Το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για την κατασκευή 1.000 κατοικιών για εποίκους στην Αν. Iερουσαλήμ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή πάνω από 1.000 νέων κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα επεκτείνει δύο υφιστάμενoυς ισραηλινούς εποικισμούς στο μέρος των εδαφών που κατασχέθηκαν το 1967.

Ένας υπάλληλος από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το πιθανό πολιτικό και διπλωματικό αντίκτυπο αυτής της απόφασης. Ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προωθήσει το σχεδιασμό πάνω από 1.000 μονάδων στην Ιερουσαλήμ – περίπου 400 εποικισμούς στο Har Homa και περίπου 600 στο Ramat Shlomo», όπως αναφέρεται από το Reuters.

Είπε, επίσης, ότι τα σχέδια θα  «προάγουν τα έργα υποδομών στη Δυτική Όχθη, που θα συμπεριλαμβάνουν και δρόμους για τους Παλαιστίνιους».

Είναι ένας ελιγμός από το γραφείο του Νετανιάχου, καθώς το υπερεθνικιστικό εβραϊκό κόμμα και ο ηγέτης του ο Υπουργός Οικονομίας Naftali Bennett, πιέζει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε 2.000 νέα κτίρια.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους και θα αντιταχθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε επέκταση των ισραηλινών. Σύμφωνα με το Reuters, σε δήλωσή του ο Παλαιστίνιος επικεφαλής διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι «Καταδικάζουμε έντονα την τελευταία ανακοίνωση του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς του μέσα και γύρω από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης».
«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης να διαπράξει και άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Το νέο σχέδιο δεν είναι ευπρόσδεκτο από μερικούς Ισραηλινούς πολιτικούς. Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Yair Lapid του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, δήλωσε στο Reuters η κατασκευή εποικισμών “δεν θα πρέπει να προωθηθεί τώρα, γιατί υπάρχει κρίση με τις ΗΠΑ και τον κόσμο.”

“Δεν είναι ποτέ καλή στιγμή για να κάνουμε τέτοια πράγματα, τώρα όμως περισσότερο από ποτέ, καθώς η Ιερουσαλήμ φλέγεται,” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο  Lior Amichai φύλακας του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα».Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα ισραηλινά σχέδια ή πόσο κοντά είναι στην κατασκευή.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει δείξει καμία υποστήριξη για την ανέργεση των ισραηλινών εποικισμών. Οι σχέσεις με τον παραδοσιακό σύμμαχο του Ισραήλ, τις   ΗΠΑ έχουν γίνει τεταμένες εξαιτίας της δημόσιας κριτικής για την αμερικανική εξωτερική πολιτική από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Palestinians run to take cover from tear gas fired by Israeli security forces during clashes following the funeral of Palestinian-American Orwa Hammad on October 26, 2014 in the West bank village of Silwad, near Ramallah. (AFP Photo / Abbas Momani)

Η Παλαιστίνη προειδοποιεί για αύξηση της έντασης  

Οι τελευταίες ισραηλινές κινήσεις έρχονται μετά την «επείγουσα επιστολή», που έστειλε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την «επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Κυριακή το βράδυ, ανέφερε η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του προέδρου στη Ραμάλα, ο Αμπάς προειδοποίησε ότι μια «ευρύτερη έκρηξη που δε θα μπορεί να ελεγχθεί», είναι πιθανόν να προκληθεί από τα πρόσφατα μέτρα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να επιτρέψει σε Εβραίους να προσευχηθούν στο Όρος του Ναού.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση για την “επικίνδυνη κλιμάκωση” και τις  πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σε διάφορες γειτονιές της πόλης, ρίχνοντας πέτρες και κροτίδες στην ισραηλινή αστυνομία, ενώ έγιναν 18 συλλήψεις , σύμφωνα με την Haaretz.

(πηγή : http://rt.com/news/199636-israel-new-houses-jerusalem/)

(μετάφραση, Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο