Η Ρουμανία λέει, όχι στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού στην Ευρώπη.

Μετά από μήνες διαδηλώσεων σε όλη τη Ρουμανία, έναντι της Καναδικής εταιρείας χρύσου Gabriel Resources που ζητά για να γίνει ορυχείο χρυσού στο Rosia Montana , η κοινοβουλευτική επιτροπή που διατάχθηκε να επανεξετάσει το έργο. το απέρριψε.

Η μετοχή της εισηγημένης στο χρηματιστήριο του Τορόντο,  Gabriel ( TSE : GBU ) διαπραγματευόταν σχεδόν 11 % χαμηλότερα νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας , παρόλο που η ρουμανική εφημερίδα Insider αναφέρει ότι «αυτό δεν είναι το τέλος για το πρόγραμμα της εξόρυξης χρυσού , καθώς το Κοινοβούλιο αναμένεται να συντάξει ένα νέο νόμο. “

Η κεφαλοποιήση της εταιρείας αξίας 311 εκατομμυρίων δολαρίων  έχει χάσει το 65 % φέτος, καθώς τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός ανοικτού ορυχείου, που κάποτε θα αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη, καθώς θα παράγει 500.000 ουγκιές ανά έτος , αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση από τις περιβαλλοντικές και κοινοτικές ομάδες .

” Έχουμε μια πάρα πολύ ισχυρή υπόθεση , και πιστεύουμε ότι έχουμε αγωγές με αξιώσεις για να πάρουμε  μέχρι και $ 4 δισ. από το ρουμανικό κράτος”, δήλωσε σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Gabriel Resources  , Τζόναθαν Χένρυ. ” Θα προχωρήσουμε στις αξιώσεις αυτές αν η ψηφοφορία εν τέλει βγει αρνητική για το ορυχείο χρυσού “.

Το αμφιλεγόμενο ορυχείο έχει κοστίσει στην Gabriel Resources περισσότερα από $ 580 εκατομμύρια , δεδομένου ότι η καναδική εταιρεία έλαβε για πρώτη φορά τη σύμβαση παραχώρησης το 1999 . Η Gabriel κατέχει το 80 % της τοπικής θυγατρικής εταιρείας Rosia Montana Gold Corporation, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση κατέχει το υπόλοιπο .

Η Rosia Montana πιστεύεται ότι είναι μια περιοχή με τα πλουσιότερα κοιτάσματα στην Ευρώπη με 314 τόνους χρυσού και 1.500 τόνους αργύρου και μεταλλευτική δραστηριότητα, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα . 

(πηγή :http://www.popularresistance.org/romania-says-no-to-europes-largest-gold-project/)

(μετάφραση Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο