Η Γαλλία στέλνει αεροπλανοφόρο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

b2ap3_thumbnail_Charles-de-Gaulle-aircraft-carrier-795372_20150116-110936_1.jpg

 

Το γαλλικό ναυτικό ετοιμάζεται να στείλει τη ναυαρχίδα του, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, σε μια νέα αποστολή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα ναυτιλιακών ειδήσεων Mer et Marine, το πλοίο, το οποίο κατευθύνεται στην Ινδία, αναμένεται να κάνει μια στάση στον Περσικό Κόλπο για να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να αποσαφηνίσει τον σκοπό της αποστολής, στις 14 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί να δώσει τον ετήσιο χαιρετισμό του, για το Νέο Έτος, προς τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πάνω στο Charles de Gaulle.

Σύμφωνα με τον Vincent Groizeleau, αρχισυντάκτη της Mer et Marine, η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει το 42.000 τόνων πυρηνοκίνητο πλοίο για να υποστηρίξει μια από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις της στην περιοχή .

Η τελευταία φορά που το αεροπλανοφόρο έφυγε από το στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν, το Νοέμβριο του 2013, ήταν για ένα τετράμηνο ταξίδι στον Περσικό Κόλπο και το βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. Οι γαλλικές δυνάμεις και το αμερικανικό ναυτικό συνεργάστηκαν για την αποστολή, που ονομάστηκε Επιχείρηση Bois Belleau, και αποτελούνταν από στρατιωτικές ασκήσεις εκπαίδευσης με διάφορα έθνη του Κόλπου.

Η επικείμενη αποστολή θα είναι η έβδομη  του Charles de Gaulle του Παρισιού στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο, από το 2001. Περισσότερο από  αεροπλανοφόρο, το Charles de Gaulle είναι μια “ομάδα μάχης” που περιλαμβάνει έναν ολόκληρο στόλο από στρατιωτική συνοδεία.

“Κάθε φορά που το Charles ξεκινά, συνοδεύεται από ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο,  πλαισιώνεται από δύο  πολεμικά πλοία κατευθυνόμενων πυραύλων – μια φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας   και μια φρεγάτα κατά των υποβρυχίων – καθώς και ένα πλοίο ανεφοδιασμού,” δήλωσε ο Groizeleau . “Μπορεί επίσης να μεταφέρει περίπου τριάντα αεροσκάφη – ως επί το πλείστον [Dassault] Rafale μαχητικά αεροσκάφη – δύο αεροσκάφη ραντάρ, και πολλά ελικόπτερα”

Ο Philippe Migault, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων στο Παρίσι, δήλωσε στο Vice News ότι το αεροπλανοφόρο είναι ένα “ακριβό εργαλείο” και ότι “θα πρέπει να χρησιμοποιείται”  μόνο εάν υπάρχει ανάγκη. “Το Charles  θα φέρει προστιθέμενη δύναμη από αέρα στον Κόλπο”, είπε, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί σε χρήση για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Σύμφωνα με τον Migault, η αποστολή του Charles de Gaulle στον Κόλπο θα επιτρέψει στη Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ, στον διεθνή συνασπισμό που σήμερα πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος. 

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle:
{"video":"http://youtu.be/rlOf6UwjiTw","width":"800","height":"450"}

Ο Migault ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μια στάση στον Κόλπο θα μπορούσε να ωφελήσει τη Γαλλία. “Είναι πιθανό ότι, καθ ‘οδόν για την Βομβάη, το Charles de Gaulle θα κάνει μια στάση στο Ιράκ,” εξήγησε. “Αυτό θα μας επιτρέψει να επιδείξουμε την αποτελεσματικότητα των αεροσκαφών Rafale που βρίσκονται επί του σκάφους. Η Γαλλία διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια σύμβαση για την πώληση  126 αεροσκαφών Rafale στην Ινδία. Αυτός είναι σαν ένας άσσος στο μανίκι της Γαλλίας, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.”

Ο Groizeleau δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να κατευθυνθεί το αεροπλανοφόρο και στη Λιβύη. Ο Γάλλος υπουργός άμυνας Jean-Yves Le Drian πρόσφατα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει στη Λιβύη, την οποία περιέγραψε ως “ένα καταφύγιο” για τους τρομοκράτες.

Ο Migault σημείωσε  ότι η αποστολή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση, δεδομένου ότι είναι το μόνο αεροπλανοφόρο που η Γαλλία έχει στη διάθεσή της.

 vice

@omniatv

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο