#FreddyGray: ακόμα ένα θύμα αστυνομικής βίας στις Η.Π.Α.

Διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη ζητούν δικαιοσύνη για το θάνατο του Freddy Gray (Mark Roth/New York Times)

της BlackCat

Ο 25 χρονος Αφρο-Αμερικανός Freddy Gray έχασε τη ζωή του από θανάσιμο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη στις 19 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α..

Κι ενώ η κατάσταση της υγείας κάθε συλληφθέντα είναι ευθύνη που επιβαρύνει αποκλειστικά την αστυνομία, οι αρχες τονίζουν πως η σύλληψή του δεν έγινε βίαια και πως οι συνθήκες τραυματισμού του παραμένουν άγνωστες. Ο αρχηγός της αστυνομίας Jerry Rodriguez παραπέμπει στο σχετικό βίντεο της προσαγωγής για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, όμως το συγκεκριμένο αποτελεί ανεπαρκή στοιχείο αφού οι κραυγές και η ανικανότητα του συλληφθέντα να περπατήσει είναι πιθανές ενδείξεις τραυματισμού, ενώ είναι άγνωστο τι επακολούθησε κατά την παραμονή του Γκρέυ σε κρατητήριο για μία εβδομάδα. Στο βίντεο από κινητό τηλέφωνο μαρτυρα, αναφέρεται επίσης πως ο Φρέντυ είναι το 348ο θύμα αστυνομικής βίας μέσα στο 2015.  

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=bhJRittBb64","width":"800","height":"450"}

Ο δικηγόρος της οικογένειας, William Murphy Junior, αναιρεί τους ισχυρισμούς της αστυνομίας κατηγορωντας άμεσα τις αρχές για προσπάθειες συγκάλυψης και γείτονες του Gray κάνουν λόγο για εγκληματική αμέλεια, αφου οι αστυνομικοί δεν παρείχαν έγκαιρα στον τραυματία την αναγκαία ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Baltimore Sun, κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη η αστυνομία επιβεβαίωσε πως όντως ο Freddy είχε επανηλημμένα ζητήσει βοήθεια.

Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης στις Η.Π.Α. κάνουν εκτενείς αναφορές στο ιστορικό συλλήψεων του νεαρού, δεν γίνεται κανένας λόγος για εμπλοκή των εν λόγω αστυνομικών σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Παράλληλα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα αίτια σύλληψης του Gray, αφού το μόνο που αναφέρεται είναι πως τράπηκε σε φυγή στην παρουσία αστυνομικών και πως βρέθηκε στην κατοχή του μαχαίρι μικρού μεγέθους, κάτι που από μόνο του, δεν αντιστοιχεί σε εγκληματική ενέργεια. Ακόμα, δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι όροι κράτησης του νεαρού και η όποια απαγγελία κατηγοριών, γεγονότα που λογικά μέχρι σήμερα η αστυνομία θα είχε εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

b2ap3_thumbnail_150420-freddie-gray-arp-1119a_2c814a0820f131f8d38002e2227ca4ed.nbcnews-ux-520-700.jpg

Ο Freddy Gray

Το βράδυ της Δευτέρας, κάτοικοι της περιοχής και αντιπρόσωποι της οργάνωσης Justice League NYC διαδήλωσαν έξω από τον τοπικό αστυνομικό σταθμό.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=Us44ZTuFMi4","width":"800","height":"450"}

Αναμένεται η ολοκλήρωση ιατρικής γνωμάτευσης και αυτοψίας, όπως και η συλλογή ηχητικών ντοκουμέντων από τις συνομιλίες των αστυνομικών και ενόσω η υποθεση εξετάζεται, έξι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η σχεδόν ανύπαρκτη καταδίκη αστυνομικών σε παρόμοιες περιπτώσεις στις Η.Π.Α. είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό παράγοντα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Πηγές

Baltimore suspends 6 police officers in inquiry of death of Freddy Gray

Freddy Gray repeatedly asked for medical care, police said on Monday

Baltimore police: Freddy Gray died from a ”tragic injury to his spinal cord

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο