To Russell Tribunal (Δικαστήριο των Λαών για Εγκλήματα Πολέμου) έκρινε το Ισραήλ ένοχο για τα εγκλήματα του Απαρτχάιντ και των συστηματικών διώξεων

 

alt

Τετάρτη, 9 Νοέμβρη 2011 | του Saed Bannoura – IMEMC & Agencies

Σύμφωνα με την ετυμηγορία τoυ Δικαστηρίου των Λαών για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ είναι ένοχο για τα εγκλήματα του ‘απαρτχάιντ’ και των ‘συστηματικών διώξεων’ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Το σώμα των ενόρκων έκρινε πως οι πολιτικές του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο ρητά κατατάσσει την εφαρμογή απαρτχάιντ στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά από ένα διήμερο πολύωρων διαβουλεύσεων και καταθέσεων από έγκριτους εμπειρογνώμονες, το Δικαστήριο των Λαών εξέδωσε ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία οι επιμέρους Ισραηλινές παραβιάσεις εμπίπτουν στον διεθνώς αποδεκτό ορισμό του απαρτχάιντ, αφού “το Ισραήλ υποβάλλει τους Παλαιστινίους σε ένα θεσμοθετημένο καθεστώς κυριαρχίας που ισοδυναμεί με απαρτχάιντ”.

Οι ένορκοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για “απάνθρωπες πράξεις” σε βάρος των Παλαιστινίων και για εφαρμογή ενός θεσμοθετημένου καθεστώτος καταπίεσης.
Το Δικαστήριο εξέτασε μεταξύ άλλων την Ισραηλινή πρακτική των στοχευμένων δολοφονιών, την υπερβολική χρήση βίας ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά και τον βασανισμό και την κακομεταχείριση Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση του Δικαστηρίου, οι Ισραηλινές παραβιάσεις σε βάρος των Παλαιστινίων δεν περιορίζονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά διαπιστώνονται και εντός του Ισραήλ, σε βάρος Παλαιστίνιων Ισραηλινών υπηκόων.

Επιπλέον, το Ισραήλ κρίθηκε ένοχο για το έγκλημα των ‘συστηματικών διώξεων’ που συμπεριλαμβάνεται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αναφέρεται στις συστηματικές επιθέσεις, τη συλλογική τιμωρία (όπως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας), τις δολοφονίες αμάχων στη διάρκεια των Ισραηλινών επιδρομών και στρατιωτικών επιθέσεων, την καταστροφή Παλαιστινιακών κατοικιών και δημοσίων κτηρίων, το Τείχος που διατρέχει τα εδάφη της Δυτικής Όχθης, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και την κατεδάφιση των ‘μη αναγνωρισμένων’ βεδουίνικων οικισμών της ερήμου Νεγκέβ.

Το Russell Tribunal έχει χαρακτηριστεί ως Δικαστήριο των Λαών και, παρόλο που δεν διαθέτει νομικό status, απαρτίζεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες και χαίρει του σεβασμού της διεθνούς κοινότητας. Με την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, το Δικαστήριο ελπίζει να περάσει ένα μήνυμα στο κοινό, πληροφορώντας το σχετικά με τη πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, και να αυξήσει την πίεση προς τους ηγέτες του κόσμου, που μέχρι στιγμής σιωπούν, ώστε να τοποθετηθούν ανοιχτά ενάντια στις παραβιάσεις του Ισραήλ.

Το ίδιο το Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές απαρτχάιντ που εφαρμόζει σε βάρος των Παλαιστινίων, να σταματήσει τις διώξεις και να δεσμευτεί ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο απηύθυνε κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πάψει να διαπράττει τα εγκλήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχο.

Από τη δική του πλευρά, το σώμα των ενόρκων κάλεσε τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και παρότρυνε την Παλαιστίνη να υιοθετήσει το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να διεκδικήσει δικαίωμα προσφυγής στο ΔΠΔ για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.
Τέλος, το Δικαστήριο κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αφιερώσει μια συνεδρία στη διερεύνηση των πολιτικών απαρτχάιντ που εφαρμόζει το Ισραήλ και στην εξέταση του ρόλου όσων οργανώσεων, ατόμων και εταιρειών στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το Ισραήλ στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

intifada.gr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο