Γάζα: Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας Φατάχ και Χαμάς (UPD)

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Φατάχ και η Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας – Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λίγες ώρες αργότερα – «Απογοητευμένες» οι ΗΠΑ

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Φατάχ και Χαμάς κατά τη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί μέσα στις προσεχείς πέντε εβδομάδες και σε έξι μήνες θα διεξαχθούν γενικές εκλογές ως ψήφος εμπιστοσύνης από την Παλαιστινιακή Βουλή.

Σημειώνεται ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αμπάς προτίμησε να διασφαλίσει ειρήνη με τη Χαμάς αντί με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σήμερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα. Δώδεκα Παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν από την επιδρομή, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε τον στόχο του.

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που ανακοίνωσαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με την έως πρότινος αντίπαλη ομάδα, την ισλαμική Χαμάς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ζεν Ψάκι δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία της απόφασης αυτής προβληματίζει και σημείωσε ότι μπορεί να περιπλέξει σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μεταξύ της παλαιστινιακής πλευράς και του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Πηγή: BBC, naftemporiki.gr, AΠΕ-ΜΠΕ
ανδημοσίευση απο
the press project

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο