Λέσβος: φασίστες απειλούν πρόσφυγες και ηλικιωμένη εθελόντρια

Κάτοικος της Λέσβου καταγράφει τις σκέψεις και τις εμπειρίες του γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και εθελοντές στο νησί.

του Eric Kempson

12 Ιουνίου- Μέρος Πρώτο

Μέχρι τώρα έχει ήδη φτάσει μια βαρκα και φαίνεται πως ακόμα μία διασχίζει τη θάλασσα, δεν ξέρω αν φαίνεται στο βίντεο. Σήμερα το πρωί πήγαμε στο ταχυδρομείο και μπαίνοντας μέσα πέρασε από δίπλα μας ο άνθρωπος που πιστεύουμε πως κατέστρεψε τα λάστιχά του αυτοκινήτου μας κι έπρεπε να το μετακινήσουμε λίγο πιο μακριά. Ένας από τους καλούς ανθρώπους εδώ μας διαβεβαίωσε πως θα πρόσεχε το αυτοκίνητο ενόσω λείπαμε.

Βγαίνοντας από το ταχυδρομείο συναντήσαμε μια πολύ καλή κυρία που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Η αξιαγάπητη αυτή γυναίκα που είναι γύρω στα 75 ήταν πολύ φοβισμένη. Η γυναίκα έφτιαχνε σάντουιτς με γαλοπούλα και ζαμπόν για τους πρόσφυγες στο λιμάνι και αναγκάστηκε να σταματήσει να προσφέρει τη βοήθειά της λόγω των απειλών που έχει δεχτεί από υποστηρικτές της δεξιάς στο Μόλυβο. Πόσο χαμηλά ακόμα θα πέσουν όταν ήδη έφτασαν στο σημείο να απειλούν ηλικιωμένες γυναίκες; Είναι μια όμορφη γριουλα και μας ανέφερε πως είναι πολύ φοβισμένη. Την προειδοποίησαν πως οι πρόσφυγες θα φέρουν όπλα και θα τη σκοτώσουν και είπε πως γνωρίζει καλά πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ανέφερε πως της λένε απαίσια πράγματα, πως φοβάται και νιώθει πως πρέπει να κρύβεται σαν κλέφτης όταν περπατά στο δρόμο. Είναι όμορφος άνθρωπος και κάνει ό,τι μπορεί για τις γυναίκες και τα παιδιά των προσφύγων κι αυτοί οι άθλιοι δεξιοί έχουν πέσει τόσο χαμηλά που έφτασαν στο σημείο να απειλούν μια 75χρονη.

Μου προκαλείτε αηδια είσαστε αχρείοι… Ελάτε εδώ να με απειλήσετε,  ελάτε να μου τρυπήσετε τα λάστιχα, ελάτε να πούμε δυο κουβέντες, να πείτε δυο κουβέντες με κάποιον νεότερο αλλά αν έχετε φτάσει στο σημείο να στοχοποιείτε μια 75χρονη, στ’ αλήθεια πόσο χαμηλά μπορείτε να πέσετε; Αυτοι οι άνθρωποι, αυτοί οι απαίσιοι δεξιοί ζουν τη ζωή τους καθοδηγούμενοι από το μίσος και την αμάθεια. Έχουμε τώρα τους νταήδες που γυρίζουν και απειλούν γριούλες. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Μόλυβο αλλα εσείς ευθύνεστε για την καταστροφή του τουρισμού κι ας λέτε πως φταίνε οι πρόσφυγες. Εσείς φταίτε με όλο αυτό το μίσος που κουβαλάτε, με τον τρόπο που συμβάλλετε στον ανθρώπινο πόνο, στον πόνο των προσφύγων κι αυτό πηγάζει από το απόλυτο μίσος που έχετε για τη ζωή, το μίσος σας για τα μωρά και τα παιδιά και τώρα όπως φαίνεται και για τις ηλικιωμένες γυναίκες.. Μου προκαλείτε αηδία.. (…)Αυτή η γυναίκα φοβάται ακόμα και να περπατήσει στο δρόμο λόγω αυτών των νταήδων.

Ευχαριστούμε τη Λόις για τις κουβέρτες, είναι φανταστικές και θα διασφαλίσω πως θα φτάσουν στις γυναίκες και τα παιδιά, παρόλο που έχουμε περιοριστεί πλέον στο τι μπορούμε να κάνουμε γιατί η δεξιά έχει ασκήσει πιεσεις και μας απαγόρευσαν να  βρισκόμαστε στην παραλία. Προσπαθούμε όμως να βοηθάμε όπως μπορούμε. Είναι αηδιαστικό όταν μωρά και παιδιά είναι αναγκασμένα να υποφέρουν από το μίσος των δεξιών. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας, τώρα πλέον υπάρχουν αντιδράσεις απο πολλούς ανθρώπους.

Την Κυριακή έχει διοργανωθεί αυτοκινητοπομπή από μια ομάδα στη Μυτηλίνη με στόχο να μεταφέρουν τους πρόσφυγες με τα αυτοκίνητά τους. Υπάρχει και μια σπουδαία ομάδα κι εδώ στο Μόλυβο που θα κάνει το ίδιο, θα το παλέψουν μαζί και θα δουν αν η αστυνομία τους συλλάβει. Θα ήθελα να ήμουν εκεί, δεν θα μπορέσω να πάω για προσωπικούς λόγους  γι αυτό καλή τύχη σε όλους τους συμμετέχοντες. Είναι πολύ ωραίο που οι Έλληνες άρχισαν τώρα να αντισκέκονται για να ξεφορτωθούμε αυτούς τους ποταπούς και αηδιαστικούς ανθρώπους που ξεκινήσαν να απειλούν ηλικιωμένες γυναίκες.

12 Ιουνίου- Μέρος Δεύτερο

Όσοι ακούσατε το προηγούμενο βίντεο θα καταλάβατε πως προφανώς ήμουν πολύ αναστατωμένος γι αυτό που συνέβει στην καλή αυτή κυρία. Η γυναίκα που είναι γύρω στα 75 έκλαιγε κι εμείς την αγκαλιάσαμε… Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν οι άνθρωποι έχουν τόσο πολύ μίσος; Αρκετοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει, ακόμα και σήμερα το πρωί ήρθαν κάποιοι και με ρώτησαν γιατί η αστυνομία δεν βάζει ένα τέλoς σ΄αυτές τις συμπεριφορές. Στην Πέτρα, που ειναι η διπλανή πόλη, υπάρχει μια ομάδα νεαρών με μηχανές που φωνάζουν στους πρόσφυγες πως θα τους πυροβολήσουν στο κεφάλι. Εγώ είμαι μόνο ένας και η οικογένειά μου τριμελής. Προσπαθούμε όσο μπορούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε και δεχόμαστε απειλές πως θα μας σκοτώσουν, μας έχουν τρυπήσει τα λάστιχα και γινόμαστε δέκτες όλων αυτών των πραγμάτων.

Πιστέψτε με, όσοι έχετε επιχειρήσεις στο Μόλυβο και την Πέτρα αν συνεχίσετε να κάθεστε άπραγοι, να μη μιλάτε γι’ αυτά τα θέματα και να μην κάνετε τίποτα για να σταματήσετε αυτούς τους ανθρώπους, το Σεπτέμβριο δεν θα έχετε πλέον δουλειά. Ούτε στο μέλλον θα έχετε εργασία. Νομίζετε πως αν απλά κάνετε υπομονή τότε το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, αλλά κάνετε λάθος γιατί δεν θα είναι τόσο εύκολο. Όλα εξαρτώνται από τους κατοίκους αυτών των δύο πόλεων που πρέπει να παλέψουν και να σταματήσουν τη δεξιά. Η δεξιά καταστρέφει την Ελλάδα κι αυτό φαίνεται ακόμα και τώρα στον αριθμό τουριστών που μειώνεται συνεχώς. Το ανέφερα και πριν πολλές εβδομάδες πως πρέπει να σταματήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που τώρα ξεσηκώνονται, αυτούς τους νεαρούς που απειλούν και δείχνουν τα πρόσωπα τους εδώ και καιρό και οι κάτοικοι διερωτώνται γιατί δεν τους σταματά η αστυνομία. Κι εγώ τους λέω πως η αστυνομία έχει πολλά να κάνει, είναι πολύ απασχολημενη και ούτως ή άλλως δεν έχουμε πολλούς αστυνομικούς εδώ. Το ίδιο ισχύει και για την ακτοφυλακή που κάνει ό,τι μπορεί αλλα αδυνατεί να  διαχειριστεί την αυξανόμενη μετανάστευση που αναμένεται να χειροτερέψει.

Όμως η δεξιά συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, με απειλές κατά 75χρονων γυναικών και με την ύπαρξη ομάδων νέων που φωνάζουν πανω στις μηχανές και κάνουν χειρονομίες πως θα σκοτώσουν τους πρόσφυγες προκαλώντας τους φόβο. Σε μια περίπτωση αυτό αφορούσε ένα μωρό, έδειξαν προς την κατεύθυνσή του κι άρχισαν να φωνάζουν ”μπαμ, μπαμ, μπαμ μπαμ” μπορείτε να φανταστείτε αν αυτό ήταν το δικό σας παιδί; Αν κάποιος πλησιαζε με τη μηχανή του και χειρονομούσε με τρόπο που έδειχνε πως πυροβολούσε το παιδί σας στο κεφάλι;

Υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που φοβουνται τους δεξιούς. Ήρθε η ώρα για αντίσταση ενάντια σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταστρέψει τον τουρισμό μας κι αν συνεχίσουν έτσι δεν θα υπάρχει τουρισμός τα επόμενα χρόνια. Κι αν γίνει αυτό καλύτερα να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε αφήνοντας το μέρος στους δεξιούς να φυτεύουν λάχανα και πατάτες γιατί λεφτά από τον τουρισμό δεν θα βγάλουν.. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που έρχονται εδώ είναι άνθρωποι. Δεν φταίνε οι εθελοντές που προσφέρουν νερό και τρόφιμα στους πρόσφυγες όπως η δεξιά πιστεύει και με έχει αποκλείσει από τις παραλίες μου. Υπάρχουν και πολλές δεξιές γυναίκες και η κακία που επιδεικνύουν απέναντι σε τι, σε παιδιά και μωρά είναι ανυπολόγιστη. Θεε μου τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί, δεν ήξερα πως υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι… Γυναίκες να μου φωναζουνν πως είναι χρυσαυγίτισσες. Τι είναι όλα αυτά;

Όλα αυτά είναι απίστευτα αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν καταστρέφουν τον τουρισμό μόνο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο γιατί οι τουρίστες πάνε πίσω στις χώρες τους και μιλάνε γι αυτά που βλέπουν: για τον εκφοβισμό των προσφύγων και των μωρών τους από μοτοσυκλετιστές και παράλληλα γίνονται μάρτυρες του εκφοβισμού ηλικιωμένων. Τώρα θα μου πείτε εντάξει, δεν καταλαβαίνουν τι λένε, αλλα μπορούν όμως να δουν τη σημασία όλου αυτού όταν ένας νταής κάνει μια γριούλα να κλαίει στο δρόμο επειδή φτιάχνει σάντουιτς για τους πρόσφυγες.

Εξαρτάται από τους κατοίκους αυτών των πόλεων να ξεσηκωθούν εναντίον αυτών των ανθρώπων, γιατί αν συνεχιστούν αυτά όχι μόνο για φέτος αλλα για τα επόμενα χρόνια δεν θα έχετε καθόλου τουρισμό. Κανείς δεν θα τολήσει να έρθει σ αυτό το μέρος αν η δεξιά αποκτήσει τον έλεγχο. Από σας εξαρτάται να αντισταθείται σ αυτό που γίνεται και να δώσετε ένα τέλος. Οι δικές σας δουλειές θα συνεχίσουν  να καταστρέφονται. Και οι δεξιοί λένε πως γι αυτό ευθυνονται αυτοί που φροντίζουν τους πρόσφυγες και ρίχνουν το φταίξιμο στους ανθρωπιστές αυτού του κόσμου.

Αρκετοί Έλληνες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αλλα φοβούνται τη συμμορία αυτών των κακούργων ανδρών και γυναικών. Αφήστε τους να συνεχίσουν έτσι και θα το δείτε πως δεν θα έχετε δουλειές. Δεν θα υπάρχουν πελάτες στα ξενοδοχεία, ούτε στα καταστήματα ούτε στα εστιατόρια για πολλά πολλά χρόνια. Γιατι μόνο άσχημα πράγματα συμβαίνουν στο νησί αυτή τη στιγμή. Οι τουρίστες θυμούνται μόνο τα κακά πράγματα: θυμούνται αυτή τη νεολαια που συμπεριφέρεται με τόσο απαισιο τρόπο. Αυτά μόνο στη ναζισιτκή Γερμανία γίνονταν και τώρα συμβαινουν στην Ελλάδα και δεν θα έπρεπε να γινονται στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι καλόκαρδοι, αρκετοί έρχονται στο νησί για να βοηθήσουν. Αλλά αυτοί οι απαίσιοι δεξιοί προκαλούν ζημιά σε ολόκληρη τη χώρα σε τέτοιο βαθμό που θα πάρει χρόνια για να αλλάξει η κατάσταση.

Οι υπόλοιποι δεν μπορείτε να περιμένετε από τους λίγους να υπερασπιστούν τους πρόσφυγες και να το παλέψουν μόνοι τους. Πρεπει κι εσείς να αντισταθείτε για να παψει να συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό σας λέω να το σταματήσετε! Αρκετά! Αλλιώς εσείς δεν θα έχετε να ταϊσετε τις οικογένειές σας, θα χάσετε τις δουλειές σας γιατί το μόνο που θυμούνται οι τουρίστες είναι τα αρνητικά- τα μωρά και τα παιδιά στο δρόμο αναγκασμένα να περπατούν τεράστιες αποστάσεις, το μίσος που εκδηλώνουν οι δεξιοί απέναντι στους πρόσφυγες, αυτά θυμούνται κι όχι τα όμορφα, αυτά λένε στον διεθνή τύπο και γι αυτά ακούει η Ευρώπη. Αρκετά! Αντιδράστε! Να τους φωνάζετε, να τους μειώνετε όταν τους βρίσκετε στο δρόμο και να μην υποκύπτετε στον εκφοβισμό τους!

Αν έχετε πρόβλημα ζητήστε τη βοήθεια κάποιων αξιοπρεπών ανθρώπων, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι στους συλλόγους πολεμικών τεχνών εδώ στο νησί, πηγαίνετε να τους μιλήσετε. Πέστε τους αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτό κι αυτό, με ποιό τρόπο μπορούμε να το σταματήσουμε; Η αντιμετώπιση αυτών των συμμοριών των νέων με τις μηχανές που απειλούν  πως θα πυροβολήσουν τα παιδιά των προσφύγων εξαρτάται από τους συλλόγους πολεμικών τεχνών στην Πέτρα όπου συμμετέχουν κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να σταματήσει αυτό. Όλους αυτούς πρέπει να τους κατονομάσουμε και να τους σταματήσουμε.

Transcribed from audio and translated by BlackCat

Solidarity with all the activists in Lesvos

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο