12 άνθρωποι νεκροί από το αντιμεταναστευτικό κυνήγι στο Αιγαίο

Νωρίς το πρωΐ, σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο -πιθανόν από μηχανική βλάβη- καΐκι στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα, σε απόσταση 1,5 ν.μ. από το Φαρμοκονήσι.

Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά «από αδιευκρίνιστη αιτία» δύο από τους επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα. Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Σώθηκαν 16 άνθρωποι, ενώ 12 – 9 παιδιά και 3 γυναίκες – εντοπίστηκαν νεκροί το μεσημέρι.

[Ενημέρωση, 21/01 από info-war.gr]

Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Ελληνικού λιμενικού σώματος για τον πνιγμό μεταναστών κοντά στο φαμακονήσι καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

 

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

 

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

 

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=RPXeCKNIDCw","width":"800","height":"450"}

Πηγές: Enet, Ναυτεμπορική

Φωτό: Παλιότερη, «ανθρωπιστική μεταχείρηση» μεταναστών/προσφύγων στο Φαρμακονήσι.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο