«Δέχθηκες ομοφοβική ή τρανσφοβική επίθεση; Πες το σ’ εμάς»

Η LGBT ομάδα ColourYouth ξεκίνησε την καμπάνια “Πες το σ’ εμάς”, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση των ανθρώπων για τα δικαιώματα που έχουν να καταγράψουν ή να καταγγείλουν ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά, τα οποία είτε συνέβησαν στους ίδιους, είτε οι ίδιοι αποτέλεσαν μάρτυρες αυτών.

Γιατί να το πεις;

“Ωραία … έγινε πέρασε τώρα … τί νόημα έχει να το πω; Δεν θέλω να το θυμάμαι.”

Αυτή είναι πολύ συχνά η πρώτη φράση που θα πει το άτομο που θα πέσει θύμα ομοφοβικής ή τρανσφοβικής βίας και μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν θα το πει καν σε φιλικά πρόσωπα. Είναι κατανοητό να μην θέλεις να θυμάσαι μια άσχημη εμπειρία, αλλά θα βοηθούσε πάρα πολύ να το πεις. Ας δούμε πώς!

Κάθε θύμα οποιουδήποτε είδους βίας αναπτύσσει ένα αίσθημα ενοχής ή/και έναν ανεπεξέργαστο θυμό, είτε για τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε σε αυτή τη θέση, είτε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την επίθεση, ο οποίος ετεροχρονισμένα μπορεί να θεωρεί ότι δεν ήταν ο καταλληλότερος. Το να πεις ότι έπεσες θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα σε κάνει να το αποδεχτείς γρηγορότερα και ουσιαστικά, να το αντιμετωπίσεις με τον πιο λειτουργικό για σένα τρόπο, να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοδυναμία. Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να διαχειριστείς ένα τόσο σοβαρό συμβάν με τρόπο που σου υποδεικνύεται από άλλους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι η σιωπή κάνει κακό, πρώτα και κύρια σε σένα που κουβαλάς το βάρος της επίθεσης.

Επίσης σε συλλογικό επίπεδο, οι θετικές συνέπειες της απόφασής σου να μιλήσεις είναι αδιαμφισβήτητες. Όσο οι καταγγελίες τέτοιων γεγονότων αυξάνονται, ανάλογες συμπεριφορές θα γίνονται πιο εύκολα αναγνωρίσιμες και τα άτομα που τις αναπτύσσουν (θύτες) θα αντιμετωπίζουν συχνότερα τις συνέπειες των πράξεών τους. Μάρτυρες παρόμοιων επιθέσεων θα κινητοποιηθούν ώστε να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο και επιπλέον άλλα θύματα που βρέθηκαν στην ίδια θέση με σένα θα πάρουν δύναμη για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους.

Η μεγαλύτερη δυσκολία σε κοινωνικό επίπεδο είναι ότι το κράτος εθελοτυφλεί. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2012 είχε δηλώσει με σοβαρό ύφος, προφανώς πιστεύοντάς το, ότι τα περιστατικά γενικότερα ρατσιστικής βίας που έχουν καταγραφεί είναι 3 το 2010 και 22 το 2011, εκ των οποίων κανένα δεν χαρακτηρίστηκε ως ομοφοβικό ή τρανσφοβικό, θέλοντας να τονίσει την αύξηση μεν του ρατσισμού δίνοντας όμως εξευτελιστικά μικρούς αριθμούς περιστατικών. Ωστόσο, οι καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 είναι 63. Σε μία εποχή που ο ρατσισμός είναι ένα διαδεδομένο παράσιτο της κοινωνίας μας όσο λιγότερο μιλάς γι αυτόν τόσο πιο πολύ θα εξαπλώνεται και μάλιστα ανενόχλητος.

Άρα βλέπουμε ότι για να κινηθεί η πολιτεία και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και την τρανσφοβίας πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του προβλήματος με την αναφορά και επίσημη καταγραφή των περιστατικών, όχι μόνο στην αστυνομία αλλά και σε κοινωνικούς φορείς που μπορούν να κάνουν έγκυρες καταγραφές.

“Ε καλά, με βρίσανε δεν θα το κάνουμε και θέμα”. Η αλήθεια είναι ότι θεωρούμε υπερβολικό το να αναφέρουμε ένα περιστατικό λεκτικής βίας, αλλά αν αυτός/ή που θα σε εξυβρίσει και προσβάλλει την αξιοπρέπειά σου μείνει ανενόχλητος/η, διαιωνίζεται η κοινωνική αποδοχή τέτοιου είδους συμπεριφορών. Μην θεωρείς τα περιστατικά λεκτικής βίας ασήμαντα ειδικότερα όταν γίνονται από ομάδες. Κάνε αναφορά!

Είναι το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις! Αν βιώσεις ή δεις ένα τέτοιο περιστατικό συχνά δεν έχεις αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιωθείς. Ωστόσο η κάθε καταγραφή που γίνεται από την κοινωνία των πολιτών συνεισφέρει στην ανάδειξη του φαινομένου της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώριση του φαινομένου από την πολιτεία και εν τέλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Το να μιλήσεις για το συμβάν είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του (ψυχολογικών κυρίως). Σε κάποιες περιπτώσεις (πχ καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη – ΣτΠ) η ίδια η καταγγελία επιφέρει άμεση αλλαγή, πέρα από την μακροπρόθεσμη. Αν μη τί άλλο, θα νιώσεις καλύτερα!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το pestosemas.com

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο