Άαρον Σβαρτζ: Πώς σταματήσαμε το SOPA | Ένας χρόνος από την αυτοκτονία του

b2ap3_thumbnail_aa2.jpg

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ένας από τους πιο σημαντικούς χακτιβιστές του διαδικτύου, ο Άαρον Σβαρτζ,   βρέθηκε  κρεμασμένος στο σπίτι του στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης, στις 11 Ιανουαρίου του 2013.  Αιτία θανάτου, η αυτοκτονία σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα. «Ο Άαρον δεν αυτοκτόνησε, η κυβέρνηση τον σκότωσε. Κάποιος που ήθελε να κάνει τον κόσμο καλύτερο σπρώχτηκε στον θάνατο“, δηλώνει με σαφήνεια ο Ρόμπερτ Σβαρτζ, αποχαιρετώντας τον 26χρονο γιο του. Σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η δίκη του Άαρον Σβαρτζ, ύστερα από μήνυση για «κλοπή» αρχείων από επιστημονική βιβλιοθήκη και ελεύθερη διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Ο Άαρον Σβαρτζ έπασχε, όπως ο ίδιος είχε πει, από κατάθλιψη [1].

Ο νεαρός αυτόχειρας, μεταξύ των άλλων, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο SOPA,  ήταν και ένας από τους εμπνευστές του OpenLibrary.org, ήταν ο δημιουργός του RSS, πρωτοπόρος των Creative Commons, και συνιδρυτής του Reddit.  Ο Swartz επρόκειτο να δικαστεί με την κατηγορία της κλοπής εγγράφων από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) και η οποία προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος, οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Swartz είχε σκοπό να διανείμει τα άρθρα σε ιστοσελίδες ελεύθερης διακίνησης αρχείων. Ο εκτελεστικός διευθυντής David Segal ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με τις κατηγορίες: «Οι κατηγορίες δε βγάζουν νόημα. Είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις κάποιον στη φυλακή με την κατηγορία ότι δανείστηκε πάρα πολλά βιβλία από τη βιβλιοθήκη».[2]

Ο Άαρον Σβαρτζ συνελήφθη στις 6 Γενάρη και επρόκειτο να δικαστεί με την κατηγορία της κλοπής εγγράφων από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) και η οποία προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά έναντι αμοιβής, χωρίς να αποζημιώνει τους συγγραφείς, αποκλείοντας εκατομμύρια σπουδαστών από την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία που παράγεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 35 μηνώνΑν ο Swartz καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε φυλάκιση ακόμη και δεκαετιών και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα. [3]

Θυμόμαστε τον Άαρον Σβαρετζ μέσα από ένα βίντεο που παίχτηκε   στην εκπομπή “The War And Peace Report” του DemocracyNow! που παρουσιάζει η Έιμυ Γκούντμαν και ο Χουάν Γκονζάλες, στο Dempcracy Now! στις 14/1/2013.

Στο βίντεο, ο Σβαρτζ κάνει έναν απολογισμό της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι χρήστες του ίντερνετ στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) απέναντι στα σχεδιαζόμενα νομοσχέδια ελέγχου και λογοκρισίας του ίντερνετ SOPA/PIPA -προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του θεάματος μέσω των νόμων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αναλαμβάνοντας δράση από πολύ νωρίς, συνετέλεσε στην αφύπνιση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που τελικά πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας σαρώνοντας στο πέρασμά της τα SOPA/PIPA και αναγκάζοντας τα λόμπι του Χόλιγουντ σε άτακτη αναδίπλωση.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο