Η Μέρκελ και η μικρή Παλαιστίνια πρόσφυγας: Γιατί όλοι έχασαν την ουσία.

Της * Susan Abulhawa  (μετάφραση, επιμέλεια : Σύλβια)

Την Τρίτη 14 Ιουλίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, που ονομάζεται “Good Life in Germany” στην οποία μίλησε σε ντόπιους έφηβους. Ανάμεσα στο κοινό ήταν η 13 ετών Reem,  μία  παλαιστίνια πρόσφυγας που έφυγε απο το στρατόπεδο προσφύγων όπου βρισκόταν στο Λίβανο, πριν από τέσσερα χρόνια.

Mε μια ασταθή φωνή και σε άπταιστα Γερμανικά, η νεαρή Reem είπε, «έχω στόχους, όπως όλοι οι άλλοι … Θέλω να πάω στο πανεπιστήμιο».  Αλλά, όπως εξήγησε, αυτή και η οικογένειά της αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης. «Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπω πως οι άλλοι μπορούν να απολαύσουν τη ζωή τους και γω να μην μπορώ», είπε, «Θέλω να σπουδάσω σαν κι αυτούς».

Η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε με τον στερεοτυπικό δυτικό φόβο για τους μεταναστές. Της είπε ότι αν η Γερμανία της επιτρέψει να μείνει, θα υπάρξουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στη συνέχεια, χιλιάδες από την «Αφρική» ​​[τη μοναδική αυτή μεγάλη χώρα -sic] που θα κατακλύσουν τη Γερμανία. «Εμείς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό», είπε. Η νεαρή Reem κατέρρευσε με λυγμούς και το βίντεο με την αλληλεπίδρασή της  με την καγκελάριο Μέρκελ, δημοσιεύτηκε παντού.

Τα πρωτοσέλιδα και οι πολιτικές αναλύσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναφέρονταν στην ψυχρή απάντηση της Μέρκελ προς μια γενναία νεαρή κοπέλα, απελπισμένη για εκπαίδευση, για μια σταθερή ζωή, για κάτι άλλο εκτός από τον παρατεταμένο φόβο και την αβεβαιότητα που πλαισιώνει τη ζωή της. Διάβασα τουλάχιστον 15 άρθρα με γνώμες για το θέμα αυτό και τα περισσότερα από αυτά, ενσωμάτωναν  το περιστατικό αυτό στη πολυσυζητημένη «κρίση της μετανάστευσης» σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Οι αριστεροί αυθεντίες επέκριναν την καγκελάριο ως άκαρδη, επιμένοντας στην ανθρωπιστική ευθύνη της Ευρώπης προς τους κολασμένους της γης. Οι δεξιοί αυθεντίες συμμερίζονταν τα συναισθήματα της Μέρκελ, ότι η Ευρώπη έχει αρκετά για να ανησυχεί
και δεν θα πρέπει να αναμένεται να επωμισθεί τα προβλήματα του κόσμου. Άλλων η προσέγγιση  ήταν απλώς πραγματιστική, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Eva Lohse, πρόεδρου της γερμανικής ένωσης των πόλεων, η οποία προειδοποίησε, “αγγίζουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας.”

Όλες αυτές οι αναλύσεις έχασαν το πιο σημαντικό σημείο.

Καμία  από αυτές δεν αναφέρθηκε και δεν άγγιξε καν το γεγονός, ότι η Reem είναι πρόσφυγας, άμεσα και έμμεσα, λόγω των γερμανικων δράσεων και πράξεων. Η Reem, και οι «χιλιάδες επί χιλιάδων Παλαιστινίοι προσφύγες», όπως η Μέρκελ το έθεσε, είναι απάτριδες ακριβώς επειδή η Γερμανία, μαζί με άλλα δυτικά έθνη, συνεχίζουν να στηρίζουν τη Σιωνιστική αποικιοκρατία που απελαύνει, και συνεχίζει να απελαύνει, τους γηγενείς Παλαιστίνιους από την προγονική πατρίδα τους.

Η Reem δεν θα χρειαζόταν τη γερμανική “φιλανθρωπία”, αν η Γερμανία ζητούσε,  η μαζική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ, να εξαρτάται από την τήρηση του Ισραήλ στις βασικές αρχές της ηθικής και του διεθνούς δικαίου, που προβλέπουν ρητώς το δικαίωμα της Reem να ζήσει στην πατρίδα της. Η Reem δεν θα μπορούσε να χαθεί στον κόσμο, αν  η Γερμανία έδινε πολλά προσοδοφόρα ευρωπαϊκά οικονομικά και εμπορικά κίνητρα στο Ισραήλ για να προχωρήσει στη διάλυση του Σιωνιστικού Απαρτχάιντ, το οποίο αποφασίζει ότι η Reem είναι λιγότερο άνθρωπος, ανάξιος της δικής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάξιος να έχει το σπίτι της και την ιστορία της.

Πάνω από την τεράστια υλική υποστήριξη, είναι η εύνοια, που η Γερμανία παρέχει στο Ισραήλ, για να συνεχίζει την περιχαράκωση του δομικού και θεσμικού ρατσισμού, που προσφέρει το προνόμιο της πατρίδας και δικαίωματα στους πολίτες, σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Είναι λόγω της πολιτικής κάλυψης, που προσφέρει στο Ισραήλ η Γερμανία για να καταστρέφει την παλαιστινιακή ζωή, την κοινωνία και τον πολιτισμό της με  ατιμωρησία , που επιτρέπει στη Reem να παραμένει πρόσφυγας. Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, αφού το Ισραήλ σφαγίασε τους Παλαιστινίους στη Γάζα από ξηρά, αέρα και θαλάσσα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τον ΟΗΕ να «αποστείλει επειγόντως μια ανεξάρτητη, διεθνή εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει όλες τις παραβιάσεις [του διεθνούς δικαίου] ενάντια στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν από τις 13 Ιουνίου 2014». Παρά τα δεινά που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των 51 αυτών ημερών, η Γερμανία δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει έστω την πιο ελάχιστη επιβεβαίωση για την αξία της παλαιστινιακής ανθρωπότητας, ώστε να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας έρευνας.

Βλέποντας το βίντεο, όσοι από εμάς έχουμε μια αίσθηση της ιστορίας , εξοργιζόμαστε με ένα τέτοιο θέαμα δυτικού πατερναλισμού.  Η απάντηση της Μέρκελ στην Reem ήταν μια τέλεια εμφάνιση, που κόβει την ανάσα, της εκ προθέσεως άρνησης των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες είναι, πράγματι, οι δημιουργοί των προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι η δική μας πλευρά του κόσμου κυριαρχείται από τον φόβο και την καταστροφή σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών δυτικών «επιχειρήσεων » για την επιδίωξη ενός ηγεμονά, που κρατά τη ζωή μας στην περιφρόνηση, στην απόλυτη περιφρόνηση και την ασέβεια. Από το Ιράκ ως την Παλαιστίνη και τη Λιβύη, η Γερμανία έχει παίξει ένα φοβερό και καίριο ρόλο στην εκσπλαχνισμό μας. Μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της, έχουν κάνει ζητιάνες τις μητέρες μας, ζητιάνους τους γιατρούς και τους καθηγητές μας, και παράγουν γενιές τραυματισμένων και αναλφάβητων , σε υψηλά λειτουργικούς κάποτε πληθυσμούς. Κατέστρεψαν τις κοινωνίες μας από τα θεμέλιά τους, κατατροπώνοντας τους κοινωνικούς μηχανισμούς, που περιθωριοποιούσαν τα ακραία στοιχεία, έτσι ώστε το χάος και η δυστυχία να κυριαρχούν στις ζωές μας, που τώρα  ορίζονται από μια ισχυρή οργάνωση  μακάβριων φανατικών.

Έτσι, στις αριστερές, τις δεξιές και τις πραγματιστικές αυθεντίες, λέω, απαλλάξτε μας, παρακαλώ, από τον αυτό-εξυπηρετούμενο προβληματισμό για το αν πρέπει ή όχι να “βοηθήσετε” τους άλλους. Θα ήταν αρκετό να σταματήσετε το κακό που προκαλείται και διαιωνίζεται από τα δυτικά. Τουλάχιστον, προσπαθήστε να εμφυσήσετε μια ελάχιστη έντιμη αυτο-μομφή στο λόγο σας σχετικά με τη μετανάστευση. Εξετάστε το ρόλο σας στη δημιουργία των κρίσεων σε όλο τον κόσμο, που φέρνουν απελπισμένους ανθρώπους στις ακτές σας. Ρωτήστε γιατί η Reem είναι πρόσφυγας, ίσως τρίτης ή τέταρτης γενιάς, και ποιος είναι ο ρόλος της Γερμανίας στην απέραντη τραγωδία, που συνεχίζει να συμβαίνει στην Παλαιστίνη.

*Η Susan Abulhawa είναι μια ιδιαίτερα γνωστή μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Το νέο της μυθιστόρημα, «The Blue Between Sky and Water», κυκλοφόρησε φέτος και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής.

(http://www.counterpunch.org/2015/07/20/merkel-and-the-palestinian-refugee-girl-why-everyone-missed-the-point/)

 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο