Οι φυλακές Δομοκού εγκαινιάζουν τη λειτουργία τους ως «Τύπου Γ»

Αφού ολοκληρώθηκε η αποσυμφόρηση στις φυλακές Δομοκού με την μείωση των κρατούμενων από τους 650 στους 200, και αφού τοποθετήθηκαν καινούριες πιο σύγχρονης τεχνολογίας κάμερες για την επιτήρηση του εσωτερικού των πτερυγών, πριν λίγες μέρες έγινε και το πρώτο βήμα ουσιαστικής λειτουργίας τους τύπου ‘Γ.

Το συμβούλιο της φυλακής Δομοκού (το οποίο ακόμα στερείται κοινωνικού λειτουργού και στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένας λογιστής της φυλακής!) απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση ολιγοήμερης άδειας με το πρόσχημα ότι αδυνατεί, καθώς η φυλακή λειτουργεί πλέον ως τύπου ‘Γ, ενώ παράλληλα ο συγκεκριμένος κρατούμενος συνδυάζει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με αυτό περί συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

b2ap3_thumbnail_Mpaltas_Dimitrios1.jpgΌμως ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι καταδικασμένος με βάση το άρθρο 187 περί εγκληματικών οργανώσεων – όπως ψευδώς ισχυρίζεται το συμβούλιο της φυλακής – δεδομένου ότι όταν καταδικάστηκε το 1995 το άρθρο αυτό δεν υπήρχε ούτε καν σαν σκέψη. Συνεπώς δεν εμπίπτει καν στην κατηγορία φυλακών τύπου ‘Γ, τουλάχιστον με τα κριτήρια που ορίζει ο σχετικός νόμος του Αθανασίου.

Όπως καταγγέλλει ο συγκεκριμένος κρατούμενος Δ. Μπαλτάς, εισαγγελέας του συμβουλίου της φυλακής του εξήγησε προφορικά ότι αδυνατεί να πάρει την ευθύνη της χορήγησης άδειας καθώς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί – και για τις οποίες εκτίει την ποινή του – έχουν πάρει στο παρελθόν δημόσιες διαστάσεις, αναδεικνύοντας με τον πιο κυνικό τρόπο ότι τόσο η ρητορική που οδηγεί στις τύπου ‘Γ, όσο και η ίδια η λειτουργία τους, δεν “καλύπτουν κάποια πραγματική κοινωνική ανάγκη” αλλά μονάχα μια μιντιακή.

Όπως αποδεικνύεται και από τους κρατούμενους που εν τέλη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη φυλακή, το κριτήριο δεν είναι η “επικινδυνότητα” αλλά η “αναγνωρισιμότητά τους”, χωρίς να αναγνωρίζεται το γεγονός ότι οι κρατούμενοι που έχουν θαφτεί σε αυτή τη φυλακή – με τα δικαιώματά τους να τσαλαπατώνται – είναι πραγματικοί άνθρωποι και όχι πλάνα του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Τέλος η ενέργεια του συμβουλίου της φυλακής Δομοκού να στερήσει με αυτή την αβάσιμη και ψευδή αιτιολογία την άδεια από έναν κρατούμενο που τη δικαιούται, έρχεται να καταδείξει ότι ο πραγματικός νόμος-έκτρωμα του Αθανασίου για τις φυλακές τύπου ‘Γ, στην πραγματικότητα απλώς απαλλάσσει από τις ευθύνες τους εισαγγελείς και τους διευθυντές των φυλακών παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αυθαιρετούν και καθιστώντας τους υπόλογους μόνο όταν οι αποφάσεις τους λειτουργούν προς ανακούφιση των κρατουμένων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο