Το Συμβούλιο για τις Σχέσεις Ευρώπης-Παλαιστίνης στηρίζει το Στόλο της Ελευθερίας


Για την αναγκαιότητα της άμεσης άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και για πραγματική πίεση στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του, μίλησε ο Διευθυντής του Συμβουλίου για τις Σχέσεις Ευρώπης-Παλαιστίνης (CEPR), Dr. Arafat Madi, στην αραβική εφημερίδα Quds Press.

Ο Madi επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο για τις σχέσεις Ευρώπης-Παλαιστίνης, ως ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της Ευρώπης στον τερματισμό της κατοχής και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο είναι το πρώτο Παλαιστινιακό – Αραβικό ίδρυμα που ειδικεύεται στον τομέα των «ομάδων συμφερόντων» για να πιέσει και να επηρεάσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ότι η απουσία αποτελεσματικών και πραγματικών πιέσεων στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του, τού δίνει την ευκαιρία να συνεχίζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Αυτός είναι ο λόγος που το Συμβούλιο επιδιώκει να προβάλει το παλαιστινιακό ζήτημα στις ευρωπαϊκές πολιτικές συναντήσεις, καθώς και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους νόμους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Dr. Madi, υποστηρίζει τις  προσπάθειες που γίνονται για την άρση του αποκλεισμού,  όπως την αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας, όπου φέτος με το φορτηγό Εστέλ, θα επιχειρήσει  να σπάσει  τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Το Εστέλ, με πλήρωμα 17 αλληλέγγυων ακτιβιστών από τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναχώρησε από τη Νάπολη το προηγούμενο Σάββατο,   μετά από περιοδεία τεσσάρων μηνών στην Ευρώπη, σε λιμάνια της Φινλανδίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, και κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς τη Γάζα. Σε κάθε λιμάνι που σταμάτησε,   ο κόσμος υποδέχτηκε το Εστέλ με μεγάλο ενθουσιασμό, και σε κάθε λιμάνι το πλοίο πήρε κατάπλου και απόπλου χωρίς να του επιβληθεί καμιά απαγόρευση (όπως π.χ. έγινε πέρσι το 2011, όταν η δουλική στο Ισραηλινό κράτος  κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου απαγόρευσε τον απόπλου σε όλα τα πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία με προορισμό τη Γάζα). Φορτίο του Εστέλ, 600 μπάλες ποδοσφαίρου, 41 τόνοι τσιμέντο, εξοπλισμός θεάτρου, μουσικά όργανα και ένα τεράστιο φορτίο αλληλεγγύης που μάζεψε από τους λαούς σε κάθε λιμάνι που επισκέφτηκε.

Άντζελα Ιωαννίδου
(από την εφημερίδα ΠΡΙΝ, 14/10/2012)

το Estelle

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο