Η Ιταλία στέλνει πίσω στην Ελλάδα παιδιά και ενήλικες που ζητούν άσυλο (βίντεο)

Η έκθεση, με τίτλο “Επιστροφή: Επιστροφές με συνοπτικές διαδικασίες, από την Ιταλία προς την Ελλάδα, ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και ενηλίκων που ζητάνε άσυλο” καταγράφει την αποτυχία της ιταλικής αστυνομίας των συνόρων στα λιμάνια της Αδριατικής, Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι, και Βενετία να εξετάσουν τα αιτήματα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη προστασίας, κατά παράβαση των νομικών υποχρεώσεων της Ιταλίας.

“Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι ρισκαρουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα  καθώς κρύβονται μέσα ή κάτω από φορτηγά και αυτοκίνητα στα πλοία που διασχίζουν την Αδριατική Θάλασσα”, δήλωσε ο Judith Sunderland, ανώτερος ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Ευρώπη.  “Πολύ συχνά η Ιταλία τους στέλνει κατ ‘ευθείαν πίσω στην Ελλάδα, παρά τις άθλιες συνθήκες και την κακομεταχείρηση που επικρατούν εκεί.”

Πίσω στην Ελλάδα, τα ασυνόδευτα παιδιά και οι αιτούντες άσυλο, όπως και όλοι οι μετανάστες, είναι ευάλωτα στις  εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, και σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ξενοφοβική βία, δήλωσε το Human Rights Watch.

Το ιταλικό και το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων χωρίς την βεβαιότητα ότι είναι προς το συμφέρον τους. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναντήθηκε με 13 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 που είχαν με συνοπτικές διαδικασίες επιστρέψει στην Ελλάδα. Κανένα από αυτά δεν είχε πρόσβαση σε ένα κηδεμόνα ή σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως απαιτείται από το ιταλικό και το διεθνές δίκαιο. Αν και η ιταλική  πολιτική  της κυβέρνησης έχει δώσει σε ένα παιδί το ευεργέτημα της αμφιβολίας, το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ανθρώπινα  δηλώνει ότι η πολιτική αυτή δεν ακολουθείται.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=kapV1goPbq0","width":"560","height":"315"}

Οι συντριπτικές απόδειξεις των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος παροχής ασύλου στην Ελλάδα και οι συνθήκες κράτησης έχουν οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να απαγορεύει την επιστροφή όσων ζητάνε άσυλο στη χώρα,  στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο απαιτεί  η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση  να επεξεργάζεται κάθε αίτημα για άσυλο.  Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν αναστείλει τις μεταφορές των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα,του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Nils Muiznieks, και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, Francois Crepeau, ζήτησαν από την Ιταλία να μην στέλνει πίσω στην Ελλάδα τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

alyunaniya

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο