Προσπάθεια ενοχοποίησης του Τάσου Θεοφίλου, με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank

b2ap3_thumbnail_alpha-elas.pngΤο βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή μία μέρα πριν τη δίκη του Τάσου Θεοφίλου την Παρασκευή (6/12/2013), μάρτυρες κατηγορίας κλήθηκαν από την Alpha Bank η οποία τους έκανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σεμινάριο προκειμένου να επηρεάσει τις καταθέσεις τους. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκαν ευθέως τόσο οι μάρτυρες όσο και η πολιτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένου του συνηγόρου της τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, παραδέχτηκαν ότι βρέθηκαν στη διεύθυνση ασφαλείας της τράπεζας όπου τους παρουσιάστηκε το βίντεο (!) της ληστείας ενώ παράνομα τους δόθηκαν προς ανάγνωση οι προηγούμενές τους καταθέσεις για να μην πέσουν σε αντιφάσεις.

Έτσι κατά τη διάρκεια της δίκης δόθηκε μεγάλο show όπου δικηγόρος από την πολιτική αγωγή αγκάλιασε από την πίσω πλευρά τον μάρτυρα κατηγορίας – υπάλληλο της τράπεζας Παντελαίο, για να κάνουν με κάθε λεπτομέρεια “αναπαράσταση” του φόνου έτσι όπως υποτίθεται ότι τον είδε από μεγάλη απόσταση, μέσα από τη βιτρίνα της τράπεζας.

Τον Παντελαίο ήρθε να γελοιοποιήσει ο πελάτης της τράπεζας ο οποίος ανέφερε ότι, τη στιγμή που ακούγονταν οι πυροβολισμοί, όλοι βρισκόταν εντός της τράπεζας και κανείς δεν κοίταζε έξω (άραγε αυτό το κομμάτι του βίντεο θα δοθεί από την Alpha Bank;).

Επίσης, ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του το “καπέλο” που, οι δύο υπάλληλοι της τράπεζας που κατέθεσαν, ισχυρίζονται ότι η αστυνομία το έφερε εντός της τράπεζας μέσα σε μια σακούλα σουπερμάρκετ.

Επίσης η μάρτυρας – υπάλληλος της τράπεζας Πέππα, ξαφνικά ανέφερε ότι ο ληστής της τράπεζας φορούσε γάντι στο ένα χέρι, πέφτοντας σε πλήρη αντίφαση με αυτό που κατηγορηματικά είχε αναφέρει στην προηγούμενη δίκη, ότι, δηλαδή, αναρωτήθηκε την ίδια στιγμή “γιατί ο ληστής δε φοράει γάντια”.

Το αν ο ληστής φορούσε γάντια ή όχι είναι σημαντικό καθότι δε βρέθηκαν αποτυπώματα του Θεοφίλου εντός της τράπεζας, παρότι ο δράστης άγγιζε με γυμνά χέρια σε διάφορα σημεία.

Από πλευράς του δικαστηρίου συνεχίστηκε η επιθετική συμπεριφορά προς τους δημοσιογράφους, με αυστηρό έλεγχο στην είσοδο ξεκάθαρα για συσκευές καταγραφής (και όχι για οτιδήποτε άλλο), αλλά και η προσπάθεια ενοχοποίησης του Τάσου Θεοφίλου, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να καθοδηγεί τους μάρτυρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποκορύφωμα της στάσης του προέδρου ήταν η πολιτική δήλωσή του εντός της δικαστικής αίθουσας όπου ανέφερε ότι «Τα λεφτά των τραπεζών ανήκουν στους πολίτες, και η τράπεζα απλά τα διαχειρίζεται», οπότε ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαδάκης, του απάντησε με μια ρήση του Μπρεχτ ότι «μεγαλύτερο αδίκημα και από τη ληστεία μιας τράπεζας, είναι η ίδρυσή της».

 

Η υπάλληλος της τράπεζας Πέππα

Σε πρώτη φάση συνεχίστηκε η εξέταση της Πέππα, υπαλλήλου της τράπεζας. Ξεκίνησε λέγοντας ότι η Alpha Bank τους κάλεσε για να τους δείξει το βίντεο όπου φαίνεται πως ο ληστής που υποτίθεται ότι ήταν ο Θεοφίλου φορούσε γάντι στο ένα χέρι.

Η κ. Πέππα στην προηγούμενη δίκη δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο δράστης δεν φορούσε γάντια και είναι απόλυτα σίγουρη, εξαιτίας του ότι της έκανε εντύπωση και αναρωτήθηκε εκείνη τη στιγμή αν θα άφηνε τα αποτυπώματά του. Υπενθυμίζεται ότι η σήμανση δε βρήκε ούτε ένα αποτύπωμα του Θεοφίλου, παρότι ο δράστης άγγιξε σε πολλά σημεία της τράπεζας, όπως φαινόταν στις φωτογραφίες, με γυμνά χέρια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Παπαδάκης ζήτησε να προβληθεί το βίντεο της ληστείας στην επόμενη δίκη, όπως και να παραχωρηθεί αντίγραφό του στην υπεράσπιση.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η αστυνομία πήγε εντός της τράπεζας ένα καπέλο μέσα σε μια διαφανή σακούλα σούπερ μαρκετ, λίγη ώρα μετά τη ληστεία.

 

Ο υπάλληλος της τράπεζας Παντελαίος

Αμέσως μετά εξετάστηκε ο υπάλληλος της τράπεζας που εμφανίστηκε να περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη συμπλοκή και το φόνο του Μίχα, θέλοντας να αποδείξει ότι το άτομο που υποτίθεται πως ήταν ο Θεοφίλου δολοφόνησε το Μίχα και ότι του έπεσε το καπέλο κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.

Παρότι βρισκόταν εντός της τράπεζας, σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του φόνου, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη συμπλοκή, αναφέροντας ότι ο Μίχας έπιασε από το λαιμό το ληστή, ήταν έτοιμος να τον ρίξει και τότε είδε τον ληστή να πυροβολεί στον αέρα και έπειτα να στρέφει το όπλο προς τα πίσω και να πυροβολεί. Δόθηκε μάλιστα show με δικηγόρο της πολιτικής αγωγής να σηκώνεται για να κάνει αναπαράσταση μαζί με τον μάρτυρα.

Η υπεράσπιση διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έπιασε κάποιος το δράστη σφιχτά από το λαιμό και ο κατηγορούμενος να εμφανίζεται στη σύλληψή του, λίγες μέρες αργότερα, χωρίς κανένα σημάδι.

Και ο Παντελαίος ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία μετέφερε το καπέλο σε μια πλαστική σακούλα εντός της τράπεζας, ενώ παραδέχτηκε ότι και αυτός είδε το βίντεο της ληστείας το προηγούμενο βράδυ στη διεύθυνση ασφαλείας της Alpha Bank, ενώ ξαναδιάβασε και την αρχική κατάθεσή του.

 

Ο εποχικός υπάλληλος της γειτονικής τράπεζας

Η επόμενη εξέταση ήταν του πρώτου για την ημέρα μάρτυρα που δεν είχε καθοδηγηθεί από την Alpha Bank. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας, όταν βγήκε από την τράπεζα για να πάρει καφέ. Δήλωσε ότι το άτομο που συνεπλάκη με τον Μίχα δεν ήταν αυτό “με το καουμπόικο καπέλο”, αλλά κάποιο άλλο άτομο συνεπλάκη με τον Μίχα, ενώ δεν είδε κανένα καπέλο να πέφτει.

 

Ο φίλος του μάρτυρα κατηγορίας – ληστή σε συνεργασία με αστυνομικούς

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο παρευρισκόμενος στο σημείο της δολοφονίας, ο οποίος έπεσε σε πάρα πολλές αντιφάσεις, τόσο σε σχέση με τα όσα ανέφερε στις προηγούμενές του καταθέσεις, όσο και με τα όσα ανέφερε την ίδια την ημέρα της δίκης.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι φίλος του 30χρονου που συνελήφθη πριν λίγες μέρες για ληστείες σε βάρος αλλοδαπών σε συνεργασία με αστυνομικούς.

Αμέσως μετά τη δολοφονία έφυγε πίσω από τους ληστές με ένα φορτηγό, μαζί με τον συνεργάτη-φίλο του γι αυτό είχαν θεωρηθεί ύποπτοι και προσήχθησαν όταν πήγαν να αποχωρήσουν από το νησί με το επόμενο δρομολόγιο. Ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως μετά την κατάθεσή τους.

 

Ο πελάτης της τράπεζας

Ακολούθησε ο πελάτης της τράπεζας ο οποίος μέσα σε όλα όσα αφορούν τη ληστεία, ανέφερε ότι τη στιγμή των πυροβολισμών κανείς δεν ήταν κοντά στο παράθυρο, αποδεικνύοντας τα προφανή ασύστολα ψεύδη του υπαλλήλου της τράπεζας Παντελαίου.

 

Η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί την Δευτέρα 9:30 στην αίθουσα 100Γ του 4ου ορόφου του εφετείου στη Λουκάρεως.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο