10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το κίνημα “Occupy” δεν μπορεί να σιωπά για το Παλαιστινιακό δηλώνουν τρεις Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις

 

Ως αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, μας λυπεί ιδιαίτερα η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ, οργανώσεων και ατόμων που πρόσκεινται στην δεξιά να υπονομεύσουν το Κίνημα “Occupy” με αβάσιμες κατηγορίες περί αντισημιτισμού.

Η επιμονή ορισμένων να συγχέουν την κριτική στο Ισραήλ με τον αντισημιτισμό μας έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Η κριτική στο Ισραήλ, όπως και κάθε αντικαπιταλιστική ή αντιπολεμική δήλωση, αποτελεί έκφραση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγχέεται με τον αντισημιτισμό, ο οποίος αποτελεί μια μορφή προκατάληψης.

Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στην προκατάληψη σε βάρος μιας εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας και την κριτική προς ένα κράτος για τις πολιτικές που εφαρμόζει. Το κίνημα Occupy, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, έθεσε ως πρόταγμα τη μη-βίαιη αντίσταση στην οικονομική ανισότητα και σε κάθε μορφή κρατικής καταπίεσης. Σε αυτό το γενικό πρόταγμα εντάσσεται εντελώς φυσικά και η αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό που βιώνει τις συνέπειες της κατοχής.

Γι’ αυτό και εμείς, ως Αμερικανοεβραίοι και υποστηρικτές του κινήματος Occupy, ασπαζόμαστε απόλυτα τον αγώνα για δικαιοσύνη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και θεωρούμε ότι όσοι ζητούν από το κίνημα -ένα κίνημα που μάχεται δυναμικά απαιτώντας ελευθερία και δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο- να αυτολογοκρίνεται και να σιωπά σε ό,τι αφορά το Ισραηλο-Παλαιστινιακό ζήτημα, εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δική μας επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε ότι στο κίνημα Occupy το Ισραηλο-Παλαιστινιακό ζήτημα θα μπορεί να συζητιέται ανοιχτά και ελεύθερα.

Όπως και πριν εμφανιστεί το κίνημα Occupy, έτσι και τώρα, οι οργανώσεις Jewish Voice for Peace- NY, Jews for Racial and Economic Justice και Jews Say No! είχαν και έχουν ως κεντρικό στόχο την προώθηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και την ανάδειξη των διαφόρων μορφών καταπίεσης που γεννά η Ισραηλινή κατοχή. Στο πλαίσιο του κινήματος Occupy, έχουν κατά καιρούς εκφραστεί έντονες επικρίσεις ενάντια στο Ισραήλ για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, επικρίσεις που συνδέονται με την ευρύτερη κριτική στα συμφέροντα που τρέφονται από τον πόλεμο και που, με πλήρη ατιμωρησία και σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών, έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της οικονομικής και της ηθικής χρεωκοπίας. Η σύνδεση αυτή ανάμεσα στην πολιτική του Ισραήλ και τα συμφέροντα των γερακιών των ΗΠΑ αφορά τους τρόπους με τους οποίους το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα ζημιώνει την αμερικανική οικονομία, σέρνοντας τη χώρα σε περιττούς και βρώμικους πολέμους, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει την κατοχή σε βάρος άλλων λαών, όπως οι Παλαιστίνιοι. Η ανάδειξη τέτοιου είδους συνδέσεων συνάδει απόλυτα με το πνεύμα του κινήματος Occupy.

Οι οργανώσεις JVP-NY, JFREJ και JSN! αποκρούουν την κριτική ότι τάχα η κριτική στο Ισραήλ ή η αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αποτελούν ενδείξεις αντισημιτισμού. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο κίνημα Occupy Wall Street και τα αδερφικά του κινήματα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτά τα κινήματα που μάχονται με αίτημα τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για τους λαούς όλου του κόσμου.
Mondoweiss 

 

alt

 

alt

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο