ΔΝΤ: τα μέτρα λιτότητας θα εξακολουθούν να αφήνουν την Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος

Μυστικά έγγραφα δείχνουν, ότι η βασική εκτίμηση των πιστωτών βάζει το χρέος στο 118% του ΑΕΠ το 2030, ακόμη και αν υπογραφούν όλες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στις δαπάνες, που απαιτούνται από την τρόικα
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα μη βιώσιμο επίπεδο του χρέους μέχρι το 2030, ακόμη και αν υπογράψει το πλήρες πακέτο των φόρων και των μεταρρυθμίσεων των  δαπανών,  που απαιτούνται από αυτό, σύμφωνα με αδημοσίευτα έγγραφα που καταρτίζονται από τρεις κύριους πιστωτές της.

Τα έγγραφα, που καταρτίζονται από τη λεγόμενη τρόικα των δανειστών, υποστηρίζουν το επιχείρημα , ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους για μια διαρκή οικονομική ανάκαμψη. Δείχνουν ότι, ακόμα και μετά από 15 χρόνια συνεχούς ισχυρής ανάπτυξης, η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα επίπεδο χρέους, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ – το πιο πιθανό αποτέλεσμα – είναι ότι το χρέος στην Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι 118% του ΑΕΠ το 2030, ακόμη και αν υπογράψει το πακέτο των φόρων και των μεταρρυθμίσεων των δαπανών που της ζητούν. Αυτό είναι πολύ πάνω από το 110%, που το ΔΝΤ θεωρεί ως βιώσιμο, δεδομένου του προφίλ του χρέους στην Ελλάδα, ένα επίπεδο που τέθηκε το 2012 . Το επίπεδο του χρέους της χώρας είναι σήμερα 175% και είναι πιθανό να γίνει υψηλότερο λόγω της πρόσφατης επιστροφής στην ύφεση.

Τα έγγραφα  παραδέχονται ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο “σημαντικές παραχωρήσεις” είναι απαραίτητες, για να βελτιωθούν οι πιθανότητες, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει ν’απελευθερώσει τον εαυτό της από τα δεινά της μόνιμης  χρηματοδότησης του χρέους .

Ακόμη και κάτω από το καλύτερο δυνατό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη του 4% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα θα μειωθούν μόνο 124%, μέχρι το 2022. Η καλύτερη περίπτωση προβλέπει επίσης 15 δις € (£ 10δις) σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, πέντε φορές της εκτίμησης κατά το πιθανότερο σενάριο.

Αλλά κάτω από όλα τα σενάρια, τα οποία όλα προϋποθέτουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εξεταζόμενα από την τρόικα – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα επίτευξης του στόχου της μείωσης του χρέους της για “πολύ κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022”, που έθεσε το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Αυτές οι προβλέψεις είναι από την έκθεση «Προκαταρκτική του χρέους. Ανάλυση Βιωσιμότητας για την Ελλάδα», ένα από τα έξι έγγραφα τα οποία αποτελούν μέρος του πλήρους συνόλου,  που αποτελούν την “τελική” πρόταση που απέστειλαν στην Ελλάδα, οι πιστωτές της την περασμένη Παρασκευή.

Τα στοιχεία αυτά, που τα έχει δει η Guardian , ελήφθησαν από την Süddeutsche Zeitung, αφού εστάλησαν σε όλους τους γερμανούς βουλευτές με την προσδοκία ότι θα πρέπει η συμφωνία να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.
Η ψηφοφορία στην Bundestag δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ , καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τα σχέδια και κάλεσε σε δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Ενώ η ανάλυση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μια σειρά μέτρων στη μείωση του χρέους, το έγγραφο επίσης παραδέχεται ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο “σημαντικές παραχωρήσεις” θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα.

Όμως, παρά την αποδοχή των δανειστών, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, τα έγγραφα αυτά δεν παρέχουν με σαφήνεια, με τι μπορεί να μοιάζει ένα τέτοιο πακέτο, ούτε παρέχει καμία λεπτομέρεια για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, παρόλο την παραδοχή πως θα υπάρχει. Υπόσχονται μόνο μια πιο λεπτομερή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εν ευθέτω χρόνω..

Για περισσότερα http://www.theguardian.com/business/2015/jun/30/greek-debt-troika-analysis-says-significant-concessions-still-needed

 
 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο