξεκινάει στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, μετά από ένα ακόμα περιβόητο «ανώνυμο» τηλεφώνημα της Αντιτρομοκρατικής. Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης συλλαμβάνεται έξω από αποθήκη των εκδόσεων «Ασύμμετρη Απειλή». Την αποθήκη αυτή νοίκιαζε νόμιμα στο Κουκάκι και εντός της, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητών και φυσιγγίων.

Στη συνέχεια προφυλακίστηκε με διογκωμένο κατηγορητήριο, αφού τα πλημμελήματα της απλής κατοχής εκρηκτικών και πυρομαχικών αναβαθμίστηκαν (με τρόπο μεταφυσικό και χωρίς να προκύπτει το παραμικρό στοιχείο) στο κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κλπ».

Το πρωτόδικο δικαστήριο (το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη 2022 και ολοκληρώθηκε στη δεύτερη συνεδρίαση στις 2 Μαρτίου 2022), έχοντας να χειριστεί μια σκανδαλωδώς διογκωμένη δικογραφία, έκρινε πως η τελική ποσότητα εκρηκτικών που εντοπίστηκε στην αποθήκη των εκδόσεων ήταν τελικά κατά πολύ μικρότερη από αυτή για την οποία είχε αρχικά κατηγορηθεί (δύο κιλά αντί για εννιά). Ωστόσο και χωρίς να προκύπτει από κανένα πραγματικό δεδομένο, έκρινε πως την κατείχε με σκοπό να την διαθέσει σε τρίτους, διατηρώντας τον κακουργηματικό βαθμό της κατηγορίας και καταδικάζοντάς τον σε πενταετή κάθειρξη, με αναστολή μέχρι το εφετείο.

Ο Πολύκαρπος είναι μέλος της πολιτικής συλλογικότητας Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) και συμμετέχει στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα με συνέπεια για πάνω από δυο δεκαετίες. Ο ίδιος έχει ξαναπληρώσει βαρύ τίμημα με πολύχρονη φυλάκιση για την (προ δεκαπενταετίας) επιλογή ταξικής αλληλεγγύης που συνίστατο στην παροχή βοήθειας στον καταζητούμενο για ληστείες τραπεζών και δραπέτη των ελληνικών φυλακών Βασίλη Παλαιοκώστα.

Σύμφωνα με την απολογία του

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο ίδιος στην απολογία του, η υπόθεση έχει δύο σκέλη, ένα πολιτικό και ένα ποινικό. Το πολιτικό σκέλος είναι αυτό που βαραίνει, οδηγώντας στην αναβάθμιση μιας απλής πλημμεληματικής πράξης σε κακούργημα.

Η αποθήκη ήταν νόμιμα νοικιασμένη από τον ίδιο για το στοκ των εκδόσεων «Ασύμμετρη Απειλή». Ανάμεσα στα βιβλία βρέθηκε και το εν λόγω υλικό. Το υλικό αυτό ήταν κομμάτι μια παλιάς υπόθεσης, του 2008, που σχετιζόταν με την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά από τον Βασίλη Πλαιοκώστα και στην οποία ο ίδιος είχε βοηθητικό ρόλο. Κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την αστυνομία, εντοπίστηκε ποσότητα όπλων και εκρηκτικών, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Ένα τμήμα του υλικού αυτού δεν βρέθηκε τότε, γιατί ήταν θαμμένο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το 2016 ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες στο σημείο και, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, τα ξέθαψε ο ίδιος ο Πολύκαρπος και τα μετέφερε, μέχρι που τα αποθήκευσε για λόγους ασφαλείας στη συγκεκριμένη αποθήκη. Εξήγησε επίσης ότι, καθώς πρόκειται για δευτερογενή εκρηκτική ύλη και όχι για εκρηκτικό μηχανισμό, έκρηξη μπορούν να προκαλέσουν υπό προϋπόθεσες, μόνο όταν είναι εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες και όχι φυλαγμένα σε αποθήκη.

Το εφετείο

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκινάει στο Εφετείο της Λουκάρεως την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Το διακύβευμα της υπόθεσης είναι αν το δικαστήριο θα επικυρώσει την πραγματικότητα αντί για το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής. Αν δηλαδή θα βάλει την κατηγορία στην πραγματική της, πλημμεληματικού βαθμού, διάσταση της απλής κατοχής εκρηκτικών, αφαιρώντας τη μεταφυσική προθήκη του σκοπού διάθεσης σε τρίτους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο