Υεμένη: Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι αεροπορικές επιδρομές από τη Σ. Αραβία

b2ap3_thumbnail_yem3.jpg

 

Την Πέμπτη 16 Απριλίου κλείνουν τρεις εβδομάδες από τότε που η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών Χούτι  στην Υεμένη αλλά δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι  οι μάχες τελειώνουν.

Αντίθετα, όλο και περισσότεροι πολίτες της Υεμένης φαίνεται να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, επιχειρώντας το επικίνδυνο ταξίδι σε ξεχαρβαλωμένα αλιευτικά σκάφη από την Ερυθρά Θάλασσα προς το Κέρας της Αφρικής – ένα ταξίδι που ιστορικά γινόταν από ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την Αφρική και όχι το αντίθετο. Οι ελπίδες για σταθερότητα – όχι μόνο στην Υεμένη, αλλά στη Μέση Ανατολή γενικά – ξεθωριάζουν, καθώς οι φόβοι αυξάνονται ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο «διά αντιπροσώπου» στην Υεμένη για την περιφερειακή κυριαρχία.

 

b2ap3_thumbnail_yem1_20150415-191243_1.jpg

 

Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται

Και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι 385 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 342 τραυματίστηκαν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ένα υψηλότερο νούμερο και στις δύο κατηγορίες – 648 νεκροί και 2.191 τραυματίες – αλλά περιλαμβάνει και τις απώλειες μαχητών στα σύνολα.

Οι Χούτις έδιωξαν σπό την εξουσία τον πρόεδρο της Υεμένης, Ραμπού Μανσούρ Χαντί ,τον Ιανουάριο, αν και ο Χαντίκ εξακολουθεί να  ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμος ηγέτης της Υεμένης και συνεργάζεται με τους Σαουδάραβες και άλλους συμμάχους για να επιστρέψει στην Υεμένη. Εκείνοι που συμμάχησαν με τον Χαντί έχουν κατηγορήσει την ιρανική κυβέρνηση ότι στηρίζει τους Χούτις στην εξέγερσή τους στην Υεμένη.

Όπως και οι Ιρανοί, οι Χούτις είναι σιίτες. Και όπως και οι Σαουδάραβες, ο Χαντί και η κυβέρνησή του είναι σουνίτες.

Από τότε που η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τις επιθέσεις, στις 26 Μαρτίου,  έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.200 αεροπορικές επιδρομές. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 Χούτις αντάρτες.

 

b2ap3_thumbnail_yem2.jpg

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει για  εμπάργκο όπλων των Χούτις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Τρίτη υπέρ του εμπάργκο όπλων στους Χούτις – την μειονοτική  ομάδα  που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Υεμένης, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, Σαναά – και υποστηρικτές του πρώην Προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης, λέγοντας ότι δεν της άρεσε η συμπερίληψη των κυρώσεων.

CNN

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο