Παρενοχλήσεις από τον μεξικανικό στρατό εναντίον των Ζαπατίστας στη La Realidad

Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας, Μεξικό
10 του Μάρτη, 2015

Ejército en La Realidad

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba), κατέγραψε, από τις Ταξιαρχίες Παρατήρησης Πολιτών (Brico), συστηματικές επιδρομές από τον μεξικανικό στρατό, οι οποίοι παρενοχλούν τις βάσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN) , στο έδαφος της Καλής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της κοινότητας La Realidad, στη συνοριακή ζώνη της ζούγκλας (Jungle-Border zone), Caracol Ι  “Toward Hope” (JBG).

Οι στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφος της ζώνης αυτής, αποτελούνται από επιδρομές σε κονβόι με φορτηγά, χάμερς, τζιπ, και μηχανοκίνητο εξοπλισμό, με τα μέλη του μεξικάνικου στρατού, που κυμαίνονται από 4-30 άτομα. Υπάρχουν επίσης χαμηλές πτήσεις με ελαφρά αεροσκάφη και ελικόπτερα που φωτογραφίζουν και κινηματογραφούν τα μέλη της Brico , τους Ζαπατίστας, καθώς και τις εγκαταστάσεις της JBG. Από Ιούλιο του 2014 οι δράσεις αυτές έχουν ενταθεί, τόσο ως προς το μέγεθος των στρατευμάτων, όσο και ως προς τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν. (Δείτε το ρεκόρ της στρατιωτικής δραστηριότητας στο La Realidad εδώ : (See the record of military activity at La Realidad).

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Frayba» ασχολείται με την αυξανόμενη παρενόχληση από τον μεξικανικό στρατό, στο έδαφος των Ζαπατίστας, δεδομένου ότι συνεχίζει να προχωρά σε προκλητικές δράσεις, που βλάπτουν το δικαίωμα στην αυτονομία και την ελεύθερη βούληση που ορίζεται από το Σύνταγμα του Μεξικού, τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών, την Σύμβαση 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς και τις συμφωνίες του Σαν Αντρές.

Ως εκ τούτου, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαιτεί: Σεβασμό στην ελεύθερη βούληση και την αυτονομία των Ζαπατίστας και να δοθεί ένα τέλος στην παρενόχληση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του μεξικάνικου στρατού.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Μαΐου 2014 τα μέλη της CIOAC-Η (μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης), παγίδευσαν Ζαπατίστας στις βάσεις στήριξης στο έδαφος της JBG της La Realidad και κατά την διάρκεια της επίθεση, η ένοπλη ομάδα δολοφόνησε τον José Luis Solís López, γνωστό ως “Maestro Γκαλεάνο,” και κατέστρεψαν την Αυτόνομη Κλινική και το Σχολείο. Η εν λόγω οργάνωση είναι μέρος της δημοτικής κυβέρνησης του Las Margaritas και έχει την προστασία της κυβέρνησης του κράτους του Manuel Velasco Coello, η οποία επέτρεψε να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθέσεις, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και τις δολοφονίες στην περιοχή.

b2ap3_thumbnail_chiapas11.jpgb2ap3_thumbnail_10997801_884624231578903_2008206783354769120_o.jpg

(πηγή http://radiozapatista.org/?p=12373&lang=en)

(μετάφραση Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο