Διαδηλώσεις στην Ολλανδία μετά το θάνατο του Μιτς Ενρίκεζ από επίθεση αστυνομικών

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατα τη διάρκεια της εβδομάδας  (ΕΡΑ)

BlackCat

Πατέρας τριών παιδιών είναι ο Μιτς Ενρίκεζ που αποτελεί το τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας στην Ολλανδία, γεγονός που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις και έντονες αντιδράσεις στη χώρα. Πέντε αστυνομικοί έχουν θεωρηθεί ύποπτοι και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ 200 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν όλη την εβδομάδα στη Χάγη.

Ο 42χρονος τουρίστας από την Καραϊβική δέχτηκε επιθεση από πέντε αστυνομικούς κατά την έξοδό του από συναυλια των UB40 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Παρά τους ισχυρισμούς πως η σύλληψή του έγινε επειδή ο ίδιος φώναζε κατ’ εξακολούθηση πως έχει όπλο αποδείχτηκε εν τέλει πως ο Ενρίκεζ ήταν άοπλος. Ο εισαγγελέας επίσημα επέρριψε ευθύνες για το θάνατο του στο χειρισμό των αστυνομικών, όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο: το 2013 ο Ινδικής καταγωγής Δανός πολίτης Rishi Chandrikasing δολοφονήθηκε από την αστυνομία λόγω υποψίας πως ήταν οπλισμενος. Οι κατηγορίες όμως αποσύρθηκαν έπειτα από παράκληση του εισαγγελέα και ο αστυνομικός που σκότωσε τον Rishi επέστρεψε ξανά στη δουλειά του.

b2ap3_thumbnail_mitch-henriquez.jpg

Οι αστυνομικοί κράτησαν τον τουρίστα στο έδαφος εμποδίζοντας τη λειτουργία της αναπνευστικής οδού που σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση προκάλεσε το θάνατό του. Με βάση ανάρτηση μάρτυρα στο Facebook που αναδημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Guardian προηγήθηκαν χτυπήματα στο κεφάλι με γκλοπ και κλωτσιές. Η αδερφή του Μιτς, Λίλα, είπε σε μια συνέντευξη: ”το κεφάλι του ήταν εντελώς πρησμένο, τον χτύπησαν κυρίως στο κεφάλι. Πώς μπορούν να χτυπήσουν κάποιον να τον πετάξουν με τις χειροπέδες μέσα στο αυτοκίνητο και να φτάνοντας να έχει γίνει μπλε και να μην μπορεί να αναπνεύσει;”

b2ap3_thumbnail_11537890_1685583801671870_7535397908768495212_o.jpg

Η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας που υποστήριζε πως το θύμα ένιωσε αδιαθεσία μέσα στην κλουβα και πιθανώς να πέθανε απο φυσικά αίτια διαψεύστηκε από κάποια βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδύκτιο και δείχνουν τον Ενρίκεζ να μεταφέρεται λιπόθυμος μέσα στο αστυνομικό όχημα. Τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί πιο κάτω δείχνουν τι συνέβη όταν αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον Ενρίκεζ στο έδαφος καθώς και ενα αστυνομικό να πιέζει συνεχώς το κεφάλι του προς τα κάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι πολίτες έκαναν επίμονες προσπάθειες να σταματήσουν την αστυνομία, παρ’ όλα αυτά δεν τα κατάφεραν. Ο Μιτς Ενρίκεζ έπεσε σε κώμα όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε μια μέρα αργότερα. Το υλικό δημοσιεύθηκε από Antifa Denhaag. 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=XndoaVthK3Y","width":"800","height":"450"}

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=Zxp2C6yuTao","width":"800","height":"450"}

Στην περιοχή  Schilderswijk της Χάγης ακολούθησε έκρηξη αντιδράσεων από το βράδυ της Δευτέρας, όπου διαδηλωτές έλουσαν τους αστυνομικούς με πετρέλαιο, τους πέταξαν πέτρες και μπουκάλια. Συνολικά έχουν γίνει 200 συλλήψεις διαδηλωτών από τις οποίες οι 61 έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, λόγω της ισχύος εντολής για απαγόρευση συναθροίσεων στην περιοχή Schilderswijk που κατοικειται από μετανάστες σε ποσοστό 85%. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, οικογένεια του νεκρού ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και με δήλωσή του ο ξάδερφος του θύματος απέκλεισε το ενδεχόμενο της ρατσιστικής αστυνόμευσης λόγω της καταγωγής ενός υπόπτου από την Καραϊβική.

Αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2013 που κατήγγειλε τις ρατσιστικές πρακτικές της Ολλανδικής αστυνομίας υπογραμμίζοντας την βίαιη αντιμετώπιση και τη στοχοποίηση μεταναστών στο δρόμο όπου συχνά τους σταματούν για σωματικό έλεγχο. Σύμφωνα με το Antifa Denhaag στη συγκεκριμένη συνοικοία όπως και στο Transvaal, η αστυνομική κτηνωδία ρατσιστών αστυνομικών είναι πολύ συνήθες φαινόμενο και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει κάποιο θύμα ή έχει θυματοποιηθεί ο ίδιος από την αστυνομία. Ένας άνθρωπος ανέφερε στον ιστότοπο Antifa Denhaag: ”Συχνά μου ζητούν να τους δείξω ταυτότητα. Αν ρωτήσω το λόγο με βάζουν στο περιπολικό, με χτυπούν και με κακοποιούν. Αυτό συνεχίζεται και στο τμήμα. Μια φορά με πέταξαν στο κελί και με χτυπούσαν ενώ ακόμα φορούσα χειροπέδες. Μετά με ψέκασαν με πυροσβεστήρα και με άφησαν βρεμένο όλη νύχτα μέσα στο κελί”.

b2ap3_thumbnail_1--.jpg

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=LMqYQ94lrME","width":"800","height":"450"}

Βίντεο από τη διαδήλωση της Δευτέρας από τη Mira Vink

Ο υποψήφιος διδάκτωρας πολιτικής φιλοσοφίας Mathijs van de Sande ανέλυσε στο ”RoarMag-Reflections on a revolution” την τάση των Ευρωπαίων να θεωρούν πως η βίαιη και ρατσιστική αστυνόμευση αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραθέτοντας τις ομοιότητες της δολοφονίας του Φρέντυ Γκρέυ και της δολοφονίας του Μιτς Ενρίκεζ σε σχέση με τις διαφορετικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις δύο αυτές περιπτώσεις, o de Sande ανέφερε πως ο κόσμος εθελοτυφλεί και δεν παραδέχεται την ύπαρξη του συστημικού ρατσισμού που, συνυφασμένος με άλλες μορφές καταπίεσης και εκμετάλλεσης, κυριαρχεί στη γηραιά ήπειρο. Πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως η τάση ”εκούσιας άγνοιας” που αναφέρει ο de Sande έχει άμεσο αντίκτυπο στην οργανωμένη αλλά και την αυθόρμητη δράση κατά του ρατσισμού κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αρκεί να αναφέρουμε πως μετά το θάνατο του Michael Brown στη Βαλτιμόρη το 2014 χιλιάδες άνθρωποι ξεσηκώθηκαν στο Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας ενώ μόνο 200 άτομα παρέστησαν σε διαδήλωση για τη δολοφονία του Νιγηριανού μετανάστη Τζίμυ Μουμπέγκα. Ο Μουμπέγκα πέθανε από ασφυξία όταν Βρετανοί φρουροί ασφαλείας επιχείρησαν να τον περιορίσουν σε κάθισμα αεροπλάνου κατά τη διάρκεια πτήσης  με προορισμό το Λάγος της Νιγηρίας, λόγω απέλασής του από τη χώρα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο