Κάτοικοι σταματάνε γεωτρύπανο στον “Ερημίτη” (Κέρκυρα)

Μπλόκο στο γεωτρύπανο

Οι κάτοικοι αντέτειναν στην Αστυνομία και στον εργοδηγό ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας αρνητική για την ανέγερση ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών στον Ερημίτη

erimitis1.jpg

Ενταση επικράτησε από χθες το πρωί στην περιοχή Ερημίτης της ΒΑ Κέρκυρας, όπου την περασμένη Δευτέρα εμφανίστηκε ένα γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν έρευνες στο έδαφος της περιοχής. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει μια παραθαλάσσια πλαγιά 34.000 τ.μ., για να χτιστούν ξενοδοχείο και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών, αλλά και για να κατασκευαστεί μαρίνα. Χθες οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο σημείο, για να εμποδίσουν τα μέλη του συνεργείου να ξεκινήσουν τις εργασίες.

Την παρουσία της έκανε και αστυνομική δύναμη, ενώ έξω από το χωριό Αγιος Στέφανος, δίπλα στο οποίο βρίσκεται ο Ερημίτης, έκαναν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης ότι είδαν και αρκετούς αστυνομικούς με πολιτικά. Λεπτομέρεια στα χθεσινά γεγονότα αποτελεί το ότι τα μέλη του συνεργείου φορούσαν μπουφάν που έγραφαν «Hellas Gold». Οπως είπαν αργότερα, εργάζονταν στις Σκουριές, αλλά τους έδιωξαν οι Καναδοί.

Κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να απωθήσουν τους κατοίκους, αλλά τελικά δεν υπήρξε κλιμάκωση. Οι κάτοικοι εμπόδισαν με την παρουσία τους εργάτες του συνεργείου να μετακινήσουν το παρκαρισμένο μπροστά στο φυλάκιο του Πολεμικού Ναυτικού γεωτρύπανο, για να ξεκινήσει εργασίες. Οπως καταγγέλλουν, η Αστυνομία τούς εμπόδισε να πλησιάσουν στο γεωτρύπανο, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή το γεωτρύπανο ήταν παρκαρισμένο μπροστά στην πύλη του φυλακίου του Πολεμικού Ναυτικού. Κι αυτό γιατί εκεί υπάρχουν κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση.

Ο εργοδηγός του συνεργείου είπε στους κατοίκους κι έδειξε τη σχετική άδεια, ότι έχει πάρει εντολή από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στις γεωτρήσεις. Οι κάτοικοι αντέτειναν στην Αστυνομία και στον εργοδηγό ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας αρνητική για την ανέγερση ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών στον Ερημίτη. Κάποιοι από αυτούς πήγαν στη Πολεοδομία και, βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησαν ακύρωση την άδειας για τις γεωτρήσεις. Αλλά πήραν την απάντηση ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Το θέμα μεταφέρθηκε το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επικράτησε και πάλι ένταση. Δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οπία ο δήμος δεν πρόκειται να παράσχει καμία βοήθεια στην τσιμεντοποίηση του Ερημίτη. Και ζήτησαν από τη διοίκηση του δήμου να ανακαλέσει την άδεια που η ίδια η Πολεοδομία Κέρκυρας έδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν οι γεωτρήσεις. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αδίστακτη εξυπηρέτηση των ξένων συμφερόντων και τη δημοτική αρχή για διευκόλυνση των γεωτρήσεων, και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να επιστρέψουν στον Ερημίτη, όπου ο κόσμος εξακολουθούσε να είναι συγκεντρωμένος, έχοντας απέναντί του την Αστυνομία.

b2ap3_thumbnail_erimitis2.jpg

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου Κέρκυρας, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται αυτή τη στιγμή ως ο ιδιοκτήτης των 500 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερημίτη. Κατέθεσε αίτηση γεωλογικής μελέτης υπό την επίβλεψη Δασαρχείου και Αρχαιολογίας. Η άδεια εκδόθηκε για τη διενέργεια γεωλογικών ερευνών σε έξι σημεία της περιοχής, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το έδαφος είναι στέρεο για να χτιστεί το ξενοδοχείο και οι παραθεριστικές κατοικίες. Η δημοτική αρχή, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, νίπτει τας χείρας της και δηλώνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στον ιδιοκτήτη της έκτασης να προχωρήσει σε γεωλογικές έρευνες και εδαφολογική μελέτη.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η αιφνιδιαστική εμφάνιση στον Ερημίτη οχήματος με γεωτρύπανο αθηναϊκής εταιρείας, που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι μία απόπειρα αιφνιδιασμού του τοπικού και παγκερκυραϊκού κινήματος για τη σωτηρία του οικοσυστήματος της περιοχής».

Ο κόσμος αποχώρησε από το σημείο της συγκέντρωσης το βράδυ, ενώ δόθηκε νέο ραντεβού για σήμερα, από τις 6.30 το πρωί, με σκοπό να μην επιτραπεί η διενέργεια των γεωτρήσεων.

Και στη λιμνοθάλασσα του Ισσου

Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ κινείται και σε ένα δεύτερο μέτωπο στην Κέρκυρα. Αυτό της λιμνοθάλασσας του Ισσου, στα ΝΔ του νησιού, η οποία επίσης τελεί προς πώληση. Σύμφωνα με το βουλευτή Ιονίων του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Σαμοΐλη, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή ζητώντας την άρση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως δασικής έκτασης, σύμφωνα με απόφαση του Δασαρχείου Κέρκυρας, ώστε να μπορέσει να την ξεπουλήσει.

Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο Στ. Σαμοΐλης θέτει ζήτημα προστασίας της περιοχής απέναντι στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει το δείκτη προστασίας και θεσμικής θωράκισης του οικοσυστήματος, προκειμένου να μπορεί να το ξεπουλήσει πιο εύκολα, στο βωμό του δημοσίου χρέους. Ο βουλευτής χαρακτηρίζει προκλητική μια τέτοια ενέργεια και υποστηρίζει ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής προκύπτει από τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση βασισμένη στη μορφολογία του εδάφους, τις αεροφωτογραφίες, την υπάρχουσα φυτοκάλυψη, τη σημερινή διαχείριση.

Οπως επισημαίνει, η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της λιμνοθάλασσας Κορισσίων (Ισσος), έκτασης 1.788.268 τ.μ., έχει ήδη προσβληθεί με Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Ο Ισσος διαθέτει το μοναδικό δάσος κέδρων, καθώς και τις μοναδικές στην Ελλάδα πετρόμορφες αμμοθίνες Πλειστοκαινικής ηλικίας», τονίζει ο βουλευτής.

 

Ελευθεροτυπία

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο