Για το ξέπλυμα του Βορίδη από το περιοδικό UNFOLLOW

Ένα έντιμο και αυτοσυντηρούμενο μέσο, που δεν θέλει να είναι μαζικής αλλά ουσιαστικής, ενημέρωσης, έχει δύο αλληλοσυμπληρούμενες μεθόδους για να αποκτήσει θέση στο κοινό, ορατότητα και, ως εκ τούτων, τους απαραίτητους πόρους για την αυτοσυντήρησή του: η μία είναι με αποκαλυπτικές έρευνες για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και η άλλη με θέματα-πρόκληση που θα μαζέψουν μεν κοινό που θα τσιμπήσει στην πρόκληση, σκοπό έχουν όμως να αναδείξουν με την πρόκληση ζητήματα στα οποία οι περισσότεροι δεν θα έδιναν άλλως ιδιαίτερη προσοχή.

Το περιοδικό UNFOLLOW έχει κάνει και τα δύο στην πορεία του, με σχετική επιτυχία. Έχει αναδείξει ζητήματα τόσο με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, όσο και με προκλητική αρθρογραφία. Και, αν και αντιλαμβάνομαι ως απόπειρα πρόκλησης/ξεβρακώματος την συνέντευξη Βορίδη στο τελευταίο τεύχος, καταλήγει να βγαίνει – στο τελικό αποτέλεσμα – δημοσιογραφικό ξέπλυμα ενός σπεκουλαδόρου, υποκριτή και γλοιώδους φασίστα στον οποίο δίνεται η ευκαιρία αυτοπαρουσίασης ως υπεύθυνου, μετρημένου πραγματιστή.

Καθένας μπορεί να την διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υποθέτω, χωρίς να έχω συζητήσει ακόμα το θέμα με τους συντελεστές, ότι η απόφαση για την συνέντευξη ελήφθη στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ΝΔ με φόντο την διαδοχή μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν είναι στριμωχτικές. Μπορεί κανείς σχεδόν να νιώσει το πώς οι δύο συνεντευκτές έβγαιναν απ’ τα ρούχα τους με τις υπεκφυγές του Βορίδη. Προσπαθούσαν να τον στριμώξουν κι άλλο με διευκρινιστικές, ωστόσο ο φασίστας πολιτικάντης ξέρει καλά να ελίσσεται με εύηχες λέξεις, στρεβλώνοντας νοήματα, γενικεύοντας, σχετικοποιώντας, αλλάζοντας θέμα κατά βούλησιν. Διαβάζοντας τις απαντήσεις του για την πορεία του από το ένα φασιστικό πολιτικό σχήμα στο άλλο, διακρίνεις κάτω από τις λέξεις την πάγια φασιστική τακτική της δημόσιας εξαπάτησης.

Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα της συνέντευξης δεν ήταν (και δεν θα μπορούσε εξαρχής να ήταν) κάτι που άξιζε να δημοσιευτεί στο UNFOLLOW. Δεν χρειάζεται να χαρίζονται πιστοποιητικά δημοκρατικών φρονημάτων στην «σοβαρή Χρυσή Αυγή» από ανθρώπους που νοιάζονται για τα κοινά. Αρκετά τους μακιγιάρουν τα ΜΜΕ.

Update: Συνολική απάντηση του Αυγουστίνου Ζενάκου στις σχετικές επικρίσεις

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο