γυναίκα

alt

[Όχι, δεν θα αναφερθώ στο τσιγάρο ως σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα.]

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα. Θα ακούσουμε κάμποσες παρλαπίπες από τους θεσμούς και τους φορείς, θα φροντίσουν τα ΜΜΕ να μας κατακλύσουν με αφιερώματα, συνεντεύξεις και στοιχεία.

Ίσως μάθουμε για νέα κέντρα ερευνών ή ινστιντούτα ή άλλους θεσμούς για την προστασία της γυναίκας. Κατ’ αντιστοιχία με τους θεσμούς προστασίας της καρέττα-καρέττα και άλλων ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Μετά, αφού κανονίσουμε την παρέα μας, θα ψάξουμε να βρούμε μέρος για να φάμε ή να πιούμε. Παρά την οικονομική κρίση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει κίνηση και ότι τα περισσότερα καταστήματα θα αργούν να εξυπηρετήσουν τα γεμάτα τραπέζια.

Είναι αλήθεια ότι, αρκετές φορές, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο για την ίδια δουλειά – όχι επισήμως, αλλά οι στατιστικές εκεί καταλήγουν – και αντιμετωπίζουν ψηλότερη ανεργία. Είναι μονότονο, πάντα το ίδιο σκηνικό στις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αγορά εργασίας είναι σκληρότερη για τη γυναίκα. Τα παιδιά θεωρούνται ανεπιθύμιτο “βαρίδι” στον ιδιωτικό τομέα και εξυπακούεται ότι η μητέρα τους είναι εκείνη που θα τα “φορτωθεί”. Είναι πράγματα που ανέφερα αναλυτικά σε παλιότερες αναρτήσεις μου και ειλικρινά, τώρα που γράφω, δεν αισθάνομαι αρκετά μαζοχίστρια για να τα επαναλάβω.

Αντί όλων αυτών, με έναυσμα ένα βιβλίο το οποίο διάβασα πρόσφατα για το trafficking [όχι, δεν θέλω να στείλω πελάτες στο συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο], θα προτιμήσω να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Αρχικά, με όλους εκείνους που εμπλέκονται ως πελάτες των θυμάτων εμπορίας. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί για μία σειρά εγκλημάτων – από την παράνομη είσοδο στη χώρα και την παράνομη εργασία αλλοδαπού, μέχρι το βιασμό, την εκβίαση, την πρόκληση σωματικής βλάβης κ.ο.κ. Η Σουηδία, εφαρμόζει νομοθεσία που, τιμωρεί τον πελάτη & όχι την εκδιδόμενη κοπέλα.

Οι ελληνίδες, όσο κι αν κλαφτούμε για τα “σοβαρά” προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε ιδέα πόσο πιο δύσκολη είναι η ζωή όλων εκείνων των γυναικών που έρχονται στην Ελλάδα, είτε με τη θέλησή τους, είτε χωρίς. Δεν τις απασχολεί εάν η πωλήτρια του Hondos θα τους προσφέρει δωρεάν δειγματάκι, αν τα βλαστάρια τους τρώνε το φαγητό, ή πόσο ακρίβυνε η συνδρομή στο γυμναστήριο.

alt

Άλλες έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί βάναυσα ώστε να συνεργάζονται με τα κυκλώματα σωματεμπορίας, κάποιες πωλούνται από το ένα μπαρ στο άλλο, κάποιες άλλες αναγκάζονται να δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια για να ξεπληρώσουν υπέρογκα χρέη [ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ] στο κύκλωμα διακίνησης, άλλες χάνουν κάθε αναγνώριση σπουδών και προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας και βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της εργασιακής ανέλιξης.

Ορισμένες γυναίκες από εκείνες που εργάζονται στην Ελλάδα παράνομα, δεν έχουν δει τα παιδιά τους για πολλά χρόνια, επειδή ξέρουν ότι εάν τολμήσουν το ταξίδι, ίσως δεν μπορέσουν ποτέ πάλι να μπουν στη χώρα. Και όχι μόνο τα παιδιά τους, μα ολόκληρη την οικογένειά τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν διαβατήριο, αφού οι διακινητές τους φροντίζουν να το εξαφανίζουν. Συχνά, μεταξύ των πελατών τους συμπεριλαμβάνονται τοπικοί “άρχοντες” [αιρετοί και άλλοι] καθώς και μπάτσοι.

Αρκετές κοπέλες έχουν κακοποιηθεί μέσα σε αστυνομικά τμήματα, από τους μπάτσους. Είναι πάντα πολύ φοβισμένες για να τολμήσουν να το καταγγείλουν, ενώ οι ελάχιστες που βρήκαν το θάρρος, μπλέχτηκαν στις πολυετείς διαδικασίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Η Πολιτεία αδιαφορεί. Έχει πασάρει την προστασία των θυμάτων σε μη-κυβερνητικούς φορείς, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αίτηση και την παροχή ασύλου και ευχαρίστως απελαύνει τα θύματα, όταν μπορεί. Χωρίς θύμα, είναι σαν να μη συνέβη ποτέ κανένα έγκλημα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά με κυνικές δηλώσεις όπως εκείνη του Λοβέρδου, τα θύματα αυτών των βιασμών καθίστανται υπευθυνότερα για την κακοποίησή τους, από τους ίδιους τους βιαστές. Η υπουργάρα είπε ότι αυτές οι αλλοδαπές πουτανίτσες φταίνε που, ο καλός έλληνας πελάτης – ο οικογενειάρχης ντε, με τα παιδιά! – θα ζητήσει να κάνει απροφύλακτο σεξ, με κίνδυνο μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων, εκατέρωθεν.

alt

[Το εκατέρωθεν, δεν το είπε η υπουργάρα. Άφησε να εννοηθεί ότι τα νοσήματα μεταδίδονται μόνο από τις αλλοδαπές προς τους έλληνες. Αυτές, τα νοσήματα τα πιάνουν από τον αέρα. Δεν ευθύνονται οι πελάτες για την μόλυνσή τους, και πάντως όχι οι καλοί έλληνες οικογενειάρχες. Άντε, που τα κάναμε όλα ίσα κι όμοια εδώ!]

Το όνειρό τους, από μικρές, ήταν να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα, να τις ξυλοφορτώνουν, να εκδίδονται για πενταροδεκάρες, να δίνουν τα λεφτά που κερδίζουν στους νταβατζήδες τους και να μεταδίδουν ό,τι νόσημα κυκλοφορεί στην πιάτσα στους άγιους έλληνες που, βρέθηκαν τυχαία εκεί, είδαν φως και μπήκαν.

Έτσι κάπως εξασφαλίζεται η ατιμωρησία των εμπλεκομένων και η ματαιότητα οποιασδήποτε προσπάθειας αντίδρασης, εκ μέρους των θυμάτων. Σε συνδυασμό με την κοινωνία που δεν βλέπει, ή δεν θέλει να δει, επειδή τότε θα αναγνωρίσει γνωστούς & συγγενείς στο ρόλο του θύτη … το πρόβλημα συνεχίζει να κρύβεται κάτω από το χαλί.

Αυτά.

Να μας χαιρόμαστε!

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο