Καταγγελία κρατουμένων από τις Φυλακές Πάτρας: Η εγκληματική αδιαφορία συνεχίζεται

 

b2ap3_thumbnail_img_20131103_121339.jpg

 

γράφει η filistina

 

Για άθλιες συνθήκες κράτησης που συνεχίζονται και χειροτερεύουν στις φυλακές Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα, μας μίλησαν σήμερα  16 Φεβρουαρίου 2014, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι κρατούμενοι Μ. και Β. 

Συγκεκριμένα:

Το ιατρικό προσωπικό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανεπαρκείς και η υγεία των κρατουμένων στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην τύχη (τον Οκτώβριο του 2013 πέθανε ασθενής κρατούμενος από αδιαφορία των σωφρονιστικών στις εκκλήσεις του για βοήθεια,βλ.παρακάτω)

Ζεστό νερό διατίθεται μόνο για μισή ώρα την ημέρα για 250 άτομα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κάνουν όλοι μπάνιο.

Σε θαλάμους των 3-4 ατόμων στοιβάζονται μέχρι και 16 άτομα

Κόβονται οι άδειες με το πρόσχημα ότι οι κρατούμενοι “δεν πληρούν τα εχέγγυα” κάτι που δεν ισχύει.  Συχνά οι αρχές τις φυλακής απαγορεύουν τις άδειες με τη δικαιολογία ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν περάσει από γενικές εξετάσεις (όπως απαιτείται) οι οποίες όμως μπορεί  να κάνουν και ένα χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Σε άλλες περιπτώσεις ζητάνε μισθολόγια των σπιτιών στα οποία θα διαμείνουν οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας τους.

Οι υπεύθυνοι της τροφοδοσίας  προωθούν μάρκες προϊόντων δικής τους προτίμησης, προφανώς επειδή έχουν κέρδος από αυτά χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των κρατουμένων.

Τέλος οι κρατούμενοι Μ. και Β., μας   μετέφεραν την οργή και την αγανάκτηση που επικρατεί μέσα στις φυλακές και τόνισαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να ακουστούν.  Το πρόσφατο ιστορικό:

 

Τον Οκτώβριο του 2013,  542 κρατούμενοι έστειλαν ως πρώτη μορφή διαμαρτυρίας μια επιστολή σχετικά τις συνθήκες κράτησης που επικρατούσαν στις φυλακές

Από εκείνη την πρώτη επιστολή πληροφορούμαστε πως στις φυλακές αυτές που χτίστηκαν με προδιαγραφές χωρητικότητας  400 ατόμων κρατούνται έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες πάνω από 800 κρατούμενοι  και στα κελιά στοιβάζονται μέχρι και 14 άτομα μαζί.

 Στη συνέχεια αναφέρουν πως οι άδειες τους έχουν κοπεί και όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά λένε έχουν γίνει ένα “απίστευτο όνειρο”. Να επισημάνω  ότι αυτό το κείμενο αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες για περιορισμό ή για κατάργηση των αδειών  όπως και η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, έχουν  ξεκινήσει πολύ καιρό πριν και δεν είναι αποτέλεσμα της  φυγής του Χρ. Ξηρού ή του Κ.Σακκά  όπως πιθανόν κάποιος κόσμος νομίζει.

Ένα από τα σημαντικά σημεία εκείνης της πρώτης επιστολής ήταν η καταγγελία για απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η τραγική απόδειξη ήταν όταν μετά από μερικές μέρες που στάθηκε αυτή η επιστολή, συγκεκριμένα στις 18/10/2013, ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του αφού δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό και ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν για μέρες για προβλήματα υγείας. Καμμιά συνέχεια δεν δόθηκε σ’ αυτό το περιστατικό, το οποίο θάφτηκε όσο πιο γρήγορα γινόταν, όπως όλα αυτά τα περιστατικά που τα ΜΜΕ αποφεύγουν να παρουσιάζουν. Μόνο αλληλεγγύοι και αλληλέγγυες από την Πάτρα και το Αίγιο ασχολήθηκαν με το θάνατο του κρατούμενου και ομάδες όπως οι “δυσήνιος ίππος” και dinamitera διοργάνωσαν διαμαρτυρίες έξω από τις φυλακές του Αγ.Στεφάνου και μικροφωνικές (βλ. φωτό).

Στις 28 Δεκεμβρίου 2013  603 κρατούμενοι των φυλακών του Αγ.Στεφάνου Πάτρας, στέλνουν δεύτερο κείμενο – διαμαρτυρία στο οποίο κάνουν λόγο για  πλήρη αδιαφορία των στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών των κρατουμένων που μάλλον αποδεικνύει οι συνθήκες κράτησης αποτελούν εκδικητική τιμωρία και όχι σωφρονισμό.  Το ζεστό νερό   χορηγείται ανά μισάωρο, ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να μην υπάρχει -παρά τον θάνατο του κρατουμένου τον Οκτώβριο – ενώ οι άδειες συνεχίζουν να κόβονται.


Φωτογραφίες από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πάτρα:

 

b2ap3_thumbnail_img_20131031_181232.jpg  b2ap3_thumbnail_20par_2.jpgb2ap3_thumbnail_20131103_121602.jpgb2ap3_thumbnail_20131031_181142.jpg

 

 

 

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο