ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στο DNA, αστυνομική εισβολή στην κατάληψη της πρυτανείας

Ενώ η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, μελών του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων, διανύει την 46η ημέρα η κυβέρνηση αποφάσισε την εισβολή της αστυνομίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την μη υποχρεωτική λήψη DNA ως αποδεικτικού στοιχείου.

Bασικά αιτήματα της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας είναι η κατάργηση του «κουκουλονόμου», των «τρομονόμων» (άρ. 187 & 187Α του Ποιν. Κώδ.), η κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης DNA ως αποδεικτικού στοιχείου η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ («υψίστης ασφαλείας») και η δυνατότητα αποφυλάκισης για κρατουμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο Σάββας Ξηρός του οποίου η κράτηση συνεχίζεται μόνο για εκδικητικούς λόγους, καθώς έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 98%.

Δεκτή έγινε η τροπολογία για την κατάργηση της επιβαρυντικής περίπτωσης της κάλυψης χαρακτηριστικών προσώπου – του λεγόμενου «κουκουλονόμου». Η κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου θα εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση όταν πρόκειται για ληστεία.

Έγινε όμως δεκτή τροπολογία του ακροδεξιού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με βάση την οποία η κατ’ οίκον κράτηση των ουσιαστικά αναπήρων, βαρειά ασθενών κρατουμένων, θα γίνεται με ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης (το λεγόμενο «βραχιολάκι»).

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης έχουν καταφερθεί με υπεροπτικό ύφος τόσο εναντίον της ίδιας της απεργίας πείνας, όσο και κατά των δράσεων αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων η κατάληψη στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η διαμαρτυρία με πανώ στο προαύλιο της Βουλής και η κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 7 το πρωΐ, αστυνομικές δυνάμεις με εντολή εισαγγελέα εισέβαλαν στην πρυτανεία, όπου και συνέλαβαν 14 αλληλέγγυους στους απεργούς πείνας οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «φθορά δημόσιας περιουσίας» – ενώ η πρυτανεία του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στο κτίριο. Πράγμα που τεκμηριώνει και το βίντεο που ανέβασε η ίδια η κατάληψη:

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

14 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
14 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο