Διερευνάται η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από Γάλλους ειρηνευτές

Γάλλοι στρατιώτες στο Banghui πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Κεντρικής Αφρικής (Issouf Sanogo/ AFP-Getty Images)

της BlackCat

Ο Σουηδός υψηλα ιστάμενος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Άντερς Κόμπας, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα απο την περασμένη εβδομάδα λόγω διέρρευσης πληροφοριών για κακοποίηση ανηλίκων από Γάλλους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.

Τα παιδιά, που ήταν δέκα στο σύνολό τους, με το πιο μικρό αγόρι να μην ξεπερνά τα εννέα έτη, είχαν μείνει άστεγα και υπέφεραν από την πείνα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των παιδιων στην ερευνητική επιτροπή, οι ειρηνευτές ζητούσαν σεξουαλικές χάρες για να τους παρέχουν λίγο φαγητό ή μπισκότα. Η κακοποίηση έλαβε χώρα μέσα στο 2014, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από τον  περασμένο Αύγουστο. Πηγές αναφέρουν, πως ο Κόμπας αναγκάστηκε να  προσφύγει στις γαλλικές αρχές για να σταματήσει η κακοποίηση αφού τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να δράσουν άμεσα.

Η Paula Donovan, από την οργάνωση Aids Free World δήλωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα:

”Η συχνή σεξουαλική κακοποίηση από το ειρηνευτικό προσωπικό που αποκαλύφθηκε σ’ αυτή την υπόθεση και η απεχθής αδιαφορία των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα είναι εμετικά, όμως είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασαν ενστικτωδώς στην σεξουαλική βία – το αγνόησαν , το αρνήθηκαν, το κάλυψαν- κι αυτό πρέπει να διερευνηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή με ανοιχτή πρόσβαση από κάτω προς τα πάνω και απόλυτη δικαιοδοσία έκδοσης ενταλμάτων.

Κι ενώ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας συνυπέγραψαν επιστολή πως θα επιληφθούν του θέματος και θα επιβάλλουν σκληρές ποινές στους ενόχους, ο Ο.Η.Ε. κατηγορεί τον Κόμπας για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων πριν αυτά παρυσιαστούν στους αρμόδιους. ”Εχουμε εκπροσωπήσει πολλά άτομα από τα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταια χρόνια και γενικά, όσο πιο σοβαρές είναι οι πληροφορίες τόσο πιο άγρια είναι και τα αντίποινα”, είπε η Bea Edwards του διεθνούς οργανισμού Government Accountability Project που παρέχει στήριξη σε πληροφοριοδότες.

Παρά τα πολυάριθμα άρθρα για το χειρισμό της υπόθεσης και τις δηλώσεις επισήμων, στην ουσία της υπόθεσης παραμένουν τα θύματα των κακοποιών που δρούσαν μέσω του Ο.Η.Ε..   Άγνωστο παραμένει που βρίσκονται σήμερα τα παιδιά, αν είναι προστατευμένα και αν τουλάχιστον τους παρέχεται υλική και ψυχολογική στήριξη που είναι το ελάχιστο που τους οφείλει οργανισμός.

Πηγές

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/29/france-promises-act-leaked-un-report-soldiers-child-abuse-claims

http://www.theguardian.com/world/2005/mar/25/unitednations

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/29/un-aid-worker-suspended-leaking-report-child-abuse-french-troops-car

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/30/un-accused-of-reckless-disregard-for-allegations-of-peacekeeper-child-abuse

http://www.aljazeera.com/news/2015/04/french-soldiers-accused-raping-car-children-150430031734446.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο