«Απάντηση» για τη διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων αναζητά το Ισραήλ

Συνεδριάζει την Τρίτη το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα κρατικής ασφάλειας, προκειμένου να συζητήσει την ισραηλινή απάντηση στην ψηφοφορία της UNESCO υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι σημείωσαν την πρώτη σημαντική διπλωματική νίκη στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνή αναγνώριση με τη θετική ψήφο της UNESCO στο αίτημα για την πλήρη ένταξή τους στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Παλαιστίνη αποκτά έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ (ανάμεσά τους Ελλάδα και Γαλλία), 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 52 αποχές. «Το μικρό υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από οκτώ υπουργούς θα συνεδριάσει σήμερα μετά το μεσημέρι για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην απόφαση αυτή» μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Θα εξετάσουμε ποια θα είναι η αντίδρασή μας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» τόνισε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν δήλωσε πως το Ισραήλ θα εξετάσει τις απαντήσεις του σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντάς υπ’ όψιν τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η UNESCO, αποφασίζοντας την ένταξη στους κόλπους της ενός κράτους που δεν υπάρχει, έγινε ένας πολιτικός οργανισμός. Η ενέργεια αυτή των Παλαιστινίων αποδεικνύει ότι δεν επιθυμούν ούτε την ειρήνη ούτε τις διαπραγματεύσεις, αλλά επιδιώκουν την διαμάχη».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε από το βήμα της Κνεσέτ: «Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ».

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) -η χρηματοδότηση των ΗΠΑ καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.

Σε παρόμοιο κλίμα και οι δηλώσεις του Καναδά. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Μπάιρντ, δήλωσε ότι ο Καναδάς «δεν είναι ικανοποιημένος» και έθεσε υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της χρηματοδότησης της UNESCO. Η Οτάβα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Από την άλλη, πανηγυρικό κλίμα επικρατεί -όπως είναι φυσικό- στο παλαιστινιακό στρατόπεδο.

Για «νίκη του Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας» μίλησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή που αποδίδει στην Παλαιστίνη ορισμένα από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι κοιτίδα πολιτισμών και θρησκειών» τόνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία. «Το θέμα που ετέθη ήταν να μάθουμε αν η διεθνής κοινότητα απαντά ναι ή όχι στο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στην UNESCO» δικαιολόγησε την γαλλική απόφαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Βαλερό.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231135483

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments