άθλια προπαγάνδα από αδελφό κόμμα της ΝΔ

Όπως ίσως γνωρίζετε, στις 19 Απριλίου διενεργούνται γενικές (βουλευτικές) εκλογές στη Φιλλανδία.

Της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας ηγείται το αδελφό κόμμα της ΝΔ, με το όνομα Kokoomus. Στις εκλογές του 2011 είχε λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό (20,4%) και 44 από τις 200 έδρες στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις ερχόμενες εκλογές θα βρεθεί μόλις στην τρίτη θέση, πίσω από το σοσιαλδημοκρατικό και το κεντρώο κόμμα, μαζί με τα οποία αναμένεται να δημιουργήσει πάλι κυβέρνηση συνεργασίας.

b2ap3_thumbnail_hs001.png

Στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας, σήμερα είχαν μία ολοσέλιδη διαφήμιση στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Κοιτάζοντας προσεκτικότερα, βλέπουμε τί δείχνουν οι πινακίδες πάνω στον στύλο.

Η πάνω πάνω, προς τα αριστερά, δείχνει τον “Ελληνικό δρόμο” (Kreikka είναι η Ελλάδα και ο συμβολισμός του αριστερού δρόμου μάλλον δεν χρειάζεται περεταίρω εξηγήσεις).

Αμέσως από κάτω της, η πινακίδα δείχνει το δρόμο της “επιδοτούμενης ζωής”, όπου μόλις επιβιώνεις.

Ενώ η τρίτη, προς τα δεξιά, δείχνει το δρόμο της “εργασίας”.

Αναπαράγεται ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα, σε αντιδιαστολή με την “εργασία”.

Προφανώς, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, αλλά οι συμβολισμοί είναι εξαιρετικά δυνατοί. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Λουθηρανική (προτεσταντική) ηθική θέλει τον σκληρά εργαζόμενο να αμείβεται για τους κόπους του, ενώ κάθε άλλον να υφίσταται την τιμωρία για τα χρέη και τις αμαρτίες του (έννοιες που είναι συχνά ταυτόσημες).

b2ap3_thumbnail_hs002.png

Βεβαίως, το πώς εννοούν την “εργασία” στην οποία δείχνει η δεξιά πινακίδα, καθίσταται σαφές στην παρακείμενη εξήγηση.

Μιλάνε για μικρότερο κράτος με λιγότερα χρέη ή για το κλασσικό “συμμαζεμένο κράτος”, για εντελώς ελεύθερο ωράριο καταστημάτων, για μείωση του μισθολογικού κόστους και βεβαίως για πλήρη απορρύθμιση όσων κανόνων ισχύουν σήμερα (σε αντιστοιχία της Ελληνικής κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων).

Χωρίς περιστροφές αναφέρουν ότι είναι προτιμότερο να μην αφήνεις τη διαπραγμάτευση της εργασιακής σύμβασής σου στα σωματεία, αλλά να την κάνεις μόνος σου με τον εργοδότη σου και να καθορίζεις ατομικά όχι μόνο τον μισθό αλλά και τις συνθήκες της εργασίας σου.

Νεοφιλελεύθερη ρητορική που τα τελευταία χρόνια μας είναι γνωστή, όπως και οι συνέπειές της.

b2ap3_thumbnail_hs003.png

Σχετικά με το Kokoomus:

Από αυτό προέρχεται ο σημερινός πρωθυπουργός (Alexander Stubb) ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της ένταξης της Φιλλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος ήταν ο Jyrki Katainen, ο οποίος μεταπήδησε σε θέση Επιτρόπου της ΕΕ, αντικαθιστώντας τον Olli Rehn.

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Coalition_Party

Σχετικά με την Helsingin Sanomat:

Πρόκειται για εφημερίδα με κυκλοφορία 366 χιλιάδων φύλλων (στοιχεία 2011), δηλαδή με τεράστια αναγνωσιμότητα, η οποία είναι και η ναυαρχίδα του ομίλου Sanoma Oyj, που περιλαμβάνει πολλά μέσα (τηλεοπτικό κανάλι, ραδιόφωνο, περιοδικά, Σουηδική εφημερίδα) τόσο στη Φιλλανδία, όσο και σε 9 άλλες χώρες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Helsingin_Sanomat

https://en.wikipedia.org/wiki/Sanoma

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο