Μαζική απεργία εργατών στην Ισλανδία από αυτή την εβδομάδα

Απεργία -φωτογραφία Frikki

του Paul Fontaine

Περίπου 10, 000 εργάτες θα ξεκινήσουν απεργία διεκδικώντας αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού 95% εξ αυτών έχουν ψηφίσει υπέρ της προτεινόμενης δράσης.

Το ειδησεογραφικό site Kjarninn αναφέρει πως εργάτες της Ομοσπονδίας Ανειδίκευτων και Εξειδικευμένων Εργατων στη χώρα, (SGS), έχουν ψηφίσει υπέρ της έναρξης απεργίας ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, που θα αποκορυφωθούν με τη γενική απεργία που συμφωνήθηκε για τις 26 Μαϊου. Στη συνέλευση παρεβρέθηκαν μέλη που αντιστοιχούν με λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου, το 94.6% όμως, ψήφισε υπέρ της εφαρμογής των μέτρων.

Σε σχέση με τα γενικά επίπεδα συμμετοχής που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική αύξηση, είπε η πρόεδρος του συνδικάτου Björn Snæbjörnsson στους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα που εργοδοτούνται στη βιομηχανία της αλλιείας. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στην πρόσφατη είδηση για τα δισεκατομμύρια σε bonus που έλαβε η HP Grandi έπειτα από απόφαση του εκτελεστικού συμβουλιου της εταιρίας, ενώ τα ωφελήματα για τους εργάτες περιορίζονταν σε δωρεάν παγωτά.

Περίπου 10,000 εργάτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των απεργιακών μέτρων, πολλοί από τους οποίους είναι ανειδίκευτο προσωπικό, 42% εργοδοτείται στο χονδρικό εμπόριο, στα σφαγεία, στα εργοστάσια ψαριών, και τα συναφή, ενώ 32% εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία και σε υπηρεσίες καθαρισμού.

Όπως αναφέρθηκε, η SGS, έχει ήδη εξαγγείλει απεργιακά μέτρα στην περίπτωση που η διεύθυνση δεν αποδεχτεί το κύριο αίτημα, που είναι η αύξηση του κατώτατου μηνιαίου εισοδήματος για τους εργάτες στις 300, 000 ισλανδικές κορώνες (περίπου 2000 ευρώ), για τα επόμενα τρία χρόνια.

Προς το παρόν, ο βασικός μισθός ενός εργάτη στο σωματείο της SGS ισοδυναμεί με 201,137 κορώνες, (γύρω στα 1300 ευρώ) που αυξάνεται στις 214,000 (1452 ευρώ), μετά από τέσσερις μήνες εργασίας. Οι περισσότεροι εργάτες δεν θα δουν το μισθό τους να αυξάνεται στα 222,030 (1500 ευρώ) πριν αποκτήσουν εμπειρία κάποιων χρόνων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί:

Απεργία από το μεσημέρι εως και τα μεσάνυχτα στις 30 Απριλίου
Απεργία από τα μεσάνυχτα τις έκτης Μαϊου μέχρι τα μεσάνυχτα της εβδόμης Μαϊου
Απεργία από τα μεσάνυχτα της δεκάτης εννάτης Μαϊου μέχρι τα μεσάνυχτα της εικοστής Μαϊου
Η γενική απεργία θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 26ης Μαϊου

Πηγή: grapevine.is/news/2015/04/21/workers-ove…rove-general-strike/

Μετάφραση: BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο