Συνέντευξη Τύπου Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

(Σε λίγο ανεβαίνει και το βίντεο ολόκληρης της Συνέντευξης Τύπου)

Από το χώρο του Πολυτεχνείου και την αίθουσα της Παλιάς Πρυτανείας, η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, προς το κοινό και τα ΜΜΕ, τη στιγμη που το ιστιοφόρο “Estelle” βρισκόταν 150 ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή της Γάζας, εμφανίζοντας τους στόχους του εγχειρήματος.

Το λόγο έλαβε αρχικά ο Δημήτρης Πλειώνης, μέλος της Πρωτοβουλίας, κάνοντας αρχικά μια σύντομη ιστορική αναδρομή του ζητήματος του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, μια περιοχή την οποία χαρακτήρισε τη “μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου”, σημειώνοντας πως εντός της, στοιβάζονται 1.650.000 άνθρωποι, για μια χρονική περίοδο περίπου 40 ετών. Ο κ. Πλειώνης καταλήγοντας παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Κοδέλα, ο οποίος είπε : “Η αποστολή του Estelle συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται και στη χώρα μας: Δεν θα επιτρέψουμε να υπερισχύει ο νόμος του (στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά) ισχυρού”.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε ο Τάκης Πολίτης, επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας πως η φετινή προσπάθεια αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων ετών για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, κι αναφέρθηκε εκτενώς στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να μην συμμετέχουν στην ενέργεια, σημειώνοντας πως “η εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνει κινδύνους για την αποστολή και τη ζωή των συμμετεχόντων”, τη στιγμή που “η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να εξασφαλίσει η ίδια την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου” και πρόσθεσε “Καλούμε τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο, καθώς δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε έναν χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφερόμενος στο Ισραήλ, για το οποίο υπενθύμισε πως η Ελληνική πλευρά προσπάθησε να τονώσει τις σχέσεις της, από εποχής Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Για το εγχείρημα του Estelle τοποθετήθηκε κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τάσος Κουράκης, χαρακτηριζόντας “κακό κείμενο” την ανακοίνωση του ΥΠΕ.Ξ., “καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα στο Ισραήλ να απαγορεύει, λέγοντας εμμέσως στους Έλληνες της αποστολής πως συμμετέχουν με δική τους ευθύνη”. Ο κ. Κουράκης ζήτησε να απεμπλακεί η κυβέρνηση  από τις σχέσεις με το Ισραήλ, δημοσιοποιώντας κείμενο στήριξης στην αποστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και στο οποίο ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αισθάνεται περήφανος που δυο βουλευτές του συμμετέχουν στην αποστολή, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που αγωνίζεται. Καταλήγοντας ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχαν ο ΥΠ.ΕΞ, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον κ. Τσίπρα, μετά από αίτημα του πρώτου, ενημερώνοντάς τον πως ζήτησε από την Ισραηλινή Πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των συμμετεχόντων.”

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διατάραξης διακρατικών ή διεθνών σχέσεων, υπάρχει η υποχρέωση όλων των κρατων κι όλων των κυβερνήσεων, αν θέλουν να λέγονται δημοκρατικές, να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της διπλωματίας των πολιτών, το δικαίωμα των πρωτοβουλιών ειρήνης, συναδέλφωση και επικοινωνίας” τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώντας πως “αυτή η καμπάνια έχει αποδείξει με τον πιο περίτρανο τρόπο πως δεν υπακούει σε κρατικές σκοπιμότητες”. Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του ΥΠ.ΕΞ., ο κ. Δρίτσας σημείωσε πως “η προειδοποίηση για τους κινδύνους ήταν πάντα μέσα στη στάση, των ανακοινώσεων του ΥΠ.ΕΞ.. Αυτή η δήλωση που έγινε στον κ. Τσίπρα από τον Υπουργό Εξωτερικών, υπήρχε όμως ως δημόσια δήλωση στο παρελθόν”.

“Η επιτυχία του Estelle θα είναι μια ανακούφιση για το γενικότερο λαϊκό κι εργατικό αγώνα αυτή την περίοδο κατά της κρίσιμης ιμπεριαλιστικής απειλής που διαμορφώνεται στη γειτονιά μας”, δήλωσε κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Άγγελος Χάγιος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θυμίζοντας πως ο Παλαιστινιακός λαός υπήρξε πολλές φορές αλληλέγγυος στον Ελληνικό κατά το παρελθόν.

Τέλος, στο εγχείρημα του Estelle αναφέρθηκε κι η Επικεφαλής της Προεκλογικής Εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, υπογραμμίζοντας πως η αποστολή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη οτι η ανθρωπιά κι η αλληλεγγύη είναι παρούσες, προσθέτοντας πως αποτελεί ντροπή η στάση της χώρας μας, η οποία μέσω της ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ, αποδέχεται τις απαγορεύσεις της Κυβέρνησης του Ισραήλ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους Έλληνες ακτιβιστές.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο