Γερμανία: ίσα μεροκάματα με τους ελεύθερους εργάτες απαιτούν κρατούμενοι συνδικαλιστές

(φωτογραφία AP/Miguel Villagran)

της Rachel Knaebel

Όταν ο Όλιβερ Ραστ, μαζί με ένα συγκρατούμενό του δημιούργησε τον οργανισμό εργατών στη φυλακή GG-BO (Gefangener Gewerkschaft-Bundesweite Organisation – Ένωση Κρατουμένων-Εθνική Οργάνωση) το Μάιο του 2014, δεν περιμενε πως θα έβρισκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, η οργάνωση μετρά ήδη 400 μέλη. Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς ποινής του τον Σεπτέμβρη, ο Ολιβερ συνεχίζει να συμμετέχει απ’ έξω.

”Όταν έφτασα στη φυλακή, συνειδητοποίησα ότι απουσίαζε μια συλλογική οργάνωση κρατουμένων. Εγώ είχα ήδη συμμετάχει σε εργατικές οργανώσεις. Ο στόχος ήταν να φέρω τον λαϊκό συνδικαλισμό μέσα στη φυλακή”.

Η οργάνωση που δημιουργήθηκε στη φυλακή του Βερολίνου εξαπλώθηκε γρήγορα σε 40 φυλακές της Γερμανίας με νόμιμο τρόπο ως μη-καταγεγραμμένη οργάνωση που είναι το σύγχρονο νομικό καθεστώς των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Γερμανία.

Στις Γερμανικές φυλακές ο πληθυσμός φτάνει τις 66.000 -συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των υποδίκων. Η πλειοψηφία από αυτούς εργάζονται κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Στις περισσότερες Γερμανικές πολιτείες (Länder), η εργασία στη φυλακή είναι υποχρεωτική. Μόνο τέσσερις πολιτείες έχουν πρόσφατα καταργήσει αυτή την υποχρέωση.

Αυτό όμως δεν ισχύει για το Βερολίνο, όπου περίπου τα τρία τέταρτα των κρατουμένων εργάζονται, σύμφωνα με πληφορίες που προσέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Βερολίνο στο Equal Times.

Ο μισθός τους, σύμφωνα με το νόμο, ξεκινά από 8 ευρώ μέχρι 15 ευρώ την ημέρα, ή 1.15 με 2.15 ευρώ την ώρα. Αυτό έχει καθοριστεί με βάση την εμπειρία και τα προσόντα των κρατουμένων.

Οι φυλακές πληρώνουν ασφαλεια ανεργείας με βάση αυτούς τους μισθούς και ”καλύπτουν το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης” προσθέτει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Claudia Engfeld.

Εντούτοις δεν γίνονται εισφορές σε συνταξιοδοτικά ταμεία για τη δουλειά που παράγουν οι κρατούμενοι στη φυλακή. Αυτό είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της συνδικαλιστικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε πέρσι.Για τους κρατούμενους που εκτίουν μεγάλες ποινές, αυτή η έλλειψη εισφορών είναι μια εγγύηση φτώχειας στην τρίτη ηλικία” , λέει καταδικαστικά ο Όλιβερ Ραστ.

Η οργάνωση επίσης απατεί αύξηση του κατώτατου μισθού στις φυλακές σε 8.50 ευρώ την ώρα, όπως ισχύει από την 1η Ιανουαρίου σε όλη τη Γερμανία.”Το ζήτημα για τον κατώτατο μισθό έχει δεχθεί πολλές εκτενείς αντιπαραθέσεις, αλλά η εργασία στη φυλακή δεν είχε ποτέ περιληφθεί σ’ αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε ο διάλογος αυτός να είναι ανοιχτός για τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες των φυλακών”.

Γενικότερα, η οργάνωση απαιτεί καθεστώς ισότητας ανάμεσα στους εργάτες της φυλακής με τους ελέυθερους που εργάζονται σε ένα ανοιχτό περιβάλλον.

Οι πρώτες επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις απ’ έξω

Οι απαιτήσεις τους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να ικανοποιηθούν προς το παρόν. Επειδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εξουσιες δεν έχουν κοινές βλέψεις.

”Η εργασία που τελείται από τους κρατούμενους δεν μπορεί να συγκριθεί με την εργασία των ανθρώπων έξω από τις φυλακές” δηλώνει η Engfeld. Και συνεχίζει: ”Η δουλειά των κρατουμένων έχει ως στόχο την επανένταξή τους και την αποκτηση δεξιοτήτων. Για πολλούς από αυτούς, η εκπαίδευσή τους είναι ελλειπής, άρα η εργασία στη φυλακή προσφέρει καλύτερες πιθανότητες για τη μετέπειτα συμμετοχή τους στην αγορά εργασιας.”

Ο Όλιβερ Ραστ, βιβλιοπώλης με βάση την εκπαίδευσή του, εργάστηκε στην παραγωγή χαρτικών στη φυλακή που χρησιμοποιούνται από τα γραφεια της τοπικής διοίκησης. Άλλοι κατασκευάζουν έπιπλα για παράδειγμα, ή ανταλλακτικά για διάφορες βιομηχανίες.

Ο στόχος τώρα είναι η δημιουργία συνδέσμων της οργάνωσης με τον έξω κόσμο.

Κάποιες λαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η επιτροπή ανέργων εργατών που απασχολούνταν στον τομέα υπηρεσιών και η φοιτητική ομάδα από την καμπάνια GEW για την εκπαίδευση των εργατικών συνδικάτων, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

”Έχουμε επίσης συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του συνδικάτου υπηρεσιών στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβρη” λέει ο Ραστ.
”Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.. Αλλά φυσικά υπάρχει πάντα ο φόβος και η τήρηση αποστάσεων”.

Προς το παρόν, ο αριθμός των κρατουμέων που γινονται μέλη της οργάνωσης συνεχίζει να αυξάνεται.

Translation: BlackCat

Πηγή: Prison workers in Germany are organizing

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο