Μεξικό : Ακτιβιστές ζητάνε την απελευθέρωση του αυτόχθονα πολιτικού κρατούμενου Αλμπέρτο Πατιστάν

 

Ο Patishtán , ένας ντόπιος δάσκαλος και ακτιβιστής υπέρ των  Ζαπατίστας, είναι φυλακισμένος εδώ και 13 χρόνια με ποινή 60 ετών για τη φερόμενη συμμετοχή του σε ενέδρα που άφησε 7 αστυνομικούς νεκρούς στην Πολιτεία Τσιάπας του Μεξικό το 2000 . Οι υποστηρικτές του επικρίνουν τους ισχυρισμούς ως ψευδείς , δηλώνοντας ότι οι αρχές δεν έχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του και ότι επειδή ήταν γνωστός για τη δράση του εναντίον της τοπικής διαφθοράς  στην κοινότητά του,  ποινικοποιήθηκε για τον κοινωνικό ακτιβισμό του .

Από την άρχή της κράτησής του , ο Patishtán έχει υποστεί σκληρή μεταχείριση από τις αρχές των φυλακών ενώ έχουν εξαντληθεί όλες οι νομικές οδοί  για να εξασφαλιστεί η ελευθερία του,  συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης να δικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού. Η εκστρατεία για την απελευθέρωση του έχει ευρεία εθνική και διεθνή στήριξη , με πολλές διασημότητες , διανοούμενους, αξιοσημείωτους ακτιβιστές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και τον σημερινό κυβερνήτη της  Chiapas, να ζητάνε την απελευθέρωσή του.


 
Η Επιτροπή για την απελευθέρωση του Patishtán διοργάνωσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, που ονομάστηκε “60 Φωνές για την Ελευθερία του Patishtán”, για να ασκήσει πίεση στις ομοσπονδιακές δικαστικές αρκές που θα αποφασίσουν την τύχη του Patishtán. Οι 60 προσκεκλημένοι ομιλητές  ήταν εκπρόσωποι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων δικαιοσύνης , πρώην πολιτικοί κρατούμενοι , κοινωνικοί ακτιβιστές και γνωστοί δημοσιογράφοι.

Ο γιος του Patishtán, Hector Patishtán ( κέντρο ) συνοδεύει το συλλαλητήριο , μαζί με το δικηγόρο του Patishtán,  Sandino Rivero ( αριστερά ) .

Ο Hector Patishtán ζητάει την απελευθέρωση του πατέρα του 

Η Trinidad Ramirez ( κέντρο )  υψηλόβαθμο μέλος του Λαϊκού Μετώπου των Atenco για την Υπεράσπιση της Γης ( FPDT ), ήταν μια από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Η Ramirez είναι μια σημαντική φωνή που απαίτησε ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους . Το 2006 ,δόθηκαν σκληρές ποινές σε 12 μέλη της οργάνωσής της (συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της , Ignacio del Valle ) για τη συμμετοχή τους στην αντίσταση εναντίον της βαριάς αστυνομικής καταστολής κατά των εξεγερμένων πωλητών λουλουδιών . Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης και σημερινός πρόεδρος του Κράτους του Μεξικό, Enrique Peña Nieto, διέταξε την επιχείρηση της αστυνομίας . Τέσσερα χρόνια αργότερα , μετά από μια μαζική διεθνή εκστρατεία σε επίπεδο βάσης , όλοι οι  πολιτικοί κρατούμενοι του Atenco απελευθερώθηκαν .

“Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε”

Σήμερα, εισαγγελείς ζητούν να οριστεί  υπόθεση για τη δίωξη δύο αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί στην καταστολή του 2006, που άφησε 2 νεκρούς,εκατοντάδες κρατούμενους και πολλούς που υπέφεραν από βασανιστήρια. Ωστόσο, οι 12 πρώην πολιτικοί κρατούμενοι που έλαβαν καταχρηστικές ποινές και επέζησαν  της καταστολής έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν ως μάρτυρες στη δίκη . Βλέπουν την υπόθεση ως μέσο για να κλείσουν γρήγορα οι πληγές από το 2006 και να μείνουν ατιμώρητοι οι εκατοντάδες άλλοι αξιωματικοί, οι διοικητές τους και οι πολιτικοί που διέπραξαν τη βίαιη καταστολή ή ήταν οι ηθικοί αυτουργοί .

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου,  ο πρώην πολιτικός κρατούμενος από το Ατένκο και εξέχον μέλος της FPDT , Ignacio del Valle , τηλεφώνησε από μια περιοδεία στην Ευρώπη για να εκφράσει την υποστήριξή του στον Patishtán . Ο Del Valle δήλωσε ότι “θα τον τραβήξει [ τον Patishtán ] μακριά από αυτό το θηρίο! ” , αναφερόμενος στο δικαστικό σύστημα .

Η Gloria Muñoz Ramirez , καταξιωμένη δημοσιογράφος, αρθρογράφος , συγγραφέας του Η Φωτιά και ο Λόγος : Μια ιστορία του κινήματος των Ζαπατίστας , και διευθύντρια του διαδικτυακού περιοδικού Desinformémonos, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον Patishtán. Η Muñoz εδήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις περιπτώσεις των πολιτικών κρατουμένων , έχοντας την ευθύνη να αναφέρουν την αλήθεια και όχι να ακολουθούν τη γραμμή της κυβέρνησης .

 

 

Μέλη της πολιτικής οργάνωσης αυτοχθόνων , Las Abejas , μίλησαν επίσης για την άμεση ανάγκη για δικαιοσύνη στην περίπτωση του Patishtan και για ένα τέλος στην ατιμωρησία και την αδικία σε όλη τη χώρα . Το 1997, 45 άνθρωποι από την κοινότητα   Ακτεάλ , στην Chiapas σφαγιάστηκαν από  παραστρατιωτικούς, υποστηριζόμενους από την κυβέρνηση, ενώ συμμετείχαν σε μια θρησκευτική τελετή. Χρόνια αργότερα , το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση των παραστρατιωτικών που ευθύνονται για τη σφαγή . “Εμείς δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ το πρόσωπο της δικαιοσύνης”, είπαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης .

Ο γνωστός αυτόχθονας ποιητής και συγγραφέας , Μαρδόνιος Καρμπάγιο διαβάσε μια επιστολή προς τον Patishtán ευχαριστώντας τον που είναι ένας δάσκαλος όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στους αγώνες για τη δικαιοσύνη.

Ο Καρμπάγιο διάβασε: “Μας δίδαξες να τραγουδάμε για την ελευθερία , και τώρα ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε για τη δικιά σου ελευθερία ” .

 

“Ο δάσκαλος, σαν τα πουλιά, μας παραμένουμε σταθεροί  στην ελευθερία . “

 

 

Μια επιτροπή από 15 άτομα , ανάγκασε το γενικό γραμματέα , Luis Fernando Angulo , να καθίσει και να συζητήσει με τους υποστηρικτές του Patishtán. Η επιτροπή απαρτιζόταν από τον γιο Patishtán, το  δικηγόρο του , ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  διανοούμενους.

Οι υποστηρικτές του Patishtán μπόρεσαν να πιέσουν τις αρχές να του χορηγήσουν δύο τηλεφωνικές κλήσεις . Η πρώτη κλήση ήρθε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τις δικαστικές αρχές, όπου ήταν σε θέση να μιλήσει απευθείας με αυτούς που κρατούν το μέλλον του στα χέρια τους.

            Η άλλη ήταν μια κλήση που έγινε στο τηλέφωνο του γιου του για να χαιρετήσει και να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω .

ΠΗΓΗ: upsidedownworld

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο