Για την πιθανή έκδοση της Assata Shakur στις Η.Π.Α. από την Κουβανική κυβέρνηση

”Με έπιασαν στο New Jersey το 1977 έχοντας πυροβοληθεί με τα χέρια μου ψηλά στον αέρα και μετά πυροβολήθηκα ξανά, στην πλάτη. Με άφησαν στο έδαφος να πεθάνω και όταν αυτό δεν έγινε, με πήραν σε ένα τοπικό νοσοκομείο, όπου δέχτηκα απειλές, ξυλοδαρμό και βασανιστήρια. Το 1977 με καταδίκασαν σε μια δίκη που μπορεί να περιγραφεί μόνο με τους όρους ”νομικό λιντσάρισμα”.

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Assata Shakur, ακτιβιστρια και μέλος της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες, σε μια επιστολή της στον πάπα το 1998. Η γυναίκα, που βρίσκεται στην Κούβα ως πολιτικός πρόσφυγας από το 1984, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έκδοσής της πίσω στις Η.Π.Α.. Αμερικανική αντιπροσωπεία βρέθηκε στην Κούβα την περασμενη εβδομάδα κι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αναδεικνύεται το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων και της αυτοκυριαρχίας της Κούβας, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών Jeff Rathke αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις:

”Βλέπουμε την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα ως ένα μέσο με το οποίο θα είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε την Κουβανική κυβέρνηση πιο αποτελεσματικά στην εφαρμογή του νόμου σε ζητήματα όπως οι φυγάδες. Και η Κούβα έχει συμφωνήσει να εισέλθει σε ένα διάλογο νομικού περιεχομένου με τις Η.Π.Α. για να δώσει λύσει σ’ αυτές τις υποθέσεις.”

Η Assata, είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις δικαστικές αρχές εφτά φορές από το 1973 μέχρι το 1977. Σε τρεις περιπτώσεις απαλλάχθηκε των κατηγοριών, σε άλλες τρεις αθωώθηκε, μία χαρακτηρίστηκε ως κακοδικία. Όμως σε μια νέα υπόθεση το 1977 καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία παρά τα τεκμήρια που παρέπεμπαν στην αθώωσή της: δεν βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα σε κανένα όπλο ούτε ίχνη μπαρουτιού στα χέρια της, ενώ έχοντας ήδη δεχτεί δύο πυροβολισμούς, το δεξί της χέρι είχε παραλύσει. Ως μέσο απαξίωσης της πολιτικής της ιδεολογίας, οι αρχές τη στιγμάτισαν ως ”τρομοκράτη” και πριν δύο χρόνια το όνομά της προστέθηκε στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες παγκοσμίως.

O Chris Christie, κυβερνήτης στο New Jersey και πιθανός υποψηφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2016, ανέφερε πως αποτελούν ντροπή οι προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να νορμαλοποιήσει τις σχέσεις της Αμερικής με μία χώρα που φυγάδευσε μια τρομοκράτισσα, που η θέση της είναι στη φυλακή του New Jersey.

Προς το παρόν, αναμένεται η απάντηση της Κούβας στο φλέγον ζήτημα.

 

Πηγές

www.independent.co.uk/news/people/assata…-obama-10183132.html

www.counterpunch.org/2015/04/21/why-cuba…adite-assata-shakur/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο