Ανακοίνωση του Addameer για την ημέρα Παλαιστίνιων Κρατουμένων

Την Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο Σύλλογος για τα δικαιώματα των Κρατουμένων, Addameer, καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ερευνήσει τις σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

 

b2ap3_thumbnail_pal.prisoners.jpg

 

17 Απρίλη 2015
 
Το περασμένο έτος σημειώθηκε ένα πρωτοφανές επίπεδο  βίας των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης πάνω από 2.000 αμάχων στη Γάζα, την κατεδάφιση 20.000 σπιτιών, του εκτοπισμού περισσότερων από 500.000 Παλαιστινίων  και τη σύλληψη 8.000 Παλαιστινίων σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.
 
Το Ισραήλ διαπράττει τίποτα λιγότερο από μια σύγχρονη εθνοκάθαρση μπροστά στα μάτια μας, στη συνεχή προσπάθειά του για την πλήρη προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών και την επέκταση των αποικιακών συνόρων του.
 
Ο χρόνος είναι πιο επιτακτικός από ποτέ για τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα επαναλαμβανόμενα και κραυγαλέα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα εκείνων που κρατούνται σε αιχμαλωσία στις φυλακές της Κατοχής.
 
Το Addameer καλεί τον Εισαγγελέα του ΔΠΔ , Φατού Μπενσούντα, να διερευνήσει τα εγκλήματα αυτά κατά την προκαταρκτική έρευνα και να φέρει τους κατηγορούμενους σε δίκη αμέσως, υπό το φως των επιδεινωθέντων συνθηκών.

 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ
 
Η Κατοχή νομιμοποιεί τη χρήση της διοικητικής κράτησης για την «ασφάλεια του κράτους». Από το 1967, οι Δυνάμεις Κατοχής (IOF) έχουν εκδώσει περισσότερες από 50.000 διοικητικές εντολές κράτησης, 24.000 (περίπου το μισό) από αυτές μεταξύ των 2000 και 2014. Οι ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής  χρησιμοποιούν την  πολιτική της διοικητικής κράτησης για να διατηρεί τον έλεγχο της παλαιστινιακής κοινωνίας και να υπονομεύει την αυτοδιάθεση. Η διοικητική κράτηση στοχεύει σε όλη την κοινωνία, σε πολιτικοούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ηγέτες, δημοσιογράφους, γιατρούς,  γυναίκες,  παιδιά και  υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές της Κατοχής χρησιμοποιούν την διοικητική κράτηση ως διαπραγματευτικό όπλο για πολιτικό κέρδος.
 
Πάνω από 700 διοικητικές εντολές κράτησης εκδόθηκαν από τον Ιούνιο του 2014, αυξάνοντας τον αριθμό των διοικητικών κρατουμένων σε 550, ο υψηλότερος αριθμός από το 2009. Αυτή η αύξηση στη χρήση της διοικητικής κράτησης, μιας διεθνώς καταδικαστέας πράξης, μπορεί να θεωρηθεί ως άμεση αντίδραση στις 63 ημέρες μαζικής απεργίας πείναςς μάζας των διοικητικών κρατουμένων το 2014, με την οποία ζητούσαν το τέλος της συγκεκριμένης πολιτικής.
 
Τον Απρίλιο του 2015, οι αρχές της Κατοχής εξέδωσαν διοικητική διαταγή κράτησης εναντίον του μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC)  Χαλίντα Τζαράρ, η οποία ανεβάζει στους οκτώ τον αριθμό των εκλεγμένων νομοθετών Παλαιστινίων σε διοικητική κράτηση.  Η Τζαράρ διορίστηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
 
Η πολιτική τής διοικητικής κράτησης παραβιάζει το άρθρο 78 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και αρνείται στους διοικητικούς κρατούμενους  το δικαίωμα σε δίκαιη και ταχεία δίκη, όπως αναφέρεται στο άρθρο 75 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ι της Σύμβασης της Γενεύης. Η πολιτική της διοικητικής κράτησης παραβιάζει και τα άρθρα 9, 10 και 14 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966).
 
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, η συστηματική χρήση της διοικητικής κράτησης θεωρείται έγκλημα πολέμου (άρθρο 8) και  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας (άρθρο 7).

b2ap3_thumbnail_pal.khalida-Jarrar.jpg
 

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
 
Το 2014, οι κατοχικές δυνάμεις κλιμάκωσαν την πολιτική των δολοφονιών των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια επιδρομών για συλλήψεις. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν δεκατέσσερις αμάχους κατά τη διάρκεια επιδρομών σύλληψης  σε στρατόπεδα προσφύγων, χωριά και παλαιστινιακές πόλεις.Οι δεκατέσσερα από αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών σύλληψης ήταν νεαροί Παλαιστίνιοι, κάτω από την ηλικία των τριάντα.
 
Η εξωδικαστικές δολοφονίες αμάχων είναι μια κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, σύμφωνα με το άρθρο 147 και έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 8, σημείο Α, Ι2 του Καταστατικού της Ρώμης.

b2ap3_thumbnail_Jenin_2860209b.jpg
 

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Εκτεταμένα βασανιστήρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον Παλαιστινίων κρατουμένων. Σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος που έχει συλληφθεί από το IOF έχει υποβληθεί σε ψυχολογικά ή σωματικά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ξυλοδαρμών, των στάσεων που προκαλούν στρες, την απομόνωση, τη λεκτική κακοποίηση και τις απειλές για σεξουαλική  βία. Το 2014, το Addameer τεκμηρίωσε δύο περιπτώσεις θανάτων κρατουμένων που προέκυψαν άμεσα από τα βασανιστήρια. Ο Βαέλ Μουσταφά, ένας 39χρονος Ιορδανός πολίτης, σκοτώθηκε από βάναυσα σωματικά βασανιστήρια κατά την ανάκριση, τον Αύγουστο του 2014. Συνελήφθη σε μια ειρηνική διαδήλωση στη Γιάφα ζητώντας  το τέλος του πολέμου στη Γάζα. Ο Ραέντ Αμπντ Αλ Τζαμπαρί,  από τη Χεβρώνα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του από τη φυλακή Έσελ στη φυλακή Μπιρσίβα. 73 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα βασανιστήρια από το 1967.
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της  63 ημερών μαζικής απεργίας πείνας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η ισραηλινή Κνεσέτ προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο για να καταστεί δυνατή η αναγκαστική σίτιση των Παλαιστίνιων κρατούμενων. Τα βασανιστήρια θεωρούνται  έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως περιγράφεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο, ειδικά στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, το Προοίμιο του Καταστατικού της Ρώμης, του άρθρου 7 και του άρθρου 8, τη Σύμβαση της Γενεύης Ι και ΙΙΙ του άρθρου 12, την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης 17 και 87 και το  άρθρο 32 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

b2ap3_thumbnail_pal.vasanist.jpg
 

 

ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
 
Η μεταφορά των παλαιστίνιων κρατούμενων από την ισραηλινή κατοχή είναι μια συνεχιζόμενη πρακτική. Η μεταφορά των προστατευόμενων προσώπων από ένα κατεχόμενο έδαφος μέσα στο κράτος κατοχής, κατηγοριοποιείται ως “παράνομη απέλαση ή μεταφορά” και είναι μια σοβαρή παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της  Γενεύης (άρθρο 147) και είναι έγκλημα πολέμου όπως ορίζεται από το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (άρθρο 8). Ως το τέλος του 2014, μόνο οι 544 από τους 6.000 κρατουμένους συνελήφθησαν στα κατεχόμενα εδάφη. Πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με τη βία στις φυλακές έξω από το κατεχόμενο έδαφος, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στις οικογένειές τους, τη νομική υποστήριξη και τις κοινότητες,  και τους αφαιρεί τα δικαιώματά τους που απορρέουν από Τέταρτη  Σύμβαση  της Γενεύης.
 
Λαμβάνοντας υπόψη την περίληψη των σημαντικών παραβιάσεων που περιγράφονται παραπάνω, το Addameer καλεί τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αρχίσει αμέσως έρευνα σχετικά με την υπόθεση των κρατουμένων, και να οδηγηθούν όσοι έχουν βασανίσει, δολοφονήσει, εκτοπίσει δια της βίας και διατάξει την αυθαίρετη κράτηση Παλαιστινίων, να λογοδοτήσουν  στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

 addameer.org

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο