Απρόσμενες κινήσεις ΓΑΠ, σειρά αντιδράσεων εντός κι εκτός συνόρων

altΚαθώς διογκώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στα αλλεπάλληλα «πακέτα» λιτότητας που προκύπτουν από κάθε νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στην Ευρώπη, στις χρηματαγορές, στην αντιπολίτευση, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση την Δευτέρα της προσφυγής σε δημοψήφισμα – πέρα από την νέα ψήφο εμπιστοσύνης που η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητά για τρίτη φορά κατά τη διετή θητεία της – κατέλαβε εξαπίνης ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ την ανοιχτή διαφωνία τους εξέφρασαν πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και βουλευτές.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη – ζήτησαν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, αφήνοντας έτσι, ονομαστικά, 152 έδρες στο κυβερνών κόμμα. Η «ανεξάρτητη» βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου δήλωσε, ωστόσο, πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι «πρέπει να αφεθεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τη δουλειά του».

Στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε το βράδυ της Τρίτης και διήρκεσε από τις 8 έως τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός απέσπασε τη συμφωνία των υπουργών του.

Παράλληλλα, το απόγευμα της Τρίτης, λίγο πριν το υπουργικό συμβούλιο, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και απέταξε και τους τέσσερις αρχηγούς επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «η φωνή των πολιτών έχει πάντα νομιμοποίηση, αλλά όσον αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, πρέπει να συμφωνούν όλα τα μέλη».

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε εσπευσμένα στις Κάννες για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, παραμονή της συνόδου της G20.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο