Νετσαγιεφικός οδηγός τρένων σε πριμιτιβιστική παράκρουση

 

Διαβάζοντας το γνωστό σοσιαλιστικό περιοδικό ποικίλης ύλης Economist (δεν κάνω πλάκα!με τις ειδήσεις που αναφέρει σε κάθε τεύχος γίνομαι όλο και πιο αριστερός, στο τέλος της ετήσιας συνδρομής μου θα έχω γίνει νετσαγιεφικός) έπεσα πάνω σε μια είδηση για την λειτουργία των τρένων του υπογείου στο Παρίσι. Ξέρω ότι είσαι έτοιμος να πατήσεις Χ στον Mozzila ή στο Explorer σου ή οτι πρόγραμμα χρησιμοποιείς αλλά περίμενε να διαβάσεις την συνέχεια!

Στο τεύχος 26/11-02/12 ο κλασσικά ανυπόγραφος αρθρογράφος, αναφέρει ότι στην γραμμή 14 του μετρό πλέον ο συρμός ειναι πλήρως αυτοματοποιημένος χωρίς οδηγό. Υπάρχει μόνο ένας τεχνικός στο κέντρο ελέγχου που ελέγχει την ροή των συρμών και όλα ειναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Εντάξει, θα πείτε, και; Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν χρειάζονται οδηγούς οπότε οι οδηγοί απολύθηκαν. Όπως αναφέρει ο Gerard Churchill, ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση της γραμμής, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της γραμμής, πέρα από την εξαφάνιση του “ανθρωπινου λάθος” και την προσθήκη έξτρα τρένων σε περιπτώσης αυξημένης κίνησης, είναι ότι τα αυτόματα τρένα δεν μπορούν να απεργήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα σουπερμάρκετ της Γαλλίας όπου έχουν δημιουργηθεί self service ταμεία χωρίς υπαλλήλους, αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων, αυτόματα fast food, και αυτόματα βενζινάδικα. Ένας από τους λόγους λένε οι γαλλικές εταιρίες που τους οδήγησαν στην αυτοματοποίηση είναι οι αυστηροί εργατικοί νόμοι και το υψηλό εργατικό κόστος. Κοινώς, μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου δεν μπορεί να πληρώνει για υπαλλήλους σε σουπερμάρκετ αλλά μπορεί να δίνει δισεκατομμύρια για ενισχύσεις τραπεζών.

Το πιο κορυφαίο όμως είναι ότι ο αρθρογράφος κλείνει το μάτι στους εργαζόμενους που απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα κατηγορώντας τους ως “βολεμένους” και ως υπαίτιους για την ανεργία που έχει αυτή την στιγμή η Γαλλία (γύρω στο 10%). Από αυτό εξάγεται το εξής συμπεράσμα: η τεχνολογία κάνει κακό! Η τεχνολογία μας τρώει τις θέσεις εργασίας, η τεχνολογία μας αφηνει άνεργους, απέλαση της τεχνολογίας τώρα! Ας σοβαρευτούμε λίγο όμως….! Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται. Και ο τρόπος που χρησιμοποιείται έχει να κάνει με το σε ποιανού τα χέρια είναι. Αντί να αξιοποιείται με σκοπό να χαθούν θέσεις εργασίας, η τεχνολογία στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων θα λειτουργούσε ως ένα μέσο για να αποφευχθούν οι πιο επικίνδυνες ή οι πιο επιβλαβείς εργασίες. Η αντικατάσταση των οδηγών από αυτόματα τρένα θα σήμαινε ότι οι οδηγοί θα μπορούσαν να επανεκπαιδευτούν και να δουλέψουν σε έναν παρεμφερή κλάδο ή πόστο και όχι να πάνε στο ταμείο ανεργίας. Η αντικατάσταση των ομολογουμένως βαρετών και μη παραγωγικών εργασιών από αυτοματοποιημένα συστήματα θα σήμαινε ότι θα είχαμε περισσότερο κόσμο για τις πιο παραγωγικές, πιο δημιουργικές και πιο ευχάριστες εργασίες και όχι περισσότερους ανέργους!

Η χρήση της τεχνολογίας από τον καπιταλισμό αντίθετα με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι μάλλον ένα πολύ καλό επιχείρημα στους διάφορους φιλελεύθερους τηλεαστέρες που καταρρίπτει πανηγυρικά το επιχείρημα περί “ορθολογισμού” της οικονομίας της αγοράς του 1%. Και αν τα διάφορα παπαγαλάκια-κυβερνητικοί εκπρόσωποι, (ονόματα δεν λέμε, Καψήδες δεν θίγουμε) συνεχίζουν να λένε τα ίδια, ας τους θυμίσουμε πως και για την δική τους περίπτωση, υπάρχει το on demand και τα ηλεκτρονικά παπαγαλάκια είναι πολύ πιο συμπαθή στο ευρύ κοινό απο αυτούς.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο