Πρεμιέρα παράστασης “Αντιγόνες” 31/10/2011

 

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα στις 20.00 μέχρι τέλη Νοεμβρίου στο Θέατρο Κνωσός (Κνωσσού 11 & Πατησίων 195 - Πλατεία Αμερικής)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

                                     «ΕΝ ΘΕΑΤΡΩ ΕΚΦΡΑΣΙΣ» 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΟΣ

 

 

ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ

Πρεμιέρα : 31 Οκτώβρη

Ώρα Έναρξης : 20:00

Διάρκεια παράστασης : 1.20’

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα στις 20.00 μέχρι τέλη Νοεμβρίου στο Θέατρο Κνωσός (Κνωσσού 11 & Πατησίων 195 – Πλατεία Αμερικής)

 

Σκηνική σύνθεση με κείμενα από τα έργα:

Σαρλότ Ντελμπό, “Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες”,Μετ.Μ.Φραγκή

Μπ.Μπρεχτ, “Η Αντιγόνη του Σοφοκλή”,Μετ.Α.Σολομού

Αισχύλου, “Επτά επί Θήβας”, Μετ.Κ.Γρυπάρη

Σοφοκλέους, “Αντιγόνη” , Μετ.Κ.Μύρη

 

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας /Μαρία Φραγκή

Μουσική:Γιάννης Μεταλλινός

Κοστούμια:Πένυ Αμπλά

Σκηνικά:Χριστίνα Οικονόμου

 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά :

Μαρίτα Βλασσοπούλου, Βασίλης Ζαϊφίδης, Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, Δανάη Καλαχώρα ,Πάνος Κορδαλής, Βούλα Κώστα, Γιάννης Μπίμης, Ελισάβετ Μπούρα, Δανάη Παπουτσή, Τάσος Ράπτης, Ντομένικα Ρέγκου,  Λάμπρος Τσάγκας

 

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Εν θεάτρω έκφρασις”  του θέατρου Κνωσός  υπό την αιγίδα και με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής , παρουσίασε τις «Αντιγόνες», μια σκηνική σύνθεση με κείμενα έργων από έλληνες και ξένους συγγραφείς, στις 30 Σεπτεμβρίου και  1 Οκτωβρίου 2011, στο Αττικό Άλσος.

 

Οι «Αντιγόνες» είναι μια  σκηνική πρόταση σε δραματουργική επεξεργασία της Μαρίας Φραγκή, βασισμένη στο γνωστό σε όλους μύθο της τελευταίας, αυτόχειρος κόρης των Λαβδακιδών .Η σκηνική σύνθεση που βασίζεται στα έργα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Μπρέχτ και Ντελμπό, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα και Μαρίας Φραγκή, υπό το φως της σύγχρονης σκηνικής γλώσσας που ανιχνεύει το τραγικό μέσα από την επαλήθευσή του στην εποχή μας.Στον ρόλο της Αντιγόνης η νεαρή και πολλά υποσχόμενη Δανάη Παπουτσή και του Κρέοντα ο Λάμπρος Τσάγκας.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Οι “Αντιγόνες” είναι μια σκηνική μελέτη, όπου συναντιέται ο γνωστός από την τραγωδία του Σοφοκλή μύθος, με νεότερες εκδοχές του

Η ηρωίδα κάνει την αναπόδραστη διαδρομή κάθε θύματος της φιλοπόλεμης κοινωνίας και της κατάχρησης εξουσίας. Αυτή η πορεία, όπου πρωταγωνιστεί η επανάληψη της μοίρας του ατόμου απέναντι στη μάζα, της ζωής απέναντι στο θάνατο, μοιάζει απαράλλαχτη από το 441π.Χ. ως το 2011μ.Χ.

Ο τραγικός χορός είναι το σύνολο που μας δίνει την ατμόσφαιρα , τον γενικό τόνο του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι ήρωες θα δράσουν συγκεκριμένα. Οι αποφασιστικές για το δράμα πράξεις γίνονται εκτός σκηνής, είναι αόρατες για το θεατή …και για τον πολίτη. Στην προσέγγιση αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο της αληθινής συμμετοχής του πολίτη . Ο μέχρι πριν θεατής-χορός εισβάλλει στη σκηνή. Αν ήταν στο κέντρο των γεγονότων, αν συμμετείχε στ’ αλήθεια, αν έπαιζε το ρόλο κάποιου- Κρέοντα ή Αντιγόνης- πώς θα προχωρούσε αυτός και τι θα έκανε; Η παράσταση θέτει ένα ανοιχτό ερώτημα γύρω από την ουσία της συνεχούς παρουσίας του χορού και της ευθύνης που του αποδίδει για τις δικές του αποφάσεις ο κυβερνήτης (“Και συ γε καμοί” δηλαδή “Μαζί το αποφασίσαμε...”), επιδιώκοντας έτσι την εμπλοκή και τη συναίνεσή του . Η σκηνοθετική πρόταση θέλει το σώμα του “χορού” να μην ξεχωρίζει από τους “ρόλους”, και έχει στόχο την ανάδειξη της απόλυτης συγγένειας που έχουν μεταξύ τους και την υπογράμμιση της παρουσίας του χορού ως μήτρας της τραγωδίας.

Έτσι ο “θεατής-χορός” γίνεται άμεσος μέτοχος, κάνει το διαδραματιζόμενο δική του υπόθεση και μέσα από αυτό κατανοεί και τον εαυτό του. Η ηρωϊκή παρουσία γεννιέται έτσι μέσα σε συνθήκες που όλοι αναγνωρίζουν.

Θέατρο Κνωσός : Κνωσσού 11 & Πατησίων 195 – Πλατεία Αμερικής

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210-8677070, 210-8624463

www.ete.n.nu

 

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments