Γενική απεργία και διαδηλώσεις για να σταματήσει η εξόντωση των Βεδουίνων της Νεγκέβ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους σε πολλά χωριά  όπου και δέχτηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής .Η κύρια διαμαρτυρία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion στο Bir al- Saba στις 10 π.μ. της Δευτέρας.  Μέχρι στιγμής, 14 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά μέσα στα κατεχόμενα εδάφη, του 1948 συμπεριλαμβανομένης της Γαλιλαίας στο βόρειο τμήμα, το τρίγωνο στο κέντρο, και την ακτή,  έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες  σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις , πλατείες και κυκλικούς κόμβους.

Η PLO αρνήθηκε να βγάλει δήλωση συμπαράστασης στην “Απεργία της Οργής”.

prawer3.jpg

                           {"video":"http://www.youtube.com/watch?v=fhe5qo1ssuo&feature=player_embedded","width":"560","height":"315"}
 

Το σχέδιο Prawer  έχει ως στόχο να εκτοπίσει  30.000 έως 40.000 Παλαιστίνιους Βεδουίνους, ξεριζώνοντας περίπου 40 χωριά, και να κατασχέσει πάνω από 850.000 στρέμματα  γης.   Το σχέδιο έχει το όνομα του Εχούντ Πράουερ, διευθυντή σχεδιασμού του Νετανιάχου,  επικεφαλής της Επιτροπής Prawer στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Νεγκέβ. Η πρόταση της επιτροπής εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο. Πριν από δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο Prawer πέρασε σε πρώτη ανάγνωση στην ισραηλινή Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον Anas Abu Daabas, πρόεδρο του Συλλόγου ακαδημαϊκών στο Rahat,  η μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι η στεγαστική κρίση. Το Ισραήλ επιδιώκει να επωφεληθεί από τις τεράστιες εκτάσεις της Νεγκέβ με την οικοδόμηση οικισμών για τους στρατιώτες που θα είναι πιο κοντά στα στρατόπεδα εκπαίδευσης, τα οποία το Ισραήλ έχει μεταφέρει στο νότιο τμήμα της χώρας. Το σχέδιο αυτό έρχεται σε βάρος των αυτοχθόνων, οι οποίοι έχουν  χαρακτηριστεί ως «εισβολείς» και «νομάδες».

Ο Amir Qweider, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion που ζει στο μη αναγνωρισμένο χωριό Zarnouq, μίλησε για την πραγματικότητα των Βεδουίνων στα χωριά της Naqab. Το Ισραήλ απαγορεύει την οικοδόμηση μόνιμων κατοικιών, στους Βεδουίνους οι οποίοι  όταν το πράτουν γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχει ο  κίνδυνος της άμεσης κατεδάφισης.

“Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, δεν υπάρχουν σχολεία, ούτε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή νερού, ούτε τηλεφωνικές γραμμές, ούτε  αποχετευτικό σύστημα”, είπε. “Οι διαφορές μεταξύ των εβραϊκών  οικισμών και των αραβικών χωριών είναι η ενσάρκωση των φυλετικών διακρίσεων, παρόλο που και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για πολίτες του Ισραήλ.”

“Η χρήση του όρου «νομάδες» για να μας κατατάξουν  είναι ένας τρόπος για το Ισραήλ να δικαιολογήσει την αποικιοκρατία και τους εεποικισμούς στη Νεγκέβ, λέγοντας ότι από τη στιγμή που οι Βεδουίνοι μετακινούνται, δεν κατέχουν τα εδάφη”, είπε ο  Abu Daabas,  “αλλά αυτό είναι ένα ψέμα . Οι πρόγονοί μας και οι φυλές ζούσαν σε χωριά, και το Ισραήλ δεν εξηγεί γιατί εξακολουθούμε να έχουμε  κτίρια, όπως τα σχολεία και τα σπίτια που χρονολογούνται πριν από την Νάκμπα “.

 b2ap3_thumbnail_prawer-english.jpg

Για τους Παλαιστίνιους η Νάκμπα ποτέ δεν ήταν  ένα γεγονός  που συνέβη μια φορά πριν από 65 χρόνια. Είναι μια συνεχιζόμενη τραγωδία, αφού η εθνοκάθαρση και η αποικιοκρατία ποτέ δεν έχουν σταματήσει. Η εφαρμογή του σχεδίου Prawer θα πρέπει να εξεταστεί σ’ αυτό το πλαίσιο ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που δίνει το Ισραήλ. Το σχέδιο Prawer είναι  ένα καλό παράδειγμα για εκείνους που αμφισβητούν το «απαρτχάιντ» στο Ισραήλ και ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «δημοκρατία». 

Τα  hashtags που χρησιμοποιούνται για να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν είναι :   # StopPrawerPlan και # برافر _ لن _ يمر  
 

ΠΗΓΕΣ:

 abirkopty.wordpress.com, electronicintifada.net

 

bedouin540x288.jpg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ σε όλο του το μεγαλείο: κατεδάφισαν ολόκληρο χωριό

Η εθνοκάθαρση συνεχίζεται: για τρίτη φορά ισοπεδώνεται το χωριό Αλ Αρακίμπ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο