Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης: Ο Μουράτ Κανατλί

mur.jpg

 

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Μουράτ Κανατλί για να παραβρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης (15 Μαΐου).

Ο 40χρονος Τουρκοκύπριος Μουράτ Κανατλί, οργανωτικός γραμματέας του μικρού κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), διακήρυξε την αντίρρηση συνείδησής του το 2009, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του. Αρνήθηκε να λάβει μέρος στην ετήσια υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση το 2009, το 2010 και το 2011, οπότε υπάρχουν τρεις διώξεις εναντίον του.

Καταδικάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την άρνησή του να λάβει μέρος στις υποχρεωτικές στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις το 2009. Η συμμετοχή στην ετήσια στρατιωτική εκπαίδευση απαιτείται από το Νόμο περί Επιστράτευσης (Νο 17/1980) στο τμήμα της βόρειας Κύπρου. Αντιμετωπίζει ακόμα άλλες δύο κατηγορίες εξαιτίας της άρνησής του να συμμετάσχει στην στρατιωτική εκπαίδευση το 2010 και το 2011.

Το 2011 ο Μουράτ Κανατλί προσέφυγε κατά της δίωξής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο στη βάση του ότι ήταν αντισυνταγματική. Τον Οκτώβριο του 2013 το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Μουράτ Κανατλί για λόγους έλλειψης εσωτερικής νομικής βάσης για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Νόμος περί Στρατιωτικής Θητείας (No 59/2000) που απαιτεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και ο Νόμος περί Επιστράτευσης ήταν συνταγματικοί.

 

a1sx2_Thumbnail1_mur1.jpg

 

Ο Μουράτ Κανατλί, παντρεμένος με ελληνοκύπρια, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την επανένωση και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Δικής του έμπνευσης ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε το κόμμα Νέα Κύπρος το 2006, για «αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία», στο πλαίσιο λήψης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Επίσης, σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και για το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Στην Ελλάδα, ο Μουράτ έχει έρθει πολλές φορές, τόσο ως εκπρόσωπος του κόμματός του, όσο και κοινωνικών κινημάτων, που αναπτύσσονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και στο σύνολο της Κύπρου. Έχει λάβει ενεργά μέρος και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα συνέδρια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Το νομικό πλαίσιο και οι διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης
σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία»
ομιλήτες θα είναι:

 
Μουράτ Κανατλί, διωκόμενος αντιρρησίας συνείδησης από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο οποίος φυλακίστηκε πρόσφατα
Δημήτρης K. Σωτηρόπουλος, αντιρρησίας συνείδησης από την Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο οποίος δικάζεται στις 13 Μαΐου 2014 στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης
Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, μέλος του Δικτύου για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Συντονίζει η Ιωάννα Σωτήρχου, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 7 μ.μ.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
αίθουσα Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
(Europe Direct – City of Athens)
οδός Ακαδημίας 50, Αθήνα

 

 

http://www.amnesty.org.gr

 www.avgi.gr/article/1971869

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks-aformis/104346

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο