Βίαιη εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Birmingham

Η παρουσία της αστυνομίας έξω από την κατάληψη

 

της BlackCat

Χθες το πρωί μέλη της οργάνωσης Defend Education Birmingham προχώρησαν σε κατάληψη σημαντικού κτιρίου του πανεπιστημίου με συμβολική σημασία για την ιδιωτικοποίηση του ιδρύματος, αφού στεγάζει το τμήμα μάρκετινγκ και γραφεία ανωτέρων στελεχών. Τα αιτήματά τους, η επαναφορά της φοιτητικής ιδιότητας σε δύο φοιτητές με οριστική αποβολή λόγω της συμμετοχής τους στις περσινές καταλήψεις, η απο-ποινικοποίηση των διαμαρτυριών στους κανονισμούς του ιδρύματος και η λειτουργία του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης γενικότερα ως δημόσιο και όχι ως εμπορικό αγαθό. Οι ίδιοι αναφέρουν:

‘Μέσα σε τρία χρόνια τα δίδακτρα έχουν τριπλασιαστεί και αυτό συντέλεσε στην επανεμφάνιση ενός φοιτητικού κινήματος με πολιτική δράση ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και τις περικοπες που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό γεννάει τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν μετατραπεί πλέον σε μόνιμο χαρακτηριστικό της πολιτικής δράσης των φοιτητών…Όταν το πανεπιστήμιό μας εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους, αισχροκερδεί από τα δίδακτρα που παλεύουμε να πληρώσουμε, κλείνει σημαντικούς αλλά μη-εμπορικά εκμεταλλεύσιμους κλάδους και τμήματα και συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στους εργαζόμενους και τους φοιτητές που δίνουν ζωή στο πανεπιστήμιο, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παλέψουμε με όποιο τρόπο μπορούμε’.

Το απόγευμα η αστυνομία κατεύθασε στο προαύλιο κάνοντας επίδειξη δύναμης, με 5 περιπολικά, 3 κλούβες και την παρουσία 40 περίπου αστυνομικών. Οι μπάτσοι, αφού περικύκλωσαν το κτίριο, εισέβαλαν βιαια, ενώ οι φοιτητές προσπάθησαν να αποδράσουν ομαδικά για να αποφύγουν τις προσαγωγές και την αναγνώριση στοιχείων από τους αστυνομικούς. Ενώ οι περισσότεροι κατάφεραν να απομακρυνθούν επιτυχώς από το χώρο του πανεπιστημίου, κάποιοι υποβλήθηκαν σε σωματικούς ελέγχους και παρείχαν τα στοιχεία της ταυτότητας τους. Σύμφωνα με δήλωση της οργάνωσης, έγινε μια προσαγωγή ενός φοιτητή που εκδιώχθηκε και ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία με βίαιο τρόπο.
Οι φοιτητές αναφέρουν για τη χθεσινή κατάληψη:

‘Μόνο η άμεση δράση, οι απεργιες και οι καταλήψεις θα κάνουν την κυβέρνηση να μας πάρει στα σοβαρά- γι’ αυτό και κάνουν έντονες προσπάθειες καταστολής. Από την πολιορκία εφήβων από την αστυνομία, την γελοία καταδίκη του Frank Fernie που καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη ποινή επειδή πέταξε πλακάτ σε αστυνομικούς σε διαδήλωση ενάντια στις περικοπές, ή την υπόθεση της Άλιφ Μέντοους και του Ζακ Κινγκ. Το πανεπιστήμιό μας, απέβαλε δεκάδες φοιτητές πέρσι ενώ δύο άτομα παραμένουν ακόμα αποβεβλημένα.’

Το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση δείχνοντας την ευγνωμοσύνη του στο αστυνομικό σώμα για τη βοήθεια που τους παρείχε στην επαναφορά της τάξης, ενώ η διαδικτιακή φοιτητική εφημερίδα RedBrick ανέφερε πως οι αστυνομικοί συνόδευσαν ειρηνικά τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο. Το μέσο ενημέρωσης των φοιτητών, παρά την εκτενή κάλυψη των περσινών καταλήψεων έχει προβεί σε μια συγκρατημένη και αποστασιοποιημένη ενημέρωση όσον αφορά αυτό το περιστατικό, με την έλλειψη πρωτογενούς έρευνας με οπτικοακουστικό υλικό και στην επιλεκτική εμφάνιση των γεγονότων με βάση την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, κάτι που περνά τα όρια της προπαγάνδας.

Το βίντεο που ακολουθεί, από ρεπόρτερ του RedBrick, δείχνει την ειρηνική αντιμετώπιση της αστυνομίας στους φοιτητές κατά τις περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=1XEMVlrCmOs","width":"800","height":"450"}

 

Πηγές

Defend Education Aston Webb occupation evicted

Police break-up occupation of the University of Birmingham

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο