Παρέχεται άδεια για εξορύξεις πετρελαίου στον Αμαζόνιο, σε μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχες.

Το Εκουαδόρ έδωσε την άδειά του την Πέμπτη για να γίνει εξόρυξη πετρελαίου στο Yasuní National Park, μια περιοχή που ορισμένοι θεωρούν ότι διαθέτει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Η έγκριση από το κοινοβούλιο του Εκουαδόρ ακολουθεί την ανακοίνωση του Προέδρου Correa τον Αύγουστο, ότι η χώρα εγκαταλείπει ένα καινοτόμο σχέδιο συντήρησης, όπου θα χρησιμοποιούνταν διεθνή κεφάλαια, ώστε να μην γίνουν εξορύξεις πετρελαίου στον Αμαζόνιο. Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, το εθνικό πάρκο Yasuni αποτελούσε μια παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς ήταν στο επίκεντρο ενός ριζοσπαστικού και αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη διάσωσή του. Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) είχε ξεκινήσει την Πρωτοβουλία Yasuni ITT (από τα αρχικά Ishpingo, Tambococha, Tiputini των περιοχών στο πάρκο που βρίσκονται τα αποθέματα πετρελαίου), με σκοπό να αναβάλλει την εξόρυξη του πετρελαίου στην περιοχή, με αντάλλαγμα την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ο Matt Finer , ένας επιστήμονας στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, είχε πει πως αυτή η πρωτοβουλία συντήρησης που εγκαταλείπει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αποτελούσε την “μοναδική εξαίρεση στην επίμονη προσπάθεια επέκτασης των έργων για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις πιο απομακρυσμένες εκτάσεις του Δυτικού Αμαζόνιου.”

Τώρα, όμως, δύο περιοχές θα είναι ανοιχτές για εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων .

Τα σχέδια να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα συντήρησης και διάσωσης του Αμαζονίου αντιμετωπίστηκαν με έντονη αντίθεση, το Reuters αναφέρει ότι 680.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας δημοψήφισμα .

Επιπλέον , πάνω από 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου, μεταφέροντας μια δήλωση στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ, στην οποία προειδοποιούν ότι θα απειληθεί με καταστροφή η βιοποικιλότητα και οι απομονωμένες φυλές στην περιοχή .

Μεταξύ των σημείων που καταγράφουν «οι επιστήμονες που ανησυχούν για το Yasuní» στην επιστολή τους είναι τα εξής:

Υπάρχουν 153 είδη αμφιβίων όπως τεκμηριώνεται στο Yasuní National Park , ” ένα παγκόσμιο ρεκόρ στην κλίμακα του τοπίου . ”
«Ένα ενιαίο εκτάριο δάσους στο Yasuní National Park εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 100.000 είδη αρθροπόδων , περίπου ο ίδιος αριθμός ειδών εντόμων, που βρίσκεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Αυτό αντιπροσωπεύει το υψηλότερο κατ’εκτίμηση της βιοποικιλότητας ανά μονάδα επιφάνειας στον κόσμο . ”
Δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου και η μόλυνση, μπορεί να επηρεάσουν την Giant Otter, και την Manatee του Αμαζονίου, δύο απειλούμενα μεγάλα υδρόβια θηλαστικά. Και τα δύο είδη έχουν καταγραφεί στα ποτάμια  Tiputini και Yasuní, τα  οποία πιθανότατα θα είναι οι κύριες οδοί πρόσβασης και οι χώροι υποδομής για την εξόρυξη του πετρελαίου».

«Αμέτρητες μελλοντικές γενιές δεν θα καταλάβουν γιατί καταστρέψαμε χωρίς δεύτερη σκέψη τις πιο βιολογικά διαφορετικές περιοχές του πλανήτη μας , ούτε γιατί καταστρέψαμε τους αυτόχθονες πολιτισμούς των ανθρώπων που έζησαν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Stuart Pimm του Duke University. «Το Yasuní είναι εξαιρετικά πλούσιο σε είδη και αποτελεί το σπίτι για διάφορες κουλτούρες – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που ζουν σε εθελοντική απομόνωση. Η προστασία του υπερασπίζεται τη φύση και τους λαούς : η καταστροφή του θα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία».

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο