Η υπόθεση του Αλί Μπ. και η βιομηχανία κατασκευής «διακινητών» από το Λιμενικό

Ενημέρωση 04/12/2023: Η δίκη αναβλήθηκε εκ νέου, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων, για τις 16/09/2024.

Ενημέρωση 10/05/2023: Η δίκη αναβλήθηκε και πάλι, μετά από δύο διακοπές, για τις 4/12/2023.

Ήταν 1η Μαρτίου του 2020, όταν ο Αλί Μπ. (αιτών άσυλο ιρακινής καταγωγής) έφτασε στη Λέσβο. Την ίδια ημέρα, η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα, με αποτέλεσμα ο Αλί (μεταξύ πολλών άλλων ατόμων) να βρεθεί σε κράτηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης κάτω από άθλιες συνθήκες για όλο αυτό το διάστημα, και στη συνέχεια να μεταφερθεί σε camp της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ο Αλί κατηγορήθηκε για «παράνομη είσοδο» και «διευκόλυνση παράνομης εισόδου 29 ατόμων» έναν ολόκληρο χρόνο μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, καθώς δύο υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος κατέθεσαν στις αρχές ότι ο Αλί οδηγούσε το σκάφος, με τη μια από τις δύο καταθέσεις να δίνεται κάποιους μήνες μετά την άφιξη του Α.Β στην Ελλάδα.

Ο Αλί, αν και δεν προφυλακίστηκε, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτές τις κατηγορίες τρία χρόνια μετά την άφιξή του στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν οδηγούσε καν τη βάρκα. Το βίντεο αυτό έχει παρουσιαστεί από τους δικηγόρους του Legal Centre Lesvos (που είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση του Αλί), κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Παράλληλα, η υπόθεση ασύλου του έχει ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της δικαστικής του υπόθεσης.

Στις 8 Μαΐου 2023, μετά από σχεδόν 3 χρόνια αναμονής (και μετά από μια αναβολή της δίκης τον Δεκέμβριο του 2022), έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα δικαστήρια Μυτιλήνης, η δίκη σε πρώτο βαθμό. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει πάνω από 60 χρόνια αθροιστικές ποινές κάθειρξης.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι τέτοιου είδους δικαστικές υποθέσεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Αντιθέτως, αυτός ο τρόπος ποινικοποίησης και «διαχείρισης» της μετανάστευσης, συνιστά πάγια τακτική που εφαρμόζεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε σχεδόν όλα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, γενικότερα. Οι μετανάστες «οδηγοί σκαφών» διώκονται για «διακίνηση»/«διευκόλυνση παράνομης εισόδου» και συνήθως καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές φυλάκισης, χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποκομίσει οποιοδήποτε υλικό όφελος για την πράξη αυτή, απλώς και μόνο επειδή αναγκάστηκαν να οδηγήσουν το σκάφος διασχίζοντας τα σύνορα, αφού οι πραγματικοί διακινητές τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα μετά την αναχώρηση του σκάφους από την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοιες κατηγορίες συνεχώς ανεβαίνει, με αποτέλεσμα τα άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάζονται για διακίνηση/«διευκόλυνση παράνομης εισόδου» να αποτελούν πλέον τον δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα εντός των ελληνικών φυλακών.

Η δικαστική υπόθεση του Α.Β. θα καλυφθεί από τη στήλη The Case του omniatv. Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 θα είμαστε στα δικαστήρια Μυτιλήνης για να παρακολουθήσουμε, να καταγράψουμε και να μεταδώσουμε τη διαδικασία με live blog μέσα από τη δικαστική αίθουσα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο