Mεγάλη ολλανδική εταιρεία αποσύρει όλες τις επενδύσεις της από πέντε ισραηλινές τράπεζες

b2ap3_thumbnail_000_nic6183068.si.jpg

Η μεγαλύτερη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης συνταξιοδοτικών ταμείων, PGGM, φέρεται να έχει επιλέξει να αποσύρει όλες τις επενδύσεις της από τις πέντε μεγαλύτερες ισραηλινές τράπεζες των οποίων οι κλάδοι εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της κατασκευής εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η ολλανδική εταιρία γίγαντας έχει ενημερώσει μερικές από τις κορυφαίες τράπεζες του Ισραήλ, όπως η Τράπεζα Hapoalim, η Τράπεζα Leumi, η Τράπεζα Mizrahi – Tefahot, η Πρώτη Διεθνής Τράπεζα του Ισραήλ και η Israel Discount Bank, ότι οι σχέσεις τους με τους εποικισμούς, και / ή τις εταιρείες που εμπλέκονται σττις κατασκευές εκεί, είναι ένα εμπόδιο από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου. Η στάση της PGGM στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο το 2004 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Τείχος που χτίζεται γύρω από τη Δυτική Όχθη είναι παράνομο και θα πρέπει να γκρεμιστεί διότι παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή νομοθεσία όμως δεν επιτρέπει στις τοπικές τράπεζες να σταματήσουν την παροχή των υπηρεσιών τους σε μέρη που συνδέονται με τους εποικισμούς. Ακόμα όμως κι αν το έκανε, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν θα ήταν πολύ πρακτικό. Με την κατάσταση να είναι απίθανο να βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον, η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εκχωρήσει από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η PGGM διαχειρίζεται πάνω από 140 δισ. ευρώ συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό πέντε συνταξιοδοτικών ταμείων που αντιπροσωπεύουν περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο. Πέρυσι, η εταιρεία είπε ότι κάνει ένα νέο βήμα στις “υπεύθυνες επενδύσεις”. Σύμφωνα με την προηγμένη πολιτική της PGGM “τα θέματα των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας περιλαμβάνονται όλα στις επενδυτικές αποφάσεις, και επιδιώκεται διάλογος με τις επιχειρήσεις σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη. “

“Η PGGM δεν επενδύει τα κεφάλαια των πελατών της σε εταιρείες που παράγουν ή ασχολούνται με αμφιλεγόμενα όπλα. Ούτε επενδύει κεφάλαια σε εταιρείες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα δικαιώματα των εργαζομένων και που δεν επιθυμούν να συζητήσουν για βελτιώσεις”, δήλωσε η ολλανδική εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Ως εκ τούτου, η επένδυση στις ισραηλινές τράπεζες, που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση κατασκευής εποικισμών στη Δυτική Όχθη, ήταν ενάντια της σχολαστικής πολιτικής της ολλανδικής εταιρείας.

Πέρυσι η PGGM απέσυρε τις επενδύσεις της από την μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, τον αμερικανικό όμιλο σούπερ μάρκετ Walmart. Η PGGM έχει επανειλημμένα αναφερθεί ενάντια στην πολιτική που ασκεί η Walmart στις ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες των εργαζομένων να οργανωθούν σε συνδικάτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ολλανδική εταιρεία έχει αποσύρει επενδύσεις από το Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πόσιμου νερού της Ολλανδίας, η εταιρεία VITENS, αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς με την εθνική εταιρεία νερού του Ισραήλ, τη Mekorot, επίσης επικαλούμενη καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2009 ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ αρνείται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα πρόσβαση σε επαρκείς προμήθειες νερού μέσα από ένα «μεροληπτικό» έλεγχο που επιτρέπει στους δικούς της ανθρώπους να καταναλώνουν τέσσερις φορές περισσότερο νερό από τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στις κλοπές νερού από τους Παλαιστίνιους.Η VITENS υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Mekorot μόνο πριν από δύο μήνες. Η εταιρεία είχε σχεδόν το μονοπώλιο στην παροχή νερού στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Η VITENS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της παροχής νερού στα παλαιστινιακά εδάφη είχε γίνει πολύ πολιτικοποιημένο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε αποφασίσει να κόψει τους δεσμούς, διότι ” προτίμησε να παραμείνει ουδέτερη “. Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Mark Rutte στο Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πρόσφατη σειρά των μποϊκοτάζ είναι μέρος μιας νέας πολιτικής που υιοθετήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να προτείνει στις τοπικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν το εμπόριο με τους ισραηλινούς εποικισμούς.

ΠΗΓΗ: rt.com

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο