Guerrero Μεξικό: Η απαγωγή και η δολοφονία φοιτητών, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Του Luis Hernández Navarro. Μετάφραση από τα ισπανικά στα αγγλικά Sally Seward. Μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά Sylvia.

Είναι νέοι άνθρωποι, ως επί το πλείστον τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών, οι μαθητές σε ένα αγροτικό *(“normal”) σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος που εξαφανίστηκαν με τη βία. Υπερασπίζονταν τη δημόσια εκπαίδευση, τα αγροτικά δημόσια σχολεία, τη διδασκαλία που έχει στόχο να εξυπηρετήσει τους πιο ενδεείς και την κοινωνική μεταμόρφωση του Μεξικού. Αυτός είναι ο λόγος που τους πυροβόλησαν και τους απήγαγαν.

Η βίαιη εξαφάνιση των φοιτητών από την Ayotzinapa ήταν μια κοινή προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας και των εκτελεστών που εργάζονται για το καρτέλ Guerreros Unidos. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εγκληματίες εργάζονται φορώντας στολή,  τη νύχτα το κάνουν ντυμένοι με πολιτικά. Στο εγκληματικό κράτος που κυβερνά τεράστια τμήματα του Guerrero, οι έμποροι ναρκωτικών και οι αστυνομικοί είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Απήγαγαν και σκότωσαν τους νέους από την Ayotzinapa επειδή μπορούσαν. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο για αυτούς να αφαιρέσουν τη ζωή τους ή να τους απομακρύνουν παράνομα. Η σημερινή ατμόσφαιρα στην οποία οι φοιτητές των μέσων δημοσίων σχολών έχουν δαιμονοποιηθεί και στην οποία υπάρχει γενική ατιμωρησία καθώς και το εγκληματικό κράτος τους έκανε να πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί σε αυτούς, ότι είχαν την άδεια και το ελεύθερο να σκοτώσουν.

Από τις 26 Σεπτεμβρίου, οι φοιτητες των αγροτικών σχολών, δαιμονοποιούνται τόσο στην περιοχή τους όσο και σε ολόκληρη την χώρα. Τόνοι λάσπης και ψέματα έχουν εξαπλωθεί εναντίον τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η παροχή οποιασδήποτε απόδειξης. Έχουν εξαπλωθεί από τους επιχειρηματίες του κράτους, τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Claudio X. González και την πρωτοβουλία του Mexicanos Primero, (Πρώτα οι Μεξικανοί) τους τωρινούς δημοσίους υπαλλήλους της εκπαίδευσης και από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Στην Guerrero, η ατιμωρησία είναι το όνομα του παιχνιδιού. Τα θύματα των σφαγών στην Aguas Blancas (το 1995) και στο El Charco (το 1995) εξακολουθούν να περιμένουν δικαίωση. Ο Armando Chavarría, ηγέτης του Κογκρέσου του Guerrero  και υποψήφιος για κυβερνήτης της, σκοτώθηκε το 2009, η υπόθεσή του δεν έχει ακόμη διελευκανθεί. Τον Δεκέμβριο του 2011 αρκετοί αστυνομικοί σκότωσαν δύο μαθητές στην Ayotzinapa. Οι δολοφόνοι είναι ελεύθεροι. Πολλές από τις περιφέρειες του κράτους είναι γεμάτες από λαθραία νεκροταφεία που στεγάζουν τα οστά των μη ταυτοποιημένων νεκρών.

Το Ακαπούλκο, η Iguala, το Eduardo Neri και πολλοί άλλοι δήμοι του κράτους, είναι εδάφη διακίνησης ναρκωτικών. Οι εγκληματικές οργανώσεις Guerreros Unidos, Los Rojos και La Familia και oι υποστηρικτές τους, συγκρούονται για την μαριχουάνα και της επιχειρήσεις της καλλιέργειας παπαρούνας, τις οδούς διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και τις αγορές, καθώς και για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων σχετικά με απαγωγές και βιομηχανίες. Αυτός είναι ο λόγος που οι κοινοτικές αστυνομικές δυνάμεις και οι ομάδες αυτοάμυνας έχουν εμφανιστεί παντού. Στις 12 του περασμένου Σεπτέμβρη μια ομάδα από 100 κουκουλοφόρους εισέβαλε στην κοινότητα Carrizalillo, όπου λειτουργεί ένα τεράστιο ορυχείο, που ανήκει στην καναδική εταιρεία Goldcorp. Πυροβόλησαν εναντίον αμάχων, επιδιώκοντας να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο, ότι η πόλη τους ανήκει.

Όπως δείχνουν οι περιπτώσεις της Iguala και της Olinala, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα καρτέλ επωφελούνται από την προστασία και την υποστήριξη των πολιτικών και των αστυνομικών στους δήμους και στην κρατική κυβέρνηση. Όταν ο José Luis Abarca, ο δήμαρχος της Iguala, κατηγορήθηκε ως υπεύθυνος για τη δολοφονία τριών αντιπάλων της κυβέρνησης του, η υπόθεση έκλεισε. Ο δήμαρχος προστατεύτηκε από το τοπικό Κογκρέσο, από μέλη της κυβέρνησης του κράτους και από τουλάχιστον ένα μέλος του ομοσπονδιακού συνεδρίου. Η Nestora Salgado, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας της Olinala, φυλακίστηκε σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, τον Αύγουστο του 2013, επειδή εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο επισήμανε τη συμμετοχή του δημάρχου του δήμου της και άλλων κρατικών υπαλλήλων στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αυτά τα δίκτυα συνενοχής κάνουν τις εξουσίες του κράτους να εξαφανίζονται. Με αυτούς δεν υπάρχει τρόπος να επέλθει δικαιοσύνη. Ο Ángel Aguirre διοικητής του Rivero εγκαινιάστηκε με τη δολοφονία των δύο μαθητών από το σχολείο της Ayotzinapa. Το νέο έγκλημα εναντίον τους, που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, καθιστά απαραίτητη την παραίτησή του. Όπως έχουν τα πράγματα, είναι ένας ανύπαρκτος ηγέτης.

Ο Κυβερνήτης Aguirre δεν κατέχει τα ηνία της κυβέρνησης στο Guerrero. Σε όλα τα πρακτικά ζητήματα και πάνω απ ‘όλα στον τομέα της ασφάλειας, ο υπεύθυνος της διοίκησης του κράτους είναι ο ανιψιός του, Jesús Ernesto Aguirre Gutiérrez, με γραφεία στο σπίτι του κυβερνήτη στο Guerrero και προσωπικό κάτω από τις εντολές του.

Πριν γίνει ο «σούπερ φορέας» της κυβέρνησης του θείου του, ο Jesús Ernesto Aguirre Gutiérrez ήταν ένας κυβερνητικός υπάλληλος στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπηρεσιών για τους Κρατικούς Εργαζόμενους (ISSSTE), από όπου έφυγε, όταν κατηγορήθηκε, ότι απέσπασε εκατομμύρια των νομισματικών πόρων από το ίδρυμα για να υποστηρίξει την καμπάνια του εξαδέλφου του, Ángel Aguirre Herrera, που ήταν υποψήφιος του PRI για το ομοσπονδιακό Κογκρέσσο για την περιοχή 8 της Costa Chica.

Στα χέρια του Aguirre Gutiérrez βρίσκονται οι σχέσεις με τον Τύπο, οι πολιτικοί παράγοντες και οι βασικές δυνάμεις όλων των ειδών στην πολιτεία. Προχωρά επίσης, σε αποφάσεις σχετικά με τις αγορές, την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Είναι στην πραγματικότητα το χέρι που λικνίζει το λίκνο της πολιτειακής κυβέρνησης. Με αυτή την ισχύ, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από αυτό που συνέβη στην Iguala.

Αυτοί που πυροβόλησαν τους φοιτητές από την Ayotzinapa και τους συνέλαβαν, είναι οι αστυνομικοί. Ήταν ο διευθυντής της δημόσιας ασφάλειας τη Iguala, Francisco Salgado Valladares, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή τους. Οι νέοι οδηγήθηκαν στα επίσημα οχήματα. Για πρακτικούς λόγους, οι κρατικές αρχές επέτρεψαν στον δήμαρχο της Iguala, José Luis Abarca, και στον διευθυντή της δημόσιας ασφάλειας να διαφύγουν. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) έκανε μια εβδομάδα (μία εβδομάδα!) για να αποβάλει το δημοτικό πρόεδρο από τις τάξεις του και, παρά τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από τότε που διορίστηκε, το 2012, του παρείχε πάντα προστασία και υποστήριξη. Και ακόμα και τώρα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Ángel Aguirre Rivero.

Εάν οι δυνάμεις της διακίνησης των ναρκωτικών έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, είναι γιατί τα τρία επίπεδα της κυβέρνησης τους επιτρέπουν να το κάνουν. Όπως και να το δει κανείς, τα γεγονότα στην Ayotzinapa αποτελούν ένα Πολιτειακό έγκλημα, αλλά αποτελούν επίσης και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζεται στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψει κάποιος τη δολοφονία έξι ανθρώπων στα χέρια των αστυνομικών (τρεις από αυτούς μαθητές), τα βασανιστήρια και την αναγκαστική εξαφάνιση 43 νέων ανθρώπων, ως επί το πλείστον παιδιά αγροτών και σπουδαστές του δημόσιου αγρονομικού σχολείου Isidro Burgos . Τους πήραν την ζωή, τους θέλουμε πίσω στη ζωή!

*(Οι σχολές Normal στο Μεξικό είναι κολέγια που διδάσκουν και κυρίως εκπαιδεύουν αγρότες και αυτόχθονες νέους, για να γίνουν εκπαιδευτικοί στις δικές τους κοινότητες.)

(πηγή : http://floweroftheword.wordpress.com/2014/10/09/ayotzinapa-guerrero-mexico-a-crime-against-humanity/)

διαβάστε επιπλέον στοιχεία για θέμα και εδώ: https://omniatv.com/blog/4785-%CE%BC%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%8E-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-43-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο