εργασιακο δελτίο 11/11/11

 

 

alt

 

Στο 18,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος συμπίπτει με την καρδιά της (επιτυχημένης, υποτίθεται, φέτος) τουριστικής περιόδου, η ανεργία σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν δύο μονάδες από τον Ιούλιο και κατά 6,2 σε σχέση με τον Αυγουστο του 2010.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 300.000 παραπάνω ανέργους από πέρσι, ενώ μόνο μέσα στον Αύγουστο 100.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα (και υποτιμημένα) στοιχεία, οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 900.000. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συνολική μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων, ο οποίος μειώνεται κατά 364.353 άτομα.

Αν λάβουμε υπόψη την πάγια αιτήσια διακύμανση, υποθέτωντας δηλαδή ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν έχει επιδεινωθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, σήμερα η ανεργία έχει ξεπεράσει το φράγμα του 20% και οι άνεργοι πορσεγγίζουν το ένα εκατομύριο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας παρατηρείται ως συνήθως στους νέους, με το ποσοστό  να ανεβαίνει στο 43,5% για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών δηλαδή ένα στους τέσσερις νέους και νέες είναι άνεργες.  Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στις οποίες το ποσοστό  διαμορφώθηκε στο 22,3% έναντι των ανδρών που ήταν κάτω του εθνικού μέσου όρου (15,5%).

Ακόμη χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία τόσο για την φετινή χρονιά όσο και για το 2012. Σύμφωνα με το ΙΝΕΣ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας για το 2011 θα αυξηθεί στο 23% ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και το επίσημο ποσοστό για το 2012 συμπεριλαμβανομένης της εφεδρείας στον Δημόσιο Τομέα .

http://www.alterthess.gr

.

.

.

.

 

 

 

 

 

(Τα ασφαληστικά ταμεία ληστεύονταν και θα ληστεύονται στο μέλλον)

Εγκληματίας όποιος υπογράψει «κούρεμα» των Ασφαλιστικών Ταμείων

 

Ανάμεσα στους δανειστές του ελληνικού κράτους είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν φορτωθεί με κρατικά ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ, όπως γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο της «Κ», με αποφάσεις που έπαιρναν εν κρυπτώ οι κατά καιρούς υπουργοί Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Μιλάμε, δηλαδή για έναν σημαντικό δανειστό, αν τα Ταμεία θεωρηθούν ως σύνολο. Γι’ αυτόν τον δανειστή, όμως, η οικονομική κατάσταση του οποίου έχει άμεση κοινωνική σημασία, η απόφαση της 26ης Οκτώβρη δεν λέει λέξη. Σημάδι δηλωτικό της πλήρους αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το πιο προκλητικό είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζονται σαν «ιδιώτες», όπως και οι τράπεζες, ενώ όλα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Από τα δάνεια που θα «αναδιαρθρωθούν» (αν και όταν) εξαιρούνται τα δάνεια από την τρόικα (χώρες Ευρωζώνης και ΔΝΤ), δεν εξαιρούνται όμως τα δάνεια από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποτελέσματα των οποίων υπολογίζονται μεν στα κρατικά ελλείμματα, όταν όμως πρόκειται για τη μετατροπή των αποθεματικών τους σε ομόλογα, τα βαφτίζουν «ιδιώτες». Το πιο προκλητικό είναι πως από την «αναδιάρθρωση» και το «κούρεμα» δεν εξαιρούνται μόνο τα δάνεια από την τρόικα, αλλά και τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ! Δηλαδή, οι τράπεζες μέτοχοι της ΕΚΤ διασφαλίζονται πλήρως.


«Τα περισσότερα ομόλογα λήγουν μέχρι το 2025. Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι τότε θα απαιτήσει περί τα 600 δισ. ευρώ, οπότε μία απώλεια της τάξης ακόμη και των 12 δισ. ευρώ δεν θα είναι καθοριστική», δήλωσε με θράσος χιλίων πιθήκων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Πιο προσεκτικός ο Βενιζέλος, όταν διαπίστωσε ότι επιχειρήματα σαν αυτά του Κουτρουμάνη δεν περνάνε, επινόησε τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού, στην οποία θα μεταβιβαστεί κρατική περιουσία και οι μετοχές της θα δοθούν στα ταμεία.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν επ’ αυτού. Ποια κρατική περιουσία, όταν άλλη θα περάσει στην εταιρία ιδιωτικοποιήσεων; Ποιες μετοχές, με τι αποδόσεις; Κ.λπ. κ.λπ. Δεν θέλουμε, όμως, να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Και βέβαια, δεν τρώμε το παραμύθι της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, η οποία δήθεν καθιστά ασήμαντη την απώλεια των Ταμείων από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που υποχρεωτικά τους φόρτωσαν. Ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη προβλέπει ότι τα Ταμεία θα λειτουργούν με συνεχείς αναλογιστικές μελέτες. Οταν χάνουν αποθεματικά, λοιπόν, θα οδηγούνται υποχρεωτικά σε μείωση συντάξεων, όπως έγινε δυο φορές τους τελευταίους μήνες με τις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ. Αντί για 6 δισ. που του χρωστούσαν έδωσαν στο ΕΤΕΑΜ 2 δισ. και τώρα πετσοκόβουν τις συντάξεις.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=14566&cat_id=22

.

.

.

..

 

 

 

 

 

 

 

Συλλαλητήριο διοργάνωσε σήμερα το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Τα περισσότερα από 4000 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 18.00 στην Ομόνοια και αφού πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, επέστρεψαν στην Ομόνοια.

http://www.alterthess.gr

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» για κήρυξη 48ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα όλων των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και το «ENET.GR».

Σημειώνουμε ότι ήδη εκπνέει η προθεσμία, που η ίδια η ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχε δώσει προς τις Ενώσεις μας, ότι θα απαντούσε συγκεκριμένα στο ζήτημα της αμοιβής των εργαζομένων της, οι οποίοι παραμένουν επί 3,5 μήνες απλήρωτοι.

Αύριο Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 αντιπροσωπεία των τριών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ) θα συναντηθούν με το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Πολυκανδριώτη για να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά της επιχείρησης.

http://www.alterthess.gr

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

Την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» στις 21 Νοέμβρη απέσπασαν χτες από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο γονείς καρδιοπαθών παιδιών και γιατροί και εργαζόμενοι στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Ωστόσο, η επαναλειτουργία που μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου φαίνεται να εντάσσεται στη «συλλειτουργία» με τα αντίστοιχα κέντρα του ιδιωτικού τομέα, που αποτέλεσε και το θανάσιμο εναγκαλισμό για το κέντρο του «Αγία Σοφία». Γονείς και εργαζόμενοι κρατούν με επιφύλαξη την υπόσχεση για επαναλειτουργία, δηλώνοντας ετοιμότητα για να διεκδικήσουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Κέντρου και με τους γιατρούς που εμπιστεύονται.

 

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6535541&publDate=10/11/2011

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος χτες, κατά την ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια του Πειραιά, το αβάσιμο κατηγορητήριο σε βάρος 3 τριών συνδικαλιστών, από τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι βρέθηκαν να κατηγορούνται από τους εργοδότες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) ότι στις 14 Ιούνη του 2008 προέβησαν σε πράξεις που αφορούν σωματικές βλάβες και φθορά ξένης περιουσίας χωρίς οι ίδιοι, όπως αποδείχτηκε, εκείνη την ημέρα να βρίσκονται στο ΒΙΠΑΣ!

Οι τρεις συνδικαλιστές κρίθηκαν αθώοι, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς η χτεσινή δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ήταν μία ακόμα «πράξη» της βιομηχανίας μηνύσεων και διώξεων στις οποίες έχουν επιδοθεί οι εργοδότες με πρωτεργάτες αυτούς του ΒΙΠΑΣ. Στο εδώλιο και αυτή τη φορά ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος ήδη μετρά σε βάρος του κοντά 200 μηνύσεις, ενώ στις 30 Σεπτέμβρη καταδικάστηκε σε 4μηνη φυλάκιση (άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την ημέρα είχαν στηθεί σε βάρος του στα δικαστήρια του Πειραιά συνολικά 3 δίκες! Επίσης, μαζί του στο εδώλιο χτες ήταν ο Πέτρος Πουντίδης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου και ο Παύλος Πουντίδης, γραμματέας του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, οι οποίοι και οι δύο επίσης μετράνε στις πλάτες τους δεκάδες μηνύσεις από τους εργοδότες.

Τους τρεις συνδικαλιστές έσυραν στο εδώλιο οι επιχειρηματίες του ΒΙΠΑΣ, Γιάννης και Νεκτάριος Μαρίνης οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι στις 14 Ιούνη του 2008 τα αδέρφια Πουντίδη με εντολή του Σ. Πουλικόγιαννη «τους έσπασαν το μαγαζί» και ότι «επιτέθηκαν στον Γιάννη Μαρίνη». Κατηγορίες που αποδείχτηκαν ότι ήταν χοντροκομμένα ψέματα, ενώ τόσο στις καταθέσεις των μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Βέρα Νικολαϊδου, βουλευτής του ΚΚΕ, τις απολογίες των συνδικαλιστών όσο και από την αγόρευση του δικηγόρου των σωματείων, αναδείχτηκε ότι πρόκειται για μία ακόμα δίκη με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο που έχει στο στόχαστρο την συνδικαλιστική δράση και με σκοπό την τρομοκράτηση του εργατικού ταξικού κινήματος.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6535460&publDate=10/11/2011

.

.

.

..

 

 

 

 

 

 

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στη «FULGOR» σήμερα και αύριο, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να σταματήσουν οι απολύσεις, που συνεχίζονται στην εταιρεία.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6535683&publDate=10/11/2011

 

 

.

.

.

.

.

 

 

Νέες… φιλεργατικές απολύσεις από την Περισσός ΑΕ

Σε άλλες πέντε απολύσεις από το ραδιοσταθμό 902 προχώρησε η διοίκηση της Περισσός ΑΕ. Με το που μπήκε ο Νοέμβρης απολύθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι και μια ηχολήπτρια, φτάνοντας στις 30 τις απολύσεις που έχουν γίνει συνολικά μόνο απ’ αυτή την επιχείρηση της Περισσός ΑΕ (άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των απολύσεων στη ναυαρχίδα του ομίλου, την Τυποεκδοτική ΑΕ, μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι τη μεγαλύτερη– εκτυπωτική βιομηχανία της Ελλάδας).


Οπως ανακοινώθηκε από τους απολυμένους, αυτή τη φορά η ηγεσία του Περισσού, που έως τώρα διά στόματος Παπαρήγα επαιρόταν ότι δίνει στους απολυόμενους τις αποζημιώσεις τους και με το παραπάνω, ανακοίνωσε στους απολυμένους ότι οι αποζημιώσεις θα τους καταβληθούν σε δίμηνες δόσεις, όπως προβλέπουν πρόσφατες αντεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες κατά τα άλλα έχει κατακεραυνώσει ο Περισσός. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι μία από τους πέντε απολυμένους έχει παιδί 18 μηνών και απολύθηκε μόλις έληξε η προστασία που της παρείχε η νομοθεσία.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=14567&cat_id=22

 

 

 

 

 

Για το χαρατσι της ΔΕΗ

Επεκτείνεται και στην περιφέρεια το φαινόμενο των δήμων που αντιδρούν στο τέλος ακινήτων και απλώνουν δίχτυ προστασίας στους δημότες.

Αλεξανδρούπολη

* Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος Ευ. Λαμπάκης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ, τονίζοντας:
«Οταν καταρτίστηκαν συμβάσεις μεταξύ των συνδημοτών μου και του Οργανισμού σας, σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι συμβαλλόμενοι δημότες – συνδρομητές να πληρώσουν ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του Οργανισμού σας. Επομένως, μη υφισταμένης ρητής μνείας περί τοιαύτης υποχρέωσής τους, δεν νομιμοποιείστε προς αναγκαστική είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, πολύ δε περισσότερο να προβείτε σε διακοπή του ρεύματος όταν προσφέρονται οι δημότες του δήμου μας στην πληρωμή μόνο του λογαριασμού της κατανάλωσης του ρεύματος όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «σε όποια περίπτωση συμβεί οποιαδήποτε προσβολή στην υγεία ή ακόμη και στην ίδια τη ζωή οποιουδήποτε μέλους οικογένειας εξαιτίας διακοπής ρεύματος λόγω μη πληρωμής λογαριασμού, εξαιτίας του τέλους ακινήτου που αδυνατούν να πληρώσουν οι δημότες, θα βαρύνει τον Οργανισμό σας και δη ύστερα από την παρούσα υπόμνηση με κακουργηματικό δόλο».

Καταλήγοντας, καλεί τη ΔΕΗ να δεχτεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού. «Σε αντίθετη περίπτωση», όπως σημειώνει, «θα σταθώ με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον σας».

Θέρμη

* «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για το Δημόσιο. Η εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας πρέπει να συνδυαστεί με ένα φορολογικό και φοροεισπρακτικό σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη», τονίζεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης και σημειώνεται: «Οταν όμως αυτή η πολιτική εφαρμόζεται οριζόντια, με βάση πλασματικά στοιχεία και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, συνδέοντας τα έσοδα με την εξόφληση της υπηρεσίας της ηλεκτροδότησης, τότε είναι καθαρά εισπρακτική και άδικη και σε κάθε περίπτωση σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων».

Μενεμένη

* Να μην πληρώσουν το χαράτσι, παρά μόνο το ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ, καλεί όσους πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Απευθύνεται στη ΔΕΗ και ζητάει να μη διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δηλώνει ότι ο δήμος θα σταθεί με κάθε νόμιμο τρόπο στο πλευρό κάθε πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι και επιχειρείται η διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Ζητάει, ακόμα, την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, λέγοντας ότι είναι άδικος φόρος, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Πάτρα

* Τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ Σπύρο Μυλωνά επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος της Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, και του ζήτησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κοινωνικής ευαισθησίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά και ιδίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μεσολόγγι

* «Να μην προβείτε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν αυτόν το νέο έκτακτο φόρο, από τη στιγμή που θα έχετε εισπράξει το οφειλόμενο προς την υπηρεσία σας ποσό».

Αυτό ζητεί με επιστολή του προς τη ΔΕΗ ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παν. Κατσούλης. *

Πειραιάς

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά φέρνει η δημοτική κίνηση Συμμαχία στον Πειραιά το θέμα της στήριξης των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης, Γιάννης Καρδαράς, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ήδη και ο ΔΣΠ έλαβε απόφαση ότι από ώρες 14:00 έως 15:00 καθημερινά στα γραφεία του (Ηρώων Πολυτεχνείου, αριθμ. 47) δικηγόροι σε εθελοντική βάση θα συμβουλεύουν τους πολίτες.

Μάλιστα, – τονίζει – το επιβληθέν τέλος δεν λαμβάνει υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη (εάν δηλαδή είναι εργαζόμενος, άνεργος, διαφορετική περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και επομένως είναι αντισυνταγματικός ο νόμος επιβολής του τέλους και μένει να κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Σημειώνεται ότι η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο Έλληνες Φορολογούμενοι και την Ανώνυμη Εταιρεία Eurocapital.

http://www.alterthess.gr

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, δημοσιευθεί και μεταδοθεί.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Το αντεργατικό και αυταρχικό πρόσωπό της έδειξε για μια ακόμη φορά η διεύθυνση του ΣΚΑΪ. Διευθυντικά στελέχη και «σεκιουρητάδες», όργανα της εργοδοσίας, προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη των Ενώσεών μας να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αλαφούζου.

Η επίσκεψη είχε προαναγγελθεί, και τα μέλη των Συνεργαζομένων Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ είχαν ήδη ανακοινώσει δημοσίως από την προηγουμένη ότι θα ερχόντουσαν στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», καθώς και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, όπως τους επιτρέπει ο νόμος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέλευση των εργαζομένων που θα γινόταν, με αφορμή την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Μετά τις οδηγίες των διευθυντικών στελεχών η ασφάλεια του κτηρίου επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο των συνδικαλιστών. Έπειτα από πιέσεις των εκπροσώπων των Σωματείων επέτρεψαν να εισέλθουν, με όλες τις προφυλάξεις των «σεκιουρητάδων», στις εγκαταστάσεις του Ομίλου μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και να παραμείνουν σε χώρο του κτηρίου μακριά από τους συναδέλφους, χωρίς να μπορούν συνεπώς να επισκεφθούν τους εργαζόμενους στα γραφεία τους.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και εισάγει καινοφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές στο χώρο του Τύπου.

Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε ότι την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 17.00 τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας θα πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση – Ενημέρωση των εργαζομένων στον Όμιλο Αλαφούζου στο κτήριο της οδού Φαληρέως, όπου είναι και ο τόπος εργασίας των συναδέλφων. Δηλώνουμε τέλος ότι οι κινητοποιήσεις στον Όμιλο Αλαφούζου πλέον είναι μονόδρομος.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

http://financialcrimesnews.blogspot.com/

.

.

.

.

.

 

Aκούστε το απόσπασμα της εκπομπής του Flash, όπου προαναγγέλλεται η ευρεία και καταχρηστική αξιοποίηση της πρακτικής άσκησης φοιτητών, με στόχο νέες απολύσεις εργαζομένων
http://www.youtube.com/watch?v=DGpPIpFDCMg

8 Νοεμβρίου 2011
Επιχείρηση κατάργησης της μισθωτής εργασίας των δημοσιογράφων με μαθητευόμενους είναι σε εξέλιξη στον Ρ/Σ « FLASH », ώστε η ιδιοκτησία να καθιερώσει φθηνή και ανασφάλιστη εργασία με πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σπουδαστών του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου εφαρμόζοντας νέα ήθη στην ενημέρωση.
Το σχέδιο αυτό της εργοδοσίας, που αποσκοπεί και σε νέες απολύσεις πέραν από τις 52, που έχουν ήδη γίνει στον Ρ/Σ « FLASH », «βγήκε στον αέρα» σε εκπομπή το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 στις 7μ.μ. Στη συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε ο απίστευτος διάλογος της παρουσιάστριας με σπουδάστριες ότι καθηγητές του Παντείου πληροφορούν τους φοιτητές ότι είναι η εποχή, που θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» στις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Επίσης, τόσο η ιδιοκτησία όσο και οι καθηγητές συμφωνούν ότι τώρα θα δημιουργηθούν «ευκαιρίες» με τις απολύσεις, αφού θα περισσεύουν θέσεις φθηνής εργασίας για εκπαιδευόμενους.
Είναι θλιβερό ότι η υπονόμευση του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού και η υποβάθμιση του δημοσιογραφικού προϊόντος καθόλου δεν απασχολούν την ιδιοκτησία, ούτε βέβαια, όπως φαίνεται, και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά προς την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση του Ρ/Σ « FLASH » ότι τα σχέδια τους, με πρόσχημα την κρίση, για Μ.Μ.Ε. χωρίς δημοσιογράφους, δεν θα περάσουν και καλούμε, επίσης, το Τμήμα ΜΜΕ του Παντείου να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

http://financialcrimesnews.blogspot.com/

Για την 6η δόση θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής: δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τον ισχυρισμό ότι χρειαζόμαστε την 6η δόση για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η αλήθεια είναι ότι η 6η δόση χρειάζεται για να πληρωθούν αποκλειστικά τοκοχρεολύσια και έντοκα γραμμάτια.

Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πρέπει να πληρωθούν 15,5 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και έντονα γραμμάτια (3,3 δισ. για τον Νοέμβριο και 12,2 ευρώ για το Δεκέμβριο). Γι’ αυτά νοιάζονται. Μην τυχόν και αναγκαστεί το ελληνικό κράτος και προβεί σε αναστολή ή παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους επενδυτές, από τους οποίους ορισμένοι ανήκουν και στο επίσημο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα περισσότερα νυν και πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων της «εθνικής συνεννόησης» έχουν χαρτοφυλάκια γεμάτα με κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Τους κόβετε για τύπους που δίνουν .. του αγγέλου νερό; Λέτε να μην κόπτονται να εισπράξουν πάση θυσία τα κουπονάκια από τα ομόλογα ή να εξοφλήσουν στο άρτιο τα έντοκα γραμμάτια που έχουν αγοράσει οι ίδιοι ως «επένδυση» ή κάποιοι άλλοι γι’ αυτούς;
Όλα μπορούν να τα ανεχθούν, όλα μπορούν να τα υπομείνουν (αρκεί τα βάρη να φορτώνονται στα γνωστά υποζύγια), αλλά να χάσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι, ποτέ. Γι’ αυτό κόπτονται για την 6η δόση, η οποία ισούται με 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 8 δισ. ώστε να πληρωθούν 15,5 δις ευρώ στους τοκογλύφους ντόπιους και ξένους έως τις 31/12 του 2011.

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/11/6.html

 

 

 

O νεος μονάρχης του τόπου

Είναι σχεδόν άγνωστη ποια είναι η “μεγαλειώδης” συνεισφορά του νέου πρωθυπουργού που διατείνονται τα ΜΜΕ. Το γεγονός ότι ήταν άμισθος οικονομικός σύμβουλος του GAP κι όλη η κατάσταση έφτασε στη χρεοκοπία, είναι οι χειρότερες περγαμηνές του. Εφόσον ισχύει το λαϊκό γνωμικό “πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι”, o LouPap είναι η αδελφή ψυχή του ευρωπαϊκου καπιταλιστικού οικοδομήματος, η λύση που επέβαλε το σύμφωνο της 27ης Οκτωβρίου, όταν ο GAP δεν κούρεψε μόνο το χρέος αλλά κρέμασε και τα παπούτσια του στα αποδυτήρια κι έκατσε στο πάγκο.

Η “εθνική” τους συναίνεση έχει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας και την κονωνική οργή που θα γνωρίσει νέους δρόμους αναζητώντας διέξοδο στο απόλυτο αστικό αδιέξοδο.

altΑποτελεί τραγελαφικό το γεγονός ότι ένας επικεφαλής της επιτήρησης των ελληνικών τραπεζών και μετά αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, καλείται να σώσει το έθνος και τη χώρα, όταν ο τραπεζικός και χρηματιστηριακός κλάδος, η υψηλότερη έκφραση της κυριαρχίας του κεφαλαίου σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας, μπαίνει επικεφαλής του ξεφτιλισμένου ελληνικού αστικού πολιτικού συστήματος για να εφαρμόσει σε κάτι το οποίο διαφωνούσε, δηλ. το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όταν η Ιταλία βυθίζεται στην ελληνική τραγωδία και Γαλλία αρχίζει να ζει το δικό της δράμα.

Η “νέα” κυβέρνηση, προϊόν πρωτοφανούς κρίσης, πολιτικά αδύναμη και υποτίθεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει το παλιό πρόγραμμα της τρόικας. Ως προϊόν αδυναμίας του καπιταλισμού είναι υποχρεωμένη να δείξει “πυγμή” κι ως εκ τούτου θα αποδειχτεί θανάσιμα επικίνδυνη για τα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ποιος είναι ο Παπαδήμος;

Εκλεκτός του Σημίτη,διοργανωτής   της υποτίμησης της δραχμής,ο καθοδηγητής των  μετοχοδάνειων, υπεύθυνος για τη δημιουργική λογιστική για την είσοδο της ελλάδας στην ευρωζώνη,και δραπέτης ένα βράδυ για την ε.κ.τ. για να λάβει αμνησία…

 

Ένα άρθρο από εκείνη την εποχή στην ελευθεροτυπία,των Γιάννη Αγγελή και Βασίλη Γεώργα στις 11/08/1999, με τίτλο “Tι κρύβει το ράλι της Tράπεζας Eλλάδος”:

 

Το άρθρο είχε τίτλο “Tι κρύβει το ράλι της Tράπεζας Eλλάδος”:

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λέει η παροιμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ποσότητα του καπνού που αναθρώσκει, δικαιολογείται πάντα από την ένταση της φωτιάς που τον γεννά…

Στην περίπτωση όμως της τιμής της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ξεπεράσει τις 160.000 δραχμές, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 350% από τις αρχές του χρόνου (160% σε 12 ημέρες), έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα όσον αφορά τη σχέση του ‘καπνού’ και της ‘φωτιάς’.(…)

(…) H άνοδος αυτή σημειώνεται με ελάχιστο όγκο συναλλαγών, ο οποίος σπάνια ξεπερνά τα 3.000 τεμάχια ημερησίως, σε σύνολο 2.979.733 μετοχών. (…)

Πάντως στη χρηματιστηριακή αγορά, πέραν των διαφόρων ‘σεναρίων’ που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, οι πληροφορίες θέλουν δέκα τουλάχιστον γνωστά πρόσωπα του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι είναι ‘παλιοί’ μέτοχοι της ΤτΕ, να ‘παίζουν’ τη μετοχή σε μια προσπάθεια να ‘εξισορροπήσουν’, όπως ισχυρίζονται, την τιμή της με τις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Tριετής ‘προσπάθεια’.

Παλαιοί επαγγελματίες του χώρου θυμούνται τους ‘γνωστούς-αγνώστους’ πιστούς ‘φίλους’ της μετοχής της ΤτΕ να συγκεντρώνουν σταδιακά κατά την τελευταία τριετία τα χαρτιά από την αγορά σε τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές για τα σημερινά επίπεδα.(…)

Έτσι, έπειτα από ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η μετοχή της ΤτΕ βρισκόταν στα επίπεδα των 60.000-65.000 δρχ. με όχι περισσότερα από 2.000 τεμάχια να αλλάζουν χέρια καθημερινά, ‘ξημέρωσε’ η 26η Ιουλίου, οπότε ξαφνικά και δίχως να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος το χαρτί βρέθηκε στο πλαφόν της ανώτατης ημερήσιας ανόδου, δίχως μάλιστα να έχει ‘ξεκολλήσει’ από εκεί μέχρι και το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Το πού θα καταλήξει αυτό το ανοδικό και σίγουρα αξιοπρόσεκτο ράλι, μόνο ο “Θεός” της Σοφοκλέους μπορεί να ξέρει, άντε και μερικοί άλλοι…»

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ανώτατος διοικητικός παράγοντας της ΤτΕ, από τον οποίο η “Ε” ζήτησε να σχολιάσει την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της τράπεζας, επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση παρακολουθούσε την τιμή της μετοχής, δηλώνοντας: “Δεν μπορούμε πάντως να πούμε ότι έχουμε ενδείξεις ότι παίζονται κάποια παιχνίδια με την τιμή της μετοχής”.

Είναι περίεργο, όμως, πώς θα μπορούσαν να παίζονται ύποπτα παιχνίδια κάτω από τη μύτη του αξιότιμου κ. Λουκά Παπαδήμου! Δεν νομίζετε; Πάντως, απ’ ό,τι ξέρω, η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος δεν μπήκε ποτέ υπό “επιτήρηση”. Σιγά που θα έμπαινε!

-Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1999, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε άρθρο της με τίτλο “SOS Παπαδήμου προς επενδυτές”, κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε βαρυσήμαντες δηλώσεις του κ. Λουκά Παπαδήμου, που αποτέλεσαν και την αφορμή για την αρχή της πτώσης του ΧΑΑ. Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Παπαδήμος προσπάθησε να νίψει τας χείρας του από τη ληστεία που συντελούνταν στη Σοφοκλέους. Ήταν όμως πολύ αργά, και καμία δήλωση δεν μπορούσε πλέον να τον απαλλάξει των δικών του ευθυνών. (Σημειωτέον ότι την προηγουμένη είχαν γίνει δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, κ. Θ. Καρατζά, με τις οποίες και εκείνος προειδοποιούσε το επενδυτικό κοινό για τις υπερβολές που διαμορφώνονταν στις λεγόμενες περιφερειακές μετοχές.)

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι “κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια διευρυνόμενη αναντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των τιμών των μετοχών πολλών επιχειρήσεων και της προσδοκώμενης ανόδου της κερδοφορίας τους κατά τα επόμενα έτη. Οι τιμές πολλών μετοχών, σε σχέση με τα πρόσφατα και ορθολογικά προσδοκώμενα επιχειρηματικά κέρδη, έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, συγκρινόμενα με τις αντίστοιχες σχέσεις χρηματιστηριακών τιμών και επιχειρηματικών κερδών που έχουν διαμορφωθεί στις κεφαλαιαγορές άλλων χωρών.”

Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη δήλωση αυτή. Κατ’ αρχήν είναι διατυπωμένη αρκετά αόριστα. Το «κατά τους τελευταίους μήνες» σημαίνει ότι το πρόβλημα ήταν παλιό και απλά ο κ. Παπαδήμος καθυστέρησε πολύ να επισημάνει τους κινδύνους στους μικροεπενδυτές. Όπως όμως απέδειξαν οι θλιβερές εξελίξεις, το ΧΑΑ ήταν υπερτιμημένο ήδη από τα τέλη του 1998, αλλά όλοι οι αρμόδιοι ντοπάριζαν τους μικροεπενδυτές μιλώντας για ακόμη καλύτερες μέρες. (…)

Επιπλέον, ο κ. Διοικητής μίλησε για μετοχές πολλών επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι κατά την άποψή του το πρόβλημα το είχαν πολλές, αλλά όχι όλες. Και βέβαια, το μυαλό όλων πήγαινε στις μετοχές της λεγόμενης “περιφέρειας”, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις επόμενες δηλώσεις του αυτό θα διευκρινιζόταν ακόμη καλύτερα και θα γινόταν σαφές ότι η παρέμβαση του κ. Παπαδήμου ήταν εκ του πονηρού και είχε στόχο να στρέψει τους επενδυτές προς τα λεγόμενα blue chips (παλαιά τζάκια). Είχε ήδη ξεσπάσει ένας αμείλικτος πόλεμος μεταξύ των παλαιών και νέων τζακιών και φαίνεται πως ο κ. Παπαδήμος δεχόταν πιέσεις για να παρέμβει.

Είπε λοιπόν στη συνέχεια: “Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών εταιρειών με περιορισμένα ή και ανύπαρκτα κέρδη, χωρίς αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και με αβέβαιες οικονομικές προοπτικές. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά ν’ αντικατοπτρίζει ελλιπή ή λανθασμένη πληροφόρηση και άγνοια των κινδύνων που αντιμετωπίζονται.”

Ας σταθούμε λίγο και σ’ αυτή τη δήλωση. Μήπως η μεγάλη άνοδος των τιμών κάποιων μετοχών δεν οφειλόταν σε φυσιολογική αυξημένη ζήτηση αλλά σε χειραγώγηση και σε παιχνίδια αδίστακτων κερδοσκόπων με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων; Και γιατί δεν καταδίκασε το γεγονός αυτό ο κ. Παπαδήμος; Μήπως για να μη θίξει, π.χ., τον κ. Καρατζά της Εθνικής, για το άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι που είχε στηθεί με τη μετοχή των Γενικών Αποθηκών – μιας χρεοκοπημένης θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας – η οποία είχε ανέβει κατά 389,65% στο διάστημα 2 Αυγούστου 17 Σεπτεμβρίου;

Αλλά ο κ. Διοικητής επέπεσε και σε ένα άλλο ολίσθημα, όταν αναφέρθηκε σ’ αυτούς που αγόρασαν τίτλους με δανεικά. Είπε χαρακτηριστικά: “Όταν όμως διαφανεί η πραγματικότητα, οι τιμές προσαρμόζονται απότομα και οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι επώδυνες, ιδίως για όσους τελευταίοι εισήλθαν στην αγορά, λίγο πριν επικρατήσει η οικονομική λογική και απέκτησαν τους μετοχικούς τίτλους όχι με ίδια, αλλά με δανειακά κεφάλαια”. Νάτος λοιπόν ο διαπρύσιος κήρυκας της οικονομικής λογικής, κ Λ. Παπαδήμος! Είναι ο ίδιος που, ίσως κάτω από πίεση της κυβέρνησης, μια εβδομάδα αργότερα αύξησε το όριο δανειοδότησης για αγορά τίτλων από 5 σε 15 εκατομμύρια δραχμές για να πάρει κι άλλο κόσμο στο λαιμό του!

Βέβαια ο κ. Παπαδήμος φρόντισε ώστε να μην το βάλουν στα πόδια και εγκαταλείψουν το ΧΑΑ όσοι θα έπαιρναν στα σοβαρά τις δηλώσεις του. Είπε ότι “όσοι επενδύουν ορθολογικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα των εταιρειών και δεν επηρεάζονται από φήμες και προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα, μπορούν να προσδοκούν ικανοποιητικές αποδόσεις μεσοπρόθεσμα οι οποίες συναρτώνται και με τις διεθνείς προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.”

Ιδού η πλάνη και η παραπλάνηση των μικροεπενδυτών από το στόμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος! Από ποιες λοιπόν μετοχές θα προσδοκούσαν ικανοποιητικές αποδόσεις οι “συνετοί” μικροεπενδυτές; Από τις Τράπεζες, τα υποτιθέμενα “ρετιρέ” της ελληνικής οικονομίας, των οποίων ο δείκτης από 11.351,98 μονάδες που είχε κλείσει την εβδομάδα εκείνη, θα καταποντιζόταν στις 2.077,99 (-81,69%) στις 12 Μαρτίου του 2003, και για τις οποίες ο διεθνής οίκος UBS θα έλεγε («Η», 11/03/2003) ότι αποτελούσαν τον “αδύναμο κρίκο” της ελληνικής αγοράς;

Κι όλα αυτά συναρτώνται, είπε ο κ. Διοικητής, με τις διεθνείς προοπτικές της ελληνικής οικονομίας! Και για τη συνεισφορά του σ’ αυτές τις προοπτικές, που υποτίθεται ότι ήταν λαμπρές, ο κ. Παπαδήμος ανταμείφθηκε αργότερα και επελέγη αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Αλλά ο κ. Παπαδήμος σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει άφεση αμαρτιών με το καινούργιο του πόστο.

Στη συνείδηση των καμένων μικροεπενδυτών, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και του ιδίου, θα είναι πάντα ένοχος. Τώρα, αν είναι ο τρίτος κατά σειράν ένοχος, μετά τον κ. Σημίτη και τον κ. Παπαντωνίου είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Και οι τρεις μαζί πάντως θα καταταγούν στην ιστορία ως το μοιραίο τρίο που οδήγησε την οικονομία της Ελλάδας στην ύφεση, παρ’ όλο τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων και την οικονομική αφαίμαξη του κοσμάκη μέσω του Χρηματιστηρίου.»

Αναμφίβολλα η ακυβερνησία πρόκειται να διατηρηθεί καθώς…Απλά διαβάστε:

Σπάει όλα τα ρεκόρ η ανεργία τον Αύγουστο

Της Ελίζας Τριανταφύλλου

Στο επίπεδο ρεκόρ του 18,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο σημειώνοντας πρωτοφανές άλμα κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και κατά 6,2 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010.

alt«Έκρηξη» σημειώνεται επίσης στον αριθμό των ανέργων, καθώς μεταξύ Αυγούστου 2011 και 2010 αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα. Πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 48,1%. Μεγάλη είναι επίσης η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας με τον αριθμό των απασχολούμενων κατά το εξεταζόμενο διάστημα να έχει μειωθεί κατά 364.353 άτομα.

Ανεξέλεγκτη είναι η ανεργία κυρίως μεταξύ των νέων με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43,5% για την ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών. Άνεργος είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις μεταξύ των ηλικιών 25 – 34 ετών.

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών διαμορφώθηκε στο 22,3% έναντι των ανδρών που ήταν κάτω του εθνικού μέσου όρου (15,5%).

Για ακόμη μια φορά, δυσανάλογο βάρος σηκώνουν οι κάτοικοι στην περιφέρεια της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (23,1% 20,7% και 20,4% αντίστοιχα). Άνω του φράγματος του 20% είναι πλέον το ποσοστό της ανεργίας και στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (20,6%).

Μαύρες προβλέψεις 

Εξαιρετικά ζοφερές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία τόσο για την φετινή χρονιά όσο και για το 2012. Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 2011 το επίσημο ποσοστό θα διαμορφωθεί μεταξύ του 17% και του 18% με την πραγματική ανεργία να σκαρφαλώνει στο 23%. Σε αυτό το πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαμορφωθεί το επίσημο ποσοστό ανεργίας για το 2012 εάν υπολογιστεί και η εφεδρεία στον Δημόσιο Τομέα, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει ακόμη και το 28%!.

Η ανεργία εκτός από μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα προκαλεί επίσης αιμορραγία και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως αναφέρει ο Σάββας Ρομπόλης, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών τα ταμεία θα χάσουν φέτος 5,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα εισφορών ενώ η απώλεια για το 2012 θα διαμορφωθεί στα 6,5 δισ. ευρώ.

Κάθε περυσι… και καλύτερα και για όσους εργάζονται

Στο μεταξύ μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι (προς το παρόν) εργαζόμενοι βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις να μεταβάλλονται προς το χειρότερο ενώ οι νεοπροσληφθέντες έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο ελαστικές μορφές εργασίας η οποίες ολοένα κερδίζουν έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έπεσαν στις 316.732 φέτος από τις 430.589 που ήταν κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 26% περίπου. Αντιθέτως αυξημένο είναι το μερίδιο της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (174.819 και 49.030 προσλήψεις αντίστοιχα).

Ακόμη, περισσότεροι από 23.823 εργαζόμενοι είδαν τη σύμβασή τους να αλλάζει από πλήρους σε μερική απασχόληση (αύξηση 126%). Οι μετατροπές σε εκ περιτροπής εργασίας με την συμφωνία του εργαζομένου τετραπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 14.077. Οι μετατροπές με το “έτσι θέλω” του εργοδότη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου δηλαδή, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε δύο φτάνοντας το 9μηνο του 2011 τις 4.588 από τις 497 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=324816

Και η “πλούσια” βιογραφία του νέου πρωθυπουργού τους :

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=323993

Ο Λουκάς Παπαδήμος, 64, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (το γνωστό MIT). Το 1972 τελείωσε το μεταπτυχιακό του ηλεκτρολόγου-μηχανικού και το 1977 πήρε το διδακτορικό στον τομέα των Οικονομικών.

altΗ επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε ξεκινήσει το 1973, ως βοηθός ερευνητής και διδάσκων στο MIT, ενώ το 1980 τοποθετείται οικονομολόγος ανώτερης βαθμίδας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve). Το 1984 αποκτά ξανά επαφή με τα ελληνικά πράγματα, ως επισκέπτης καθηγητής στην -τότε- ΑΣΟΕΕ, το 1985 τοποθετείται επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το 1988 γίνεται καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1993 διορίζεται υποδιοικητής στην ΤτΕ και το 1994 αναλαμβάνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Εγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 2001 και αφού είχε προηγηθεί η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Στις 15 Οκτωβρίου 2010, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν ως πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα μακροοικονομικής και διαθρωτικής πολιτικής.

http://ergatis.wordpress.com/2011/11/10/τραπεζίτης-για-τη-σωτηρία-του-έθνους-α/#more-3601

.

.

.

.

..

 

ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Με κατάλυση της δημοκρατίας και κατάφωρη παραβίαση της βούλησης του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009  ισοδυναμεί ο διορισμός νέας κυβέρνησης, κατ’ εντολή των δανειστών και με τη βούλα της ΕΕ και των τραπεζιτών. Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο δεν είναι μεταβατική, ούτε υπηρεσιακή. Είναι μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτων εξωθεσμικών, οργάνων των μεγάλων συμφερόντων που έρχεται να επιβάλει την ποιο βαθιά λιτότητα, τις πιο άγριες περικοπές.

http://prezatv.blogspot.com/

.

.

.

.

.

Πραγματοποιήθηκε χθες 8/11 η τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας μεταξύ του σωματείου της ΚΟΝΤΙ και της εργοδοσίας για τις 6 απολύσεις που έγιναν στις 27 Οκτώβρη και τις 4 την 1η Νοέμβρη κι ενώ οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ η πλειοψηφία των απολυμένων ανήκαν στην επιτροπή αγώνα του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάνω από 60 ημέρες έξω από τη πύλη του εργοστασίου απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου, ενώ η εργοδοσία ζητά το σωματείο να συναινέσει σε ομαδικές απολύσεις κα΄τι που δεν έχει γίνει αποδεκτό αφού οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανοίξει το εργοστάσιο.

Η Επιθεώρηση Εργασίας με σημερινή της απόφαση  (9/11) δικαιώνει το σωματείο κρίνοντας τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.

Την Πέμπτη 10/11 εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα για την απόλυση εργαζόμενου ο οποίος αρνήθηκε να προσυπογράψει για την οικειοθελή του απόλυση (!), ενώ το σωματείο διακινεί κείμενο συλλογής υπογραφών για στήριξη και αλληλεγγύη.

Να είμαστε στα δικαστήρια για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

10/11/2011

http://ergatis.wordpress.com/
.

.

.

.

..

 

Καταργείται το επίδομα τοκετού στις γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν σε Δημόσια Νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταβάλλεται στις ασφαλισμένες, σε περίπωση τοκετού, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.

Τα παραπάνω _ σημειώνεται _ εφαρμόζονται σε περίπτωση τοκετού σε μονάδα που δεν εφαρμόζεται το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο. Δηλαδή, στα Κρατικά Νοσοκομεία.
Στις περιπτώσεις νοσηλείας άνω των τεσσάρων ημερών λόγω επιπλοκών, εφαρμόζεται η διάταξη περί νοσοκομειακής περίθαλψης για την επιπλέον δαπάνη.

http://prezatv.blogspot.com/2011/11/blog-post_7524.html#more

.

.

.

.

.

 

 

 

 http://ergasiakodeltio.wordpress.com

 

 

ΠΡΟΣ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ 1.5.2012


Την Πρωτομαγιά του 2012 προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει πρεμιέρα ο «πράσινος δακτύλιος» στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Στον “πράσινο δακτύλιο” θα κυκλοφορούν τα οχήματα με τα εξής χαρακτηριστικά.
Για τα οχήματα βάρους κάτω των 2,2 τόνων

– Ολα τα οχήματα που είναι τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα.

– Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 1990 θα κυκλοφορούν μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν θα ισχύει ο ιδακτύλιος.

– Τα υπόλοιπα οχήματα (π.χ. οχήματα τεχνολογίας Euro IV ή οχήματα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνω των 140gr/km) θα κυκλοφορούν με βάση το σημερινό σύστημα των μονών-ζυγών.

Για τα οχήματα βάρους μεταξύ 2,2 και 12 τόνων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από την 1/1/1992 θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στο μεγάλο δακτύλιο.

Οσο για τα βαρύτερα οχήματα που επίσης κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν απο΄το 1992 θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε όλη την Αττική με εξαίρεση τις εθνικές οδούς, την Αττική Οδό και τους βασικόυς δρόμους που οδηγούν απο΄και προς τα λιμάνια Πειραιά, Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου.

Τα οχήματα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος

http://prezatv.blogspot.com/2011/11/152012.html#more

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments