Ο αγώνας των κρατουμένων στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού συνεχίζεται

Αναδημοσίευση από: Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 6 Μαϊου 2014
 

 

Ο αγώνας των ασθενών κρατουμένων του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» συνεχίζεται. Οι κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στη θεραπεία και τη ζωή. 

 

Το Σάββατο 26/03, από τις 8 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού βρισκόταν σε αναβρασμό καθώς οι ασθενείς κρατούμενοι στον 2ο όροφο εξεγέρθηκαν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βάζοντας φωτιά στα στρώματα και τους διαδρόμους. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό συγκρατούμενου τους ο οποίος μετά από 15 ημέρες παραπόνων για πόνους στην κοιλιακή χώρα μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο όπου οι γιατροί  διαπίστωσαν σοβαρό πρόβλημα υγείας, δηλώνοντας πως οι ενέσεις που του έκαναν στον «Άγιο Παύλο» θα μπορούσαν να του προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά αντί να τον θεραπεύσουν.
 
Tο απόγευμα της Δευτέρας 5/5, μετά από πειθαρχικό που επιβλήθηκε σε ασθενή κρατούμενο για τη φωτιά του περασμένου Σαββάτου, οι ασθενείς ξεκίνησαν εκ νέου διαμαρτυρίες, βάζοντας ξανά φωτιά στους διαδρόμους του 2ου ορόφου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν την αλληλεγγύη τους στον συγκρατούμενό τους.
 
O 2ος όροφος είναι μη κατοικήσιμος, ενώ από τη φωτιά καταστράφηκε η παροχή ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους κρατούμενους, ολόκληρο το νοσοκομείο να λειτουργεί με γεννήτρια. Η διεύθυνση της φυλακής αντί να μεταφέρει του ασθενείς κρατούμενους σε άλλη πτέρυγα ως όφειλε, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία, εξακολουθεί να τους κρατάει στους κατεστραμμένους θαλάμους μέσα στα καμένα, με τη μυρωδιά να είναι ανυπόφορη.
Μετά από 43 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων των κρατούμενων ασθενών του Ν.Φ.Κ. «Άγιος Παύλος», με αποχή από συσσίτιο και τα φάρμακά τους, τα αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί στο ελάχιστο, αφού ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Αθανασίου και ο Υπουργός Υγείας Γεωργιάδης περί άλλα τυρβάζουν.  Ο νόμος που ψηφίστηκε δήθεν για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους κρατούμενους, αποτελεί ημίμετρο που δεν προσφέρει λύση στην αποσυμφόρηση και τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», καθώς οι ελάχιστες κενές θέσεις από τους αποφυλακισθέντες συμπληρώθηκαν ήδη από  κρατούμενους των ασφυκτικά γεμάτων αστυνομικών τμημάτων.
 
Για μία ακόμα φορά, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα που οι ασθενείς κρατούμενοι του Ν.Φ.Κ «Άγιος Παύλος» έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
 
 
Πηγή: http://www.tokeli.gr/2014/05/12.html

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο